avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cel de-al doilea copil cum se calculeaza?

Sunt in concediu crestere copil pana la 16.06.2016.
Daca raman insarcinata in perioada urmatoare si trebuie sa nasc tot in iunie sau iulie dupa terminarea CCC1, cum se calculeaza indemnizatia? Stiu ca in mai ar trebui sa ma intorc la munca dar in acelasi timp as intra in concediu prenatal. Acest co prenatal imi este platit de angajator, la fel ca la primul copil, pana la data nasterii bebe 2? Am continuitate intre concedii, poate fi afectata idemnizatia pentru bebe 2?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: byanca1984ro , utilizator 16:52, 2 Septembrie 2015
1. - Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 dupa ce se termina CCC1 si veti primi aceeasi indemnziatie.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- La Primarie va prezentati numai cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati indemnizatia pentru CCC2.

2. - Daca al doilea copil se naste dupa ce se termina CCC1 reluati activitatea si, cu aceeasi data, prezentati certificatul medical pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Pentru a intra in CCC2 veti proceda apoi la fel cum ati procedat cand ati intrat in CCC1.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Din pacate nu m-ati lamurit in totalitate, imi este platit concediul pre si postnatal de catre angajator la fel cum a fost la primul bebe? Daca nu, timp de o luna de zile nu voi avea venituri impozabile si automat indemnizatia pentru bebe 2 va scadea. Deci?
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.

Baza de calcul, aşa cum se prevede in art. 10 alin.1 din OUG 158/2005, se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizează perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurări sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevăzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bază minim brut pe ţară din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
(art. 10 alin.2 din OUG 158/2005)

Asadar, indemnziatia de maternitate se va calcula in functie de indemnizatia pentru CCC1.
Pentru cei care nu inteleg foarte bine aceste legi, ca mine... deduc ca trebuie sa lucrez 6 luni pentru a beneficia de aceeasi indemnizatie? In concluzie, angajatorul nu plateste concediul de maternitate imediat dupa terminarea CCC1?
Cred ca ati inteles eronat ... v-am boldit exact situatia dvs.

Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate o constituie indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani .

Alte discuții în legătură

Acordarea indemnizatiei pt al doilea copil mirabela_podoiu mirabela_podoiu Buna ziua! Intrebarea mea este legata de aplicarea noii legi a indemnizatiilor. Sunt momentant in CCC 2 ani pana pe data de 12/07/2016 si voi naste din nou ... (vezi toată discuția)
Continuitate ccc adrycary adrycary Buna ziua,sunt in concediu cc pana la varsta de 2ani,am avut contract determinat care a expirat dupa ce am intrat in prenatal si am fost preluata de casa de ... (vezi toată discuția)
Suprapunere concedii de crestere copil mia_livia mia_livia Buna seara.Vreau sa ma ajutati in urmatoarea situatie:momentan ma aflu in concediu de crestere copil.Am nascut pe 11 iunie 2013 si am concediu pana pe 11 mai ... (vezi toată discuția)