Haosul legislativ din Romania tinde sa depaseasca in perioada urmatoare un alt prag. Incetineala Legiuitorului ne va aduce o modificare a vechiului Cod Penal, cu toate ca la sfarsitul lunii trebuia sa intre in vigoare noul Cod Penal. Ce ne va aduce viitorul apropiat? Ramaneti cu Avocatnet.ro si vom incerca sa va informam...
ART. I - Codul penal al României, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 31, se introduce un nou articol, articolul 311, cu urmatorul cuprins: "Conditiile raspunderii
Art. 31
1 - (1) Persoanele juridice, cu exceptia penale a persoanelor statului si autoritatilor publice, raspund penal juridice pentru infractiunile savârsite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice.
(2) Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, în orice mod, la savârsirea aceleiasi infractiuni."
2. La articolul 34, titlul marginal al articolului se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Pedeapsa principala în caz de concurs de infractiuni savârsite de persoana fizica"
3. La articolul 35, alineatul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins: " Masurile de siguranta de natura diferita, sau de aceeasi natura dar cu un continut diferit, luate în cazul infractiunilor concurente, se cumuleaza."
4. La articolul 36, titlul marginal al articolului se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Contopirea pedepselor pentru infractiuni concurente savârsite de persoana fizica"
5. La articolul 37, titlul marginal al articolului si alineatul 1 se modifica si vor avea urmatorul cuprins: "
Recidiva în cazul persoanei fizice
(1) Exista recidiva pentru persoana fizica în urmatoarele cazuri:"
6. La articolul 39, titlul marginal al articolului se modifica si va avea urmatorul cuprins: "
Pedeapsa în caz de recidiva pentru persoana fizica"
7. La articolul 40, dupa alineatul 1 se introduce un alineat nou, alineatul 2, cu urmatorul cuprins: "În cazul persoanei juridice, daca nu sunt întrunite conditiile prevazute în art. 402 alin. 1 lit. a, pedeapsa se aplica potrivit regulilor pentru concursul de infractiuni."
8. Dupa articolul 40, se introduc doua articole, articolul 401 si articolul 402, cu urmatorul cuprins: "
Pedeapsa în caz de concurs de infractiuni savârsite de persoana juridicaArt. 40
1 - (1) În caz de concurs de infractiuni savârsite de persoana juridica, se stabileste pedeapsa amenzii pentru fiecare infractiune în parte si se aplica amenda cea mai mare, care poate fi sporita pâna la maximul special prevazut în art. 71
1 alin. (2) sau (3), iar daca acest maxim nu este îndestulator se poate adauga un spor de pâna la o treime din acel maxim.
(2) Dispozitiile alin. 1 se aplica si în cazul în care persoana juridica condamnata definitiv este judecata ulterior pentru o infractiune concurenta, precum si atunci când dupa ce o hotarâre de condamnare a ramas definitiva, se constata ca persoana juridica suferise si o alta condamnare definitiva pentru o infractiune concurenta. În aceste cazuri, partea din amenda executata se scade din amenda aplicata pentru infractiunile concurente.
(3) Dispozitiile art. 35 se aplica în mod corespunzator.
Recidiva în cazul persoanei juridice Art. 40
2 - (1) Exista recidiva pentru persoana juridica în urmatoarele cazuri:
a) când dupa ramânerea definitiva a unei hotarâri de condamnare pentru o infractiune intentionata, persoana juridica savârseste din nou o infractiune cu intentie, iar amenda pentru infractiunea anterioara nu a fost executata;
b) când dupa ramânerea definitiva a unei hotarâri de condamnare pentru o infractiune intentionata, persoana juridica savârseste din nou o infractiune cu intentie, iar amenda pentru infractiunea anterioara a fost executata sau considerata ca executata.
(2) În cazul recidivei prevazute în alin. 1 lit. a, amenda stabilita pentru infractiunea savârsita ulterior si amenda aplicata pentru infractiunea anterioara se contopesc potrivit art. 401 alin. 1 si 3. Sporul prevazut în art. 401 alin. 1 se poate mari pâna la jumatate.
(3) Daca amenda anterioara a fost executata în parte, contopirea se face între ce a mai ramas de executat si amenda aplicata pentru infractiunea savârsita ulterior.
(4) În cazul recidivei prevazute în alin. 1 lit. b, se aplica pedeapsa amenzii pâna la maximul special prevazut în art. 711 alin. 2 si 3 iar daca acest maxim nu este îndestulator se poate adauga un spor de pâna la jumatate din acel maxim.
(5) Daca dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare si mai înainte ca amenda sa fi fost executata sau considerata ca executata, se descopera ca persoana juridica condamnata se afla în stare de recidiva, instanta aplica dispozitiile din alin. 2 în cazul recidivei prevazute în alin. 1 lit. a si dispozitiile din alin. 4 în cazul recidivei prevazute în alin. 1 lit. b."
9. Articolul 42, se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Infractiunea continuata se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savârsita, la care se poate adauga un spor potrivit dispozitiilor art. 34 sau, dupa caz, art. 401 alin. 1."
10. La articolul 53, titlul marginal al articolului se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Felurile pedepselor care se aplica persoanei fizice". #PAGEBREAK#
11. La articolul 53, punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "3. Pedeapsa accesorie consta în interzicerea drepturilor prevazute în art. 64, în conditiile prevazute la art. 71."
12. Dupa articolul 53, se introduc doua articole noi, articolul 531 si articolul 532, cu urmatorul cuprins: "
Felurile pedepselor care se aplica persoanei juridice Art. 53
1 -
(1) Pedepsele sunt principale si complementare.
(2) Pedeapsa principala este amenda de la 25.000.000 lei la 20.000.000.000 lei.
(3) Pedepsele complementare sunt:
a) dizolvarea persoanei juridice;
b) suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice pe o durata de la unu la 3 ani;
c) interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice, pe o durata de la unu la 3 ani;
d) interzicerea accesului la anumite resurse financiare, pe o durata de la unu la 3 ani;
e) afisarea hotarârii de condamnare sau difuzarea ei în Monitorul Oficial al României, prin presa ori mijloace de comunicare audiovizuala.
f) obligarea la publicitate negativa pe o durata de la 3 la 6 luni."
"Aplicarea si executarea pedepselor complementare în cazul persoanei juridice
Art. 53
2 -
(1) Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare este obligatorie daca pedeapsa amenzii stabilita de instanta este mai mare de un miliard de lei iar în celelalte cazuri se aplica daca instanta constata ca, fata de natura si gravitatea infractiunii, precum si de împrejurarile cauzei, aceste pedepse sunt necesare.
(2) Pedepsele complementare prevazute în art. 531 alin. (3) lit. b) - f) se pot aplica în mod cumulativ, integral sau partial.
(3) Executarea pedepselor complementare începe dupa ramânerea definitiva a hotarârii de condamnare."
13. La titlul III, capitolul III va avea urmatoarea denumire: "Pedepsele principale care se aplica persoanei fizice".
14. La titlul III, capitolul IV va avea urmatoarea denumire: "Pedepsele complementare si pedepsele accesorii care se aplica persoanei fizice".
15. La articolul 64, alineatul 1 litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: " a) dreptul de a fi ales în autoritatile publice sau în functii elective publice;"
16. Articolul 71 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Continutul si modul de executare a pedepsei accesorii
Art. 71 - (1) Pedeapsa accesorie consta în interzicerea drepturilor prevazute în art. 64.
(2) - Condamnarea la o pedeapsa privativa de libertate atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute în art. 64 lit. a-c din momentul în care hotarârea de condamnare a ramas definitiva si pâna la terminarea executarii pedepsei, pâna la gratierea totala sau a restului de pedeapsa ori pâna la împlinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei.
(3) Interzicerea drepturilor prevazute în art. 64 lit. d si e se aplica tinându-se seama de natura si gravitatea infractiunii savârsite, de împrejurarile cauzei, de persoana infractorului si de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutela sau curatela.
(4) Pe durata amânarii sau întreruperii executarii pedepsei privative de libertate, condamnatul poate sa-si exercite drepturile parintesti si dreptul de a fi tutore sau curator, în afara de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotarârea de condamnare.
(5) Pe durata suspendarii conditionate aexecutarii pedepsei privative de libertate sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere se suspenda si executarea pedepselor accesorii."
17. Dupa Capitolul IV, se introduce Capitolul IV1, care va avea urmatoarea denumire: "Pedepsele aplicate persoanei juridice". #PAGEBREAK#
18. Dupa articolul 71, se introduc articole noi, articolele 711, 712, 713, 714, 715, 716, 717, 718 cu urmatorul cuprins: "
Continutul pedepsei amenzii de bani Art. 71
1 - (1) Pedeapsa amenzii consta în suma pe care persoana juridica este condamnata sa o plateasca.
(2) Când legea prevede pentru infractiunea savârsita de persoana fizica pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda, minimul special al amenzii pentru persoana juridica este de 50.000.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 6.000.000.000 lei.
(3) Când legea prevede pentru infractiunea savârsita de persoana fizica pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, minimul special al amenzii pentru persoana juridica este de 100.000.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 9.000.000.000 lei.
(4) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare la pedeapsa amenzii se transmite, de îndata, organului care a înregistrat persoana juridica pentru a lua masurile necesare.
Continutul si modul de executare a pedepsei dizolvarii persoanei juridiceArt. 71
2 - (1) Pedeapsa complementara a dizolvarii persoanei juridice se aplica atunci când persoana juridica a fost constituita în scopul savârsirii de infractiuni sau când obiectul sau de activitate a fost deturnat în scopul savârsirii de infractiuni.
(2) În caz de neexecutare, cu rea-credinta, a uneia din pedepsele complementare prevazute în art. 531 alin. 3 lit. b-d, instanta dispune dizolvarea persoanei juridice.
(3) Pedeapsa complementara a dizolvarii persoanei juridice are ca efect deschiderea procedurii de lichidare, potrivit legii, iar o copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) va fi transmisa, de îndata, instantei civile competente, care va proceda la desemnarea lichidatorului.
(4) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) se transmite, de îndata, organului care a autorizat înfiintarea persoanei juridice si organului care a înregistrat persoana juridica, pentru a lua masurile necesare.
Continutul si modul de executare a pedepsei suspendarii activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice Art.71
3 - (1) Pedeapsa complementara a suspendarii activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice consta în interzicerea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice în realizarea careia a fost savârsita infractiunea.
(2) Pedeapsa complementara a suspendarii activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice poate fi aplicata pe o durata de la unu la 3 ani.
(3) În caz de neexecutare, cu rea-credinta, a uneia dintre pedepsele complementare prevazute în art. 53
1 alin. 3 lit. e si f , instanta dispune suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridice pâna la punerea în executare a pedepsei complementare, dar nu mai mult de 3 ani.
(4) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) se transmite, de îndata, organului care a autorizat înfiintarea persoanei juridice si organului care a înregistrat persoana juridica, pentru a lua masurile necesare.
Dispozitii comune pentru pedeapsa complementara a dizolvarii persoanei juridice pedeapsa complementara a suspendarii activitatii sau a uneia dintre activitatile persoanei juridiceArt. 71
4 - (1) Pedepsele complementare prevazute în art. 71
2 si art.71
3 nu pot fi aplicate partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, sau organizatiilor religioase ori apartinând minoritatilor, constituite potrivit legii;
(2) Dispozitiile prevazute în alin. 1 se aplica si persoanelor juridice care îsi desfasoara activitatea în domeniul presei sau al audiovizualului.
Continutul si modul de executare a pedepsei interzicerii de a participa la procedurile de achizitii publiceArt. 71
5 -
(1) Pedeapsa complementara a interzicerii de a participa la procedurile de achizitii publice consta în interzicerea de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitii publice, prevazute de lege, pe o durata de la unu la 3 ani.
(2) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) se transmite de îndata:
a) oficiului registrului comertului, în vederea efectuarii formalitatilor de publicitate în registrul comertului;
b) Ministerului Justitiei, în vederea efectuarii formalitatilor de publicitate în registrul national al persoanelor juridice fara scop patrimonial;
c) altor autoritati care tin evidenta persoanelor juridice, în vederea efectuarii formalitatilor de publicitate.
Continutul si modul de executare a pedepsei interzicerii accesului la anumite resurse financiareArt. 71
6 -
(1) Pedeapsa complementara a interzicerii accesului la anumite resurse financiare consta în interzicerea de a obtine, direct sau indirect, fonduri prin plasamente de titluri de valoare sau de a obtine fonduri de la institutiile de credit ori institutiile financiare, pe o durata de la unu la 3 ani.
(2) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) se transmite, de îndata, Bancii Nationale a României, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si organului care a înregistrat persoana juridica, pentru a lua masurile necesare.
Continutul si modul de executare a pedepsei afisarii hotarârii de condamnare sau difuzarii acesteiaArt. 71
7 -
(1) Pedeapsa complementara a afisarii hotarârii definitive de condamnare sau a difuzarii ei în Monitorul Oficial al României, prin presa ori mijloace de comunicare audiovizuala, se realizeaza pe cheltuiala persoanei juridice condamnate.
(2) Instanta poate dispune afisarea sau difuzarea integrala ori în extras a hotarârii de condamnare.
(3) Afisarea sau difuzarea hotarârii de condamnare nu poate dezvalui identitatea victimei sau a reprezentantului legal al acesteia fara consimtamântul lor.
(4) Afisarea hotarârii de condamnare se realizeaza în locul si pentru perioada stabilite de instanta, fara a putea depasi o durata de 2 luni.
(5) Difuzarea hotarârii de condamnare se face prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în unul sau mai multe ziare ori prin unul sau mai multe servicii de comunicatii audiovizuale, stabilite de instanta.
(6) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) se transmite, de îndata, organului care a înregistrat persoana juridica, pentru a lua masurile necesare.
Continutul si modul de executare a pedepsei obligarii la publicitate negativaArt.71
8 -
(1) Pedeapsa complementara a obligarii la publicitate negativa consta în obligarea persoanei juridice condamnate, pe cheltuiala acesteia, la afisarea unui mesaj publicitar al carui continut va fi stabilit de instanta si care va cuprinde o atentionare cu privire la infractiunea savârsita, împrejurarile comiterii acesteia si sanctiunea aplicata.
(2) Afisarea mesajului publicitar se realizeaza în modalitatea stabilita de instanta, pe o durata cuprinsa între 3 si 6 luni.
(3) O copie dupa dispozitivul hotarârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa prevazuta în alin. (1) se transmite, de îndata, organului care a înregistrat persoana juridica, pentru a lua masurile necesare."
19. La articolul 76, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) - În cazul în care exista circumstante atenuante, pedeapsa principala pentru persoana fizica se reduce sau se schimba dupa cum urmeaza:"
20. La articolul 76, dupa alineatul 3 se introduce un alineat nou, alineatul 4, cu urmatorul cuprins: "(4) - În cazul în care exista circumstante atenuante, amenda pentru persoana juridica se reduce dupa cum urmeaza:
a)când minimul special al amenzii este de 100.000.000 lei sau mai mare, amenda se coboara sub acest minim dar nu mai mult de o patrime.
b)când minimul special al amenzii este de 50.000.000 lei sau mai mare, amenda se coboara sub acest minim dar nu mai mult de o treime."
21. Articolul 78 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) În cazul în care exista circumstante agravante, persoanei fizice i se poate aplica o pedeapsa pâna la maximul special. Daca maximul special este neîndestulator, în cazul închisorii se poate adauga un spor de pâna la 5 ani, care nu poate depasi o treime din acest maxim, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.
(2) În cazul în care exista circumstante agravante, persoanei juridice i se aplica amenda care poate fi sporita pâna la maximul special, prevazut în art. 711 alin. (2) sau (3), iar daca acest maxim nu este îndestulator se poate adauga un spor de pâna la o patrime din acel maxim."
22. La articolul 80, dupa alineatul 3, se introduce un alineat nou, alineatul 4, care va avea urmatorul cuprins: "(4) În cazul aplicarii concomitente a dispozitiilor cu privire la circumstante agravante, recidiva si concurs de infractiuni, pedeapsa amenzii pentru persoana juridica poate fi sporita pâna la maximul general." #PAGEBREAK#
23. La articolul 81, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) Instanta poate dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumita durata, daca sunt întrunite urmatoarele conditii:"
24. La articolul 861, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Instanta poate dispune suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere aplicate persoanei fizice, daca sunt întrunite urmatoarele conditii:"
25. La articolul 868, alineatul 2 se abroga. 26. Articolul 118 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) Sunt supuse confiscarii speciale:
a) bunurile produse ori care au dobândit un alt regim juridic prin savârsirea faptei prevazute de legea penala;
b) bunurile care au fost folosite sau care au fost destinate a fi folosite la savârsirea unei infractiuni, daca sunt ale infractorului sau daca, apartinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Aceasta masura nu poate fi dispusa în cazul infractiunilor savârsite prin presa;
c) bunurile care au fost date pentru a determina savârsirea unei infractiuni sau pentru a rasplati pe infractor;
d) bunurile dobândite prin savârsirea faptei prevazute de legea penala, daca nu sunt restituite persoanei vatamate si în masura în care nu servesc la despagubirea acesteia;
e) bunurile detinute în contra dispozitiilor legale.
(2) Daca bunurile supuse confiscarii nu se gasesc, se confisca echivalentul lor în bani sau bunurile dobândite în locul acestora.
(3) Instanta poate sa nu dispuna confiscarea bunului daca acesta face parte dintre mijloacele de existenta, de trebuinta zilnica ori de exercitare a profesiei infractorului sau a persoanei asupra careia ar putea opera masura confiscarii speciale."
27. La articolul 122, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) - Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana fizica sunt:"
28. La articolul 122, dupa alineatul 1 se introduce un alineat nou, alineatul 11, cu urmatorul cuprins: "(1
1) Termenele de prescriptie a raspunderii penale pentru persoana juridica sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita de persoana fizica pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea savârsita de persoana fizica pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda."
29. La articolul 126, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(1) - Termenele de prescriptie a executarii pedepsei pentru persoana fizica sunt:" #PAGEBREAK#
30. La articolul 126, dupa alineatul 1 se introduce un alineat nou, alineatul 11, cu urmatorul cuprins: "(1
1) Termenul de prescriptie a executarii amenzii pentru persoana juridica este de 5 ani."
31. La articolul 126, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(3) - Termenele aratate în alin. 1 si 11 se socotesc de la data când hotarârea de condamnare a ramas definitiva, iar cele aratate în alin. 2 curg de la ramânerea definitiva a hotarârii sau, dupa caz, de la data când poate fi pusa în executare, potrivit legii, ordonanta prin care s-a aplicat sanctiunea."
32. La articolul 134, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnarii la amenda sau la pedeapsa închisorii care nu depaseste un an, daca în decurs de 3 ani condamnatul nu a savârsit nici o alta infractiune."
33. La articolul 134, dupa alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, care va avea urmatorul cuprins: "Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept daca în decurs de 5 ani aceasta nu a mai savârsit nici o alta infractiune."
34. Articolul 205 se abroga. 35. Articolul 206 se abroga. 36. Articolul 207 se abroga. 37. La articolul 271, dupa alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, care va avea urmatorul cuprins: "Nerespectarea hotarârilor judecatoresti, prin neexecutarea cu rea-credinta, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice prevazute în art. 71
4, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau amenda."
38. Articolul 304 se abroga. 39. Articolul 327 se abroga. 40. La articolul 335, alineatul 3 se abroga. 41. La articolul 336, alineatul 2 se abroga. 42. La articolul 336, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Dispozitiile alin. 1 nu se aplica în timp de razboi, daca fapta a fost determinata de o necesitate militara."
43. Articolul 337, se modifica si va avea urmatorul cuprins: "Actiunea penala pentru infractiunile prevazute în art. 331-334 se pune în miscare numai la sesizarea comandantului."
ART. II - Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar prevederile privind persoana juridica, la 90 de zile de la data publicarii.
Comentarii articol (0)