Potrivit CE, pentru orice intarziere anuntata, de cel putin o ora fata de ora indicata pe bilet, poti sa anulezi calatoria si sa soliciti rambursarea imediata a pretului biletului, integral sau doar pentru segmentul de calatorie neefectuat. Mai mult decat atat, daca intarzierea trenului te impiedica sa iti indeplinesti scopul calatoriei, poti solicita rambursarea inclusiv pentru segmentul de calatorie deja efectuat.
In situatia in care trenul are o intarziere anuntata, mai ai la dispozitie doua optiuni. Mai exact, poti solicita schimbarea rutei catre destinatia finala, fie in cel mai scurt timp posibil, fie la o data ulterioara pe care o alegi. Totodata, poti sa iti continui calatoria, in ciuda intarzierii, pe ruta planificata initial. In acest caz, CE mentioneaza ca ai dreptul la o serie de despagubiri:
- pentru intarzieri de 1-2 ore, despagubirea este de 25% din pretul biletului;
- pentru intarzieri de peste 2 ore, despagubirea este de 50% din pretul biletului.
Potrivit CE, daca te numeri printre persoanele cu mobilitate redusa, ai dreptul sa calatoresti in aceleasi conditii ca si ceilalti pasageri. De asemenea, ai dreptul la asistenta in gara, la urcarea sau coborarea din tren, la schimbarea de tren sau in timpul calatoriei. Sprijinul se acorda gratuit, cu conditia ca societatea feroviara sau personalul garii sa fie informat din timp.
Cand nu primesti despagubiri?
Conform Comisiei Europene, nu ai dreptul la despagubiri daca intarzierea, anularea sau pierderea legaturii se datoreaza unor circumstante exceptionale, cum ar fi conditiile meteorologice extreme. In acest caz, operatorul trebuie sa se asigure insa ca a facut tot ceea ce este necesar pentru a furniza serviciile de transport.
Totodata, despaguburile nu se aplica in cazul transportului feroviar urban, suburban si regional (ex. metrou, tramvai subteran, trenuri regionale suburbane), cel putin pana in 2014, mentioneaza CE.
Ai pierdut bagajul sau ti-a fost deteriorat? Ce poti sa faci
Daca bagajele tale inregistrate au fost pierdute sau deteriorate in cursul calatoriei, ai dreptul la despagubiri. CE atrage atentia ca nu poti beneficia de acest drept in situatia in care ti-ai lasat bagajele nesupravegheate. Totusi, daca poti dovedi valoarea continutului bagajului, poti primi despagubiri de pana la 1.300 euro/bagaj inregistrat.
Comisia Europeana precizeaza ca in cazul producerii unui accident feroviar in urma caruia un calator a murit sau a fost ranit, acesta sau persoanele aflate in intretinerea sa au dreptul la despagubiri de pana la 1.500 euro pentru fiecare bagaj de mana, indiferent daca acesta a fost inregistrat sau nu.
Despagubiri pentru accidente in timpul calatoriei cu trenul
Daca se intampla sa fii ranit intr-un accident feroviar, ai dreptul sa primesti in avans, in termen de 15 zile de la data accidentului, suma necesara care sa iti acoperi atat propriile nevoi, cat si pe ale persoanelor pe care le ai in intretinere.
In caz de deces, suma platita in avans este de minim 21 mii de euro pentru fiecare persoana. Valoarea totala a daunelor care revin unei familii este stabilita insa de legislatia nationala.
Comentarii articol (8)