Fiecare din noi merge la teatru sau la cinematograf si citeste, mai mult sau mai putin, literatura romana. Deseori asteptam cu nerabdare lansarea unei carti, premiera unui spectacol de teatru sau suntem curiosi ce filme romanesti mai apar la cinema. Ne-am gandit sa va aducem in atentie cativa romani care au reusit, prin creatiile lor, sa faca cunoscuta Romania, in afara granitelor. Ce brand de tara mai puternic ne-am putea dori?
In cinematografie, criticii vorbesc de noul cinema romanesc care face referire la cativa regizori sau scenaristi tineri care s-au remarcat atat in tara, cat si la festivaluri europene importante. Cateva nume sunt:
•
Nae Caranfil, regizorul filmului "Filantropica'' a lansat, in 2008, pelicula "Restul e tacere'' despre realizarea primului film romanesc "Independenta Romaniei'', in 1911. Filmul a reprezentat propunerea Romaniei la Oscar pentru cel mai bun film intr-o limba straina, in 2008;
•
Cristi Puiu a castigat premiul "Un Certain Regard'' pentru pelicula "Moartea Domnului Lazarescu'';
•
Corneliu Porumboiu a castigat in 2006 Camera d'Or cu filmul ''A fost sau n-a fost''. De asemenea, pentru filmul "Politist, adjectiv'', Porumboiu a primit premiul Juriului sectiunii Un Certain Regard, Cannes 2009, Premiul FIPRESCI, Cannes 2009;
•
Cristian Mungiu a fost premiat, in 2007, cu Palme d'Or, cea mai mare recompensa a Festivalului de la Cannes, pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile.
In ceea ce priveste teatrul, regizori precum
Andrei Serban,
Silviu Purcarete,
Alexandru Dabija sau
Radu Afrim sunt cateva nume care se bucura de aprecierea publicului si care reusesc sa restranga numerosi spectatori la piesele de teatru pe care le monteaza.
Regizorul si profesorul
Andrei Serban este cunoscut in intreaga lume pentru montarile sale indraznete. De asemenea, el a lucrat in teatre dramatice importante si de opera din peste 39 de tari.
Spectacolul "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Visniec, produs de centrul cultural luxemburghez Kulturfabrik ASBL, in regia lui Radu Afrim, a castigat premiul I la Festivalul de teatru de la Avignon.
Spectacolul ''Faust'' al regizorului
Silviu Purcarete, de la Teatrul "Radu Stanca'' din Sibiu, a primit cateva premii la Gala UNITER din 2008. "Faust" a participat la Festivalul "Goethe" de la Frankfurt in 2008 si la Festivalul International de Teatru de la Edinburg 2009, in selectia oficiala.
Scriitori romani recunoscuti in strainatate
In literatura romana, cartile scriitorului
Mircea Cartarescu au fost premiate in tara, dar au fost nominalizate si in Franta pentru premiile Medicis - Le meilleur livre etranger, Prix Union Latine. Pentru volumul de proza "Nostalgia", scriitorul a primit, in 2005, Premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cartarescu a fost invitat la targuri de carte prestigioase precum cele de la Frankfurt, Leipzig, Goteborg si Torino. De asemenea, el a fost decorat, in 2010, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler, o prestigioasa decoratie acordata de statul francez in domeniul culturii.
Matei Visniec este unul din cei mai prolifici dramaturgi romani ale carui piese sunt montate atat pe scenele din tara, cat si pe cele din strainatate. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numara “Angajare de clovn”, “Buzunarul cu paine”, “Sexul femeii ca un camp de lupta in rãzboiul din Bosnia”, “Caii la fereastra” si “Istoria comunismului povestita pentru bolnavii mintal”.
Printre scriitori,
Andrei Plesu sau
Gabriel Liiceanu sunt si ei nume cunoscute pentru Romania, care au publicat in tara si in strainatate.
Comentarii articol (0)