Dascalii care isi lovesc elevii ar putea fi sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care prevede totodata aplicarea unei amenzi de 1.000 de lei parintilor care isi trimit copiii la cersit. AvocatNet.ro te invita la dezbatere: ce parere ai despre masurile propuse?
Ministerul Muncii a propus, printr-un proiect de lege,
modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii,
copiii trebuie protejati impotriva abuzului, a neglijarii, a exploatarii, a traficului, a migratiei ilegale, a rapirii, a violentei prin internet si a oricaror altor forme de violenta, indiferent daca abuzurile se petrec in familie, la scoala, in comunitate sau in spatiul virtual.
In acest sens, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului este
obligata sa verifice si sa solutioneze toate sesizarile privind cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alte forme de violenta asupra copilului.
Astfel, Ministerul Muncii defineste, in proiect, abuzul asupra copilului ca fiind orice “
actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau de autoritate fata de acesta, prin care este periclitata viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului si se clasifica ca abuz fizic, emotional, psihologic, sexual si economic.”
Amenzi de pana la 2.500 de lei pentru profesorii care lovesc elevii
Potrivit proiectului de lege,
dascalii sunt obligati expres sa respecte drepturile copiilor si sa isi informeze elevii cu privire la drepturile pe care acestia le au, precum si la modalitatile de a le exercita.
“
Pedepsele corporale sau alte tratamente umilitoare ori degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise”, se arata in proiectul de act normativ.
Profesorii risca, in cazul in care nu respecta aceasta prevedere, sa plateasca
o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.500 lei.
Aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru cadrele didactice care nu semnaleaza serviciului public de asistenta sociala sau, dupa caz, directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului cazurile de abuz, neglijare, exploatare si orice alta forma de violenta asupra copilului.
Sedinte de terapie pentru parintii care isi abuzeaza copiii
Potrivit proiectului de lege, copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si
nu poate fi constrans la o munca sau activitate domestica ori in afara familiei, care este i-ar putea compromite educatia sau i-ar dauna sanatatii.
Pentru astfel de cazuri, directorul directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului poate institui, potrivit Legii nr. 272/2004,
masura plasamentului in regim de urgenta daca se constata ca exista motive temeinice. In cazul in care este intampinata o opozitie din partea parintilor sau a tutorelui copilului, se poate sesiza instanta judecatoreasca, solicitandu-se emiterea unei ordonante presedintiale de plasare a copilului in regim de urgenta la o persoana, la o familie, la un asistent maternal sau intr-un serviciu de tip residential.
In plus, noile dispozitii propuse de Ministerul Muncii dau posibilitatea directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului de a sesiza, in
termen de 15 zile, instanta judecatoreasca pentru a decide cu privire la inlocuirea plasamentului in regim de urgenta cu masura plasamentului, decaderea din exercitiul drepturilor parintesti, precum si cu privire la exercitarea drepturilor parintesti.
Totodata, instanta se va pronunta si cu privire la
obligarea parintilor copilului de a se prezenta la
sedinte de consiliere.
Amenzi pentru parintii care isi pun copiii sa cerseasca
Noua forma a legii elaborata de Ministerul Muncii interzice
orice practica prin intermediul careia un copil este dat de unul sau de ambii parinti ori de reprezentantul lui legal in schimbul unei recompense, unor datorii sau cu scopul exploatarii copilului prin munca. Astfel de fapte vor constitiui contraventii si se vor sanctiona cu
amenda de la 500 lei la 1.000 lei.
Proiectul de lege este prezentat in fisier atasat.
_
Dezbatere AvocatNet.ro: Care este parerea ta despre masurile propuse de Ministerul Muncii?
Comentarii articol (135)