Veniturile actuale - salarii, pensii, alte drepturi bãneºti - se convertesc în noua monedã prin împãrþirea sumelor respective la 10.000.
Actul normativ stabileºte modalitatea de rotunjire, pânã la un leu, a veniturilor rezultate în urma convertirii la leul nou.
Astfel, în cazul fracþiunilor de peste 50 de bani inclusiv, se rotunjeºte, prin adaos, pânã la un leu. Se renunþã însã la ceea ce este mai mic de 49 de bani. Aceasta este regula de bazã.
Excepþie de la acestã modalitate de rotunjire fac salariile de bazã, soldele de grad ºi de funcþie, salariul acordat pentru funcþia îndeplinitã ºi salariul pentru gradul profesional al poliþiºtilor, indemnizaþiile acordate magistraþilor ºi funcþiilor de demnitate publicã, pensiile ºi indemnizaþiile de ºomaj.
Aceste venituri vor fi convertite, în noua monedã, prin rotunjire pânã la un leu în favoarea persoanei care beneficiazã de acest drept.
De exemplu, în cazul unui salariu care acum este de 6.931.000 de lei, în noua monedã va fi de 694 de lei noi. Un salariu de 12.605.000 de lei, dupã convertirea la noua monedã va fi de 1261 de lei noi.
Vor fi rotunjite, tot prin adaos, obligaþiile ºi reþinerile din salariu - CAS, ºomaj, impozite.
De pildã, în cazul în care angajatului i se reþine acum un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupã convertirea la noua monedã i se va reþine 72 de lei noi.
Nu se va recurge la rotunjire în cazul elementelor de calcul utilizate pentru determinarea (calcularea) veniturilor, precizeazã ordonanþa de urgenþã.
Astfel, valoarea de referinþã sectorialã, ºi alte elemente de calcul de aceeaºi naturã, nu se rotunjesc, ele urmând sã fie stabilite, ca urmare a denominãrii, cu o exactitate de patru zecimale.
De asemenea, valoarea punctului de pensie, stabilitã prin bugetul asigurãrilor sociale de stat pe anul 2005, va fi, dupã denominare, de 295,56 lei noi, potrivit ordonanþei guvernamentale.
Prevederile ordonanþei de urgenþã se aplicã pentru drepturile ºi obligaþiile care se achitã începând cu luna iulie 2005. Plata veniturilor, se poate face, începând cu 1 iulie 2005, atât în monedã veche cât ºi în monedã nouã, pânã la sfârºitul anului viitor, când vor fi retrase din circulaþie vechile bancnote.
Actul normativ adoptat de Guvern este încã un pas în pregãtirea procesului de trecere la leul greu. Începând cu 1 iulie 2005, moneda naþionalã a României, leul, va fi denominatã astfel încât 10.000 de lei vechi, aflaþi în circulaþie, vor fi preschimbaþi pentru un leu nou. Noile bancnote vor intra în circulaþie începând cu 1 iulie 2005.
Comentarii articol (0)