avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... De cate zile libere platite beneficiaza taticii la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

De cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului?

Buna ziua,

Va rog sa imi spuneti de cate zile libere platite beneficiaza taticii la nasterea copilului.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:35, 9 Mai 2012
Buna ziua,

taticii beneficiaza de 5 zile libere platite + 10 zile libere daca face curs de puericultura.
Din cate stiu eu cursul de puericultura era prevazut in contractul colectiv de munca care nu mai exista
In conformitate cu prevederile art. 152 Codul muncii, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite. Numarul acestora este stabilit prin lege (legea nr. 210 din 1999 art. 1 alin. 2 - se acorda 5 zile lucratoare), contractul colectiv de munca sau regulamentul de ordine interioara al societatii.
1. Din Legea concediului paternal, nr.210/1999:

Art. 1
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


2. CCMUNN a preluat aceasta prevedere din lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru tatici la nasterea copilului bikebike bikebike la cate zile libere are dreptul un tatic dupa nasterea copilului?sunt platite? mentionez ca este angajat la buget,si anume in MAI (vezi toată discuția)
Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)