Oricine stie ca pentru a obtine permisul de conducere trebuie sa dai un examen "la sala" si o proba practica de condus. Totusi, mai putina lume cunoaste culisele celor doua probe. Tocmai de aceea, ne-am propus sa va prezentam astazi cat mai multe informatii despre acest subiect. Incepem cu proba teoretica si va spunem ce fel de intrebari se pun si cum se desfasoara in practica "examenul la sala", sustinut prin intermediul unei aplicatii informatice. Mai mult, va si ARATAM aplicatia si va explicam cum se utilizeaza.
Proba teoretica pentru obtinerea permisului de conducere se sustine prin intermediul unei aplicatii informatice, realizata si gestionata de catre Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (DRPCIV). Modul in care se sustine examenul pentru obtinerea permisului auto este reglementat de Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 268/2010.
Astfel, conform actului normativ, pentru categoria B, testul de la proba teoretica contine 26 de intrebari, iar timpul de solutionare este de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, trebuie sa raspundeti corect la cel putin
22 de intrebari.
Testele cuprind notiuni generale referitoare la regulile de circulatie, dar si notiuni elementare de mecanica, prim-ajutor sau conduita preventiva si conduita ecologica.
La momentul examinarii, fiecarui candidat ii este alocat un cod de bare, care identifica testul de examen la care acesta va raspunde, codul de bare avand valabilitate doar in ziua emiterii. Pe baza acestui cod, candidatul poate accesa aplicatia informatica DRPCIV.
Actul normativ precizeaza ca testul de examen este precedat de 3 intrebari de acomodare. Indiferent de corectitudinea raspunsurilor la cele 3 intrebari de acomodare, candidatul va trece la solutionarea testului propriu-zis.
Testul este generat de sistemul informatic DRPCIV, fiecare intrebare putand contine unul sau mai multe raspunsuri corecte. Atunci cand raspundeti, puteti raspunde la fiecare intrebare afisata, in ordinea aparitiei acestor intrebari, sau puteti amana raspunsurile, revenind ulterior asupra lor.
De asemenea, este important de retinut ca, la finalul examinarii, veti sti deja daca ati luat sau nu "sala" pentru ca sistemul informatic genereaza o anexa care cuprinde rezultatul final si calificativul "admis" sau "respins", precum si trei fotografii ale candidatului, realizate in timpul testarii.
In cazul in care ati picat, va puteti reprograma pentru sustinerea probei teoretice, oricand in in intervalul de un an scurs de la momentul in care ati finalizat cursurile scolii de soferi, insa nu mai devreme de 15 zile de la momentul examinarii anterioare.
Mai trebuie sa stiti ca, pentru categoria B, taxa de examinare pentru primele trei examene este de 5 lei.
De asemenea, este bine de precizat ca proba teoretica se sustine, de regula, in limba romana. Totusi, in cazul candidatilor cetateni romani apartinand minoritatilor nationale, proba teoretica se poate sustine, la cerere, in limba materna. Strainii si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European au dreptul de a sustine, la cerere, proba teoretica intr-o limba de circulatie internationala.
In plus, retineti ca
proba teoretica si cea practica nu se vor sustine in aceeasi zi.
Cum arata aplicatia si cum se utilizeaza
DRPCIV a publicat recent un document in care explica cum se sustine exact proba teoretica. Puteti sa-l urmariti in cele ce urmeaza.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (95)