avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal imediat dupa CIC sau prelungire CIC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal imediat dupa CIC sau prelungire CIC?

Buna ziua,

as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu situatia mea, sa stiu ce drepturi am. Sunt insacinata in luna a 8-a cu cel de-al doilea copil, momentan sunt in CIC dar sunt sanse ca bebe 2 sa se nasca dupa ce primul face 2 ani (diferenta este de 2 saptamani). As dori sa stiu:

1. Daca bebe se naste dupa ce primul face 2 ani cum se calculeaza plata pentru concediu pre/postnatal (85% din ce venituri) si daca sunt obligata sa imi iau toate cele 126 de zile de concediu de maternitate. As mai vrea sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil in aceasta situatie?

2. Daca bebe se naste inainte ca primul sa faca 2 ani mai sunt obligata sa intru in concediu postnatal sau se merge in prelungire CIC pentru al doilea copil?
Mai beneficiez de acordarea unui salariu mediu pe unitate conform articolului Art. 51 lit. c) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede ca in afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia de un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil. Daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de acest drept. Eu sunt inca salariata in cadrul firmei numai ca am contractul suspendat.
Cum se calculeaza indemnizatia de creste copil in aceasta situatie?

Stiu ca sunt multe intrebari dar nu a reusit nimeni sa imi dea un raspun bazat pe un cadru legal si vreau sa stiu la ce sa ma astept in cele 2 situatii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 23:13, 2 Iulie 2010
moniquesro a scris:

Multumesc frumos pentru raspuns, am crezut ca articolul respectiv se refera la calcularea indemnizatiei de crestere copil si nu pentru calcularea concediului de materniatate. Acum am inteles, multumesc!


1. Cred ca v-am derutat si pe dvs si m-am derutat si eu.
2. Aveti dreptate. Trebuia sa va dau un alt articol din OUG 148/2005. Acesta este:
Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra valorii acesteia si se suporta de la bugetul de stat.
(2) Asupra drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta nu se datoreaza celelalte contributii sociale obligatorii stabilite de lege.
3. Asadar avand platita contributia la sanatate pentru toata valoarea indemnizatiei pentru CCC, aceasta valoare se ia in calcul la indemnizatia pentru concediul de maternitate.
Va multumesc foarte mult!
Buna ziua, domnule Tudor Valeriu!
Desi nu mi-ati raspuns mie in mod direct, dati-mi voie sa va multumesc si eu pentru raspunsurile clare pe care ni le-ati furnizat in legatura cu aceasta situatie: nasterea unui alt copil imediat dupa terminarea CCC pentru primul copil!
As vrea sa va intreb si eu ceva, totusi, caci nu stiu daca am inteles bine. La 3 saptamani dupa finalizarea primului CCC, timp in care voi beneficia de concediu prenatal, voi naste cel de-al doilea copil si voi dori sa intru din nou in CCC.
Faptul ca nu voi naste in perioada primului CCC si ca suspendarea CIM va inceta pentru 3 saptamani - cat voi avea de fapt prenatal (plus cele 42 de zile obligatorii de postnatal) - va determina ca indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil sa fie mai mica (adica 85% din indemnizatia obtinuta la primul copil) decat indemnizatia unei mamici care naste pana la terminarea primului CCC si pentru care indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil va ramane la fel, CCC prelungindu-se corespunzator?!?!!?!? Nu e discriminator acest fapt?
Va multumesc!
Nu stiu daca este discriminator sau nu dar asta este legea. Trebuie sa ne obisnuim ca legiuitorul nu elaboreaza niciodata o lege care sa cuprinda toate cazurile posibile si de aici apar si aceste "discriminari".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se calculeaza? byanca1984ro byanca1984ro Sunt in concediu crestere copil pana la 16.06.2016. Daca raman insarcinata in perioada urmatoare si trebuie sa nasc tot in iunie sau iulie dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil versus remuneratie concediu postnatal Roxmi Roxmi Buna ziua! Nu stiu pentru ce sa optez. Situatia este urmatoarea:In perioada 03.10.2014 - 01.09.2015 am fost in concediu fara plata pentru cresterea copilului ... (vezi toată discuția)