avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zile libere tatici in urma cursului de puericultura
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zile libere tatici in urma cursului de puericultura

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii:
1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma (concediu de odihna acordat de angajator sau concediu medical) si in baza carei legi?
2. Cate zile libere acorda tatalui daca urmeaza cursul de puericultura, ce fel de zile (concediu de odihna acordat de angajator sau concediu medical) si in baza carei legi?
3. Care este valabilitatea adeverintei pentru cursul de puericultura si cand se pot acorda aceste zile (in baza carei legi)?

Multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: veveritzab , utilizator 19:22, 18 Februarie 2015
1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma (concediu de odihna acordat de angajator sau concediu medical) si in baza carei legi?

Legea nr.210/1999
Art. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

2. Cate zile libere acorda tatalui daca urmeaza cursul de puericultura, ce fel de zile (concediu de odihna acordat de angajator sau concediu medical) si in baza carei legi?

Legea nr.210/1999
Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.


3. Legea nr.210/1999
art.2 (2) - Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.


4. art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, pentru nasterea copilului mai aveti dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă, numai daca asa ceva este preavzut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al anagajtorului.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumec pentru raspuns.
Nu am inteles, prin urmare indiferent de lege, daca in regulamentul intern sau cim sau ccm nu este specificat, angajatorul are sclavi, nu angajati, care nu au drepturi pentru ca degeaba exista legea cutare pentru ca vine alta lege care o anuleaza.
Conform legii 210/1999 are dreptul, iar conform codului muncii nu are dreptul decat daca vrea angajatorul. Pana la urma angajatorul nu este obligat sa respecte niste legi? Regulamentul intern nu se intocmeste pe baza unor legi cum ar fi si 210/1999?

Multumesc si astept cu nerabdare un raspuns!
Cred ca nu ati inteles mesajul postat ... nu am facut nicio referire la sclavi ?????

Tatal copilului poate beneficia de :
- concediu paternal , in baza Legii nr.210/1999
si
- zile libere pentru nasterea copilului , numai daca asa ceva este preavzut in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

Sunt doua notiuni distincte care se refera la acelasi eveniment : dreptul tatalui la nasterea unui copil.
1. Nu ati inteles dvs. bine: conform Legii 210/1999 privind concediul paternal aveti dreptul la un concediu de 5 (+10) zile lucratoare platite de angajator din fondul de salarii (angajatorul este obligat sa va acorde aceste zile pe baza cererii facute de dvs. si a certificatului de nastere a copilului).

2. - Daca in contractul colectiv de munca aplicabil unitatii sau in regulamentul intern al unitatii aveti prevazuta acordarea unor zile libere platite in cazul nasterii unui copil (altele decat cele prevazute in Legea 210/1999) atunci se acorda si acestea (in plus fata de cele prevazute in Legea 2010/1999).
- Daca nu exista aceste prevederi atunci se acorda numai zilele de concediu prevazute de Legea 210/1999.

3. In ambele situatii de mai sus aceste concedii sau zile libere platite nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna anual, prevazute in contractul individual de munca.
Va multumesc mult, domnule Tudor Valeriu, pentru lamuriri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere acordate sotului la nasterea unui copil CrisIndi CrisIndi Buna ziua, Va scriu cu rugamintea de a ne ajuta pe mine si pe sotul meu cu o lamurire privind zilele libere acordate de catre angajator la nasterea unui ... (vezi toată discuția)
Concediu nastere copil Makedon Makedon Bună ziua! Aș dori să află dacă concediul care se acordă părintelui atunci când se naște un copil este reglementat de legi pe nivel național sau ... (vezi toată discuția)