Bună ziua!
Aș dori să află dacă concediul care se acordă părintelui atunci când se naște un copil este reglementat de legi pe nivel național sau numai prin contractul de muncă colectiv, și dacă i se poate refuza părintelui acordarea acestui concediu.
Mulțumesc anticipat.
1. Trebuie facuta distinctie intre concediu paternal acordat in baza legii si zilele libere platite acordate in cazul unor evenimente familiale deosebite. Astfel:
- concediu paternal
Concediul paternal este acordat tatălui, potrivit Legii nr. 210/1999.
Durata concediului paternal este lde 5(cinci) zile lucrătoare, dar poate fi exstinsă cu încă 10 (zece) zile lucrătoare dacă tatăl copilului a absolvit cursuri de puericultură.
Concediul paternal se acordă de către angajator doar dacă este solicitat în primele opt săptămâni de la data naşterii copilului, potrivit articolului 2, paragraful 2 din legea menţionată mai sus.
Legea nr.210/1999
Art. 1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut. (2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.
Art. 2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare. (2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
Art. 3
(1) Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice, acordata in conditiile prevazute la art. 2 alin. (2).
(2) Permisia prevazuta la alin. (1) se acorda si tatalui care satisface serviciul militar obligatoriu, in vederea recunoasterii paternitatii, in conditiile legii. Permisia solicitata va fi justificata cu certificatul de nastere al noului-nascut, din care sa rezulte calitatea de tata a militarului, respectiv cu declaratia de recunoastere a paternitatii, intocmita in conditiile legii.
Art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.
...
- zile libere platite acordate in cazul unor evenimente deosebite familiale
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Astfel, temeiul pentru acordarea zilelor pentru evenimente deosebite este contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern al angajatorului .
Daca acordarea acestora este prevazuta in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului, atunci acesta este obligat sa le acorde.
Dreptului salariatilor de a beneficia de aceste zile ii corespunde obligatia angajatorului de a le acorda , cu precizarea ca acordarea lor sa fie prevazuta in actele mentionate mai sus.
2. Tatal copilului poate cumula concediu paternal cu zilele libere platite acordate pentru nasterea unui copil.
Dar, in cazul unui salariat contractual din administratie, concediul paternal prevazut de Legea nr. 210/1999 se poate cumula cu concediul pentru nasterea unui copil - 3 zile prevazut de dispozitiile art. 24, lit. b) din HG nr. 250/1992?