avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 5 zile libere pt nastere numai pt tatici?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

5 zile libere pt nastere numai pt tatici?

Cf Codului muncii 'salariatii' au dreptul la 5 zile libere platite pentru nasterea copilului. Sunt mamica si in continuarea concediului maternal as vrea sa iau si eu aceste 5 zile libere si apoi sa revin la servici. Insa, surpriza, mi s-a spus ca de aceste 5 zile libere nu beneficiaza numai taticii pentru ca ele trebuie luate in termen de 4 saptamani de la producerea evenimentului. Asta nu e discriminare???
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:25, 29 Aprilie 2009
Cum sa fie discriminare? Mamicile au dreptul la 126 de zile de concediu (din care un numar minim dupa nastere), de ce sa mai aiba inca 5? Apoi, nu trebuie uitat ca dispozitiile legii speciale se refera numai la tati in acordarea concediului de 5 zile: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2009
ContSters20980, utilizator
Presupunand ca mama nu ar sta in concediu post natal, ar putea si ea sa ia 5 zile libere platite, conform art.61(1) lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010.
Lucru putin probabil, avand in vedere ca sta obligatoriu in concediu
OUG 96/2003:
Art. 16. - Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
Pai sa nu confundam concediul de maternitate cu zilele libere platite. Sunt doua drepturi diferite...OK, deci in mod deliberat nu au dreptul acesta numai barbatii...
Si mamicile au dreptul la la zile libere plătite in cazul nasterii unui copil ... CCMN nu face distinctie intre mame si tati in ceea ce priveste acordarea acestor zile.

Codul Muncii
Art. 147. - (1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Alte discuții în legătură

De cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului? orora orora Buna ziua, Va rog sa imi spuneti de cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Concediu paternal in caz ca mama nu e incadrata in munca hacman hacman Buna ziua :mothersday: M-a rugat o viitoare mamica, cu domiciliul in comuna Dalga, mama a unui baietel si a unei fetite, sa va pun o intrebare. Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Plata zile libere la nasterea unui copil mirelanicola.72 mirelanicola.72 Buna ziua! avem un angajat care a devenit tata in luna aprilie anul current si care abia acum solicita plata celor 5 zile lucratoare acordate prin ROI la ... (vezi toată discuția)