avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile libere acordate sotului la nasterea unui copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile libere acordate sotului la nasterea unui copil

Buna ziua,

Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui copil.
Noi stim ca in Codul Muncii se mentioneaza ca sotul primeste 5 zile libere la nasterea copilului. Sotul meu a intrebat astazi la departamentul Resurse Umane al companiei la care lucreaza (companie privata) si i s-a spus ca in Regulamentul de Ordine Interioara al companiei se mentioneaza ca se acorda 2 zile.
Rugamintea noastra este sa ne spuneti daca angajatorul poate modifica ceea ce prevede Codul Muncii.

Va multumesc anticipat,
Cristina
Cel mai recent răspuns: CrisIndi , utilizator 19:13, 2 Iulie 2015
1. Codul Muncii nu prevede nicio astfel de situatie.

art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

In speta, sotul dvs va beneficia de 2 zile libere platite pentru nasterea copilului.

2. Sotul dvs in calitate de tata al copilului mai poate beneficia de inca 5 zile lucratoare de concediu paternal , acordat in baza Legii nr.210/1999.

Legea nr.210/1999
ART. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

ART. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

3. In speta, tatal poate beneficia de 7 zile lucratoare pentru nasterea copilului.
1. Asa ceva nu este prevazut in Codul Muncii ci in Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


2. - Regulamentul intern al angajatorului nu poate sa prevederi mai defavorabile angajatorului decat prevederile legale.
- Intr-un caz fericit se pot acorda si cele 2 zile libere platite prevazute in Regulamentul intern si cele 5 zile prevazute de Legea 2010/1999.

3. Daca angajatorul refuza aplcarea prevederilor legale aveti posibilitaea sa faceti o sesizare la ITM si chiar sa actionati pe angajator in judecata.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Pentru a fi sigura ca am inteles corect raspunsul dvs., va rog sa-mi spuneti daca cele 5 zile de concediu paternal sunt cele care se acorda ca urmare a absolvirii cursului de puericultura de catre sot. Este primul copil si dorim sa stim de cate zile libere beneficiaza sotul conform legislatiei in vigoare, ROI al companiei si absolvirii cursului de puericultura.
Nu sunt acordate in urma absolvirii cursului de puericultura , sunt acordate fara ca tatal sa detina atestat in acest sens.

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 10 zile lucrătoare.

Inseamna ca in total sotul beneficiaza de 17 zile de concediu pentru nasterea copilului? Cele 2 conform ROI, cele 5 conform legii 210/1999 si cele 10 ca urmare a absolvirii cursului de puericultura?
Intrebarea ar fi de ce sotului i s-a spus ca nu beneficiaza de cele 5 zile de concediu paternal conform legii 210/1999, ci numai de cele 2 zile prevazute in ROI?
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2015
CrisIndi, utilizator

Alte discuții în legătură

Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Zile libere 5 pt nastere copil liliua2008 liliua2008 BUNA ZIUA! SUNT VALABILE CELE 5 ZILE LIBERE PLATITE CONFORM CCM SI PENTRU BARBATI? multumesc!! (vezi toată discuția)