CE subliniaza ca accesul la finantare este esential pentru cresterea potentialului de competitivitate si de crestere al IMM-urilor, avand in vedere este tot mai dificil pentru firme sa aiba acces la imprumuturi, in conditiile economiei actuale.
„Facilitarea accesului la finantare al IMM-urilor reprezinta prioritatea numarul unu pentru iesirea din criza. Planul nostru de actiune evidentiaza faptul ca Europa face tot posibilul pentru imbunatatirea accesului la finantare al IMM-urilor. Obiectivul nostru este de a consolida instrumentele financiare ale UE destinate IMM urilor si de a imbunatati accesul acestora la pietele financiare”, spune Antonio Tajani, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu industria si antreprenoriatul.
Propunerea Comisiei Europene reglementeaza comercializarea fondurilor sub denumirea de „fonduri europene de capital de risc”, definite de trei cerinte esentiale:
1. investesc 70% din capitalul angajat de sponsori in IMM-uri;
2. acorda acestor IMM-uri finantare de capital propriu sau de cvasi-capital (si anume „capital nou”);
3. nu utilizeaza efectul de levier (adica fondul nu investeste mai mult capital decat cel angajat de catre investitori, prin urmare nu este de indatorat).
Astfel, atunci cand colecteaza fonduri pe teritoriul UE, toate fondurile care functioneaza sub aceasta denumire trebuie sa respecte norme uniforme si standarde de calitate (inclusiv standarde privind divulgarea catre investitori si cerinte operationale). „Cadrul de reglementare unic” va garanta ca investitorii stiu exact care este situatia atunci cand investesc in fonduri europene cu capital de risc.
In acelasi timp, CE propune o abordare uniforma pentru categoriile de investitori care sunt eligibili sa angajeze capital intr-un „fond european de capital de risc”. Prin urmare, investitorii eligibili vor fi investitorii profesionisti, in conformitate cu definitia din Directiva din 2004 privind pietele instrumentelor financiare (Directiva MiFID) si anumiti alti investitori traditionali in capital de risc (precum persoane fizice foarte bine cotate sau investitori providentiali). Normele uniforme privind investitori in capital de risc vor garanta posibilitatea de a ajusta comercializarea la nevoile acestor categorii de investitori.
Regulamentul va oferi tuturor administratorilor de fonduri eligibile de capital de risc un pasaport european de comercializare care va permite accesul la investitorii eligibili pe intreg teritoriul UE. Conform CE, aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa fata de normele in vigoare in domeniul administrarii activelor, in special Directiva din 2011 privind administratorii fondurilor de investitii alternative (DAFIA), deoarece pasaportul actual prevazut in DAFIA este aplicabil doar in cazul administratorilor ale caror active administrate depasesc un prag de 500 milioane euro. In plus, normele prevazute in DAFIA creeaza un cadru juridic care vizeaza, in mod tipic, fondurile speculative si societatile cu capital privat si sunt mai putin potrivite pentru fondul tipic de capital de risc, care necesita un regim special.
Potrivit acestor dispozitii, investitorii in capital de risc vor putea colecta mai usor fonduri din intreaga Europa in beneficiul intreprinderilor nou-infiintate. Prin urmare, odata ce sunt indeplinite anumite cerinte, toti administratorii de fonduri eligibile pot mobiliza capital, sub denumirea de „fond european de capital de risc”, oriunde in UE, fara a mai fi nevoiti sa indeplineasca cerinte complicate care difera de la un stat membru la altul.
“Prin introducerea unui cadru de reglementare unic, fondurile de capital de risc vor putea sa atraga mai multe angajamente de capital si sa devina mai mari”, apreciaza CE.
CE apreciaza ca succesele pe plan economic ale Europei depind in mare masura de atingerea potentialului maxim de dezvoltare al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri). Contributia IMM-urilor depaseste jumatate din totalul valorii adaugate in sectorul intreprinderilor nefinanciare si, in ultimii cinci ani, acestea au oferit 80% din totalul noilor locuri de munca din Europa. CE spera sa faciliteze astfel accesul la finantare al celor 23 de milioane de IMM-uri din Europa si de a contribui semnificativ la cresterea economica.
Comentarii articol (1)