Lege nr. 278 din 2006, care modifica si completeaza Codul penal si alte legi.
Lege nr. 278/2006, din 04/07/2006, pentru modificarea ºi completarea Codului penal, precum ºi pentru modificarea ºi completarea altor legi
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 601 din 12/07/2006
Actul va intra in vigoare la data de 11 august 2006Parlamentul României adoptã prezenta lege.
Art. I. - Codul penal al României, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã articolul 19 se introduce un nou articol, articolul 191, cu urmãtorul cuprins:
"Condiþiile rãspunderii penale a persoanelor juridice
Art. 19
1. - Persoanele juridice, cu excepþia statului, a autoritãþilor publice ºi a instituþiilor publice care desfãºoarã o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat, rãspund penal pentru infracþiunile sãvârºite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice, dacã fapta a fost sãvârºitã cu forma de vinovãþie prevãzutã de legea penalã.
Rãspunderea penalã a persoanei juridice nu exclude rãspunderea penalã a persoanei fizice care a contribuit, în orice mod, la sãvârºirea aceleiaºi infracþiuni."
2. La articolul 21, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul persoanei juridice, tentativa se sancþioneazã cu amendã cuprinsã între minimul special ºi maximul special al amenzii prevãzute de lege pentru infracþiunea consumatã, reduse la jumãtate. La aceastã pedeapsã se pot adãuga una sau mai multe pedepse complementare."
3. La articolul 34, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Pedeapsa principalã în caz de concurs de infracþiuni sãvârºite de persoana fizicã".
4. La articolul 35, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Mãsurile de siguranþã de naturã diferitã sau de aceeaºi naturã, dar cu un conþinut diferit, luate în cazul infracþiunilor concurente, se cumuleazã."
5. La articolul 35, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Dacã s-au luat mai multe mãsuri de siguranþã de aceeaºi naturã ºi cu acelaºi conþinut, dar pe durate diferite, se aplicã o singurã datã mãsura de siguranþã cu durata cea mai lungã. În cazul mãsurilor de siguranþã de aceeaºi naturã ºi cu acelaºi conþinut, luate conform art. 118 alin. 1 lit. a)-e), acestea se cumuleazã."
6. La articolul 36, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Contopirea pedepselor pentru infracþiuni concurente sãvârºite de persoana fizicã".
7. La articolul 37, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Recidiva în cazul persoanei fizice".
8. La articolul 37, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 37. - Existã recidivã pentru persoana fizicã în urmãtoarele cazuri:".
9. La articolul 39, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins:
"Pedeapsa în caz de recidivã pentru persoana fizicã".
10. La articolul 40, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul persoanei juridice, dacã nu sunt întrunite condiþiile prevãzute în art. 40 2 alin. 1 lit. a), pedeapsa se aplicã potrivit regulilor pentru concursul de infracþiuni."
11. Dupã articolul 40 se introduc douã noi articole, articolele 401 ºi 402, cu urmãtorul cuprins:
"Pedeapsa în caz de concurs de infracþiuni sãvârºite de persoana juridicã Art. 40
1. - În caz de concurs de infracþiuni sãvârºite de persoana juridicã, se stabileºte pedeapsa amenzii pentru fiecare infracþiune în parte ºi se aplicã amenda cea mai mare, care poate fi sporitã pânã la maximul special prevãzut în art. 71 1 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor, se poate adãuga un spor de pânã la o treime din acel maxim.
Dispoziþiile alin. 1 se aplicã ºi în cazul în care persoana juridicã condamnatã definitiv este judecatã ulterior pentru o infracþiune concurentã, precum ºi atunci când dupã ce o hotãrâre de condamnare a rãmas definitivã, se constatã cã persoana juridicã suferise ºi o altã condamnare definitivã pentru o infracþiune concurentã. În aceste cazuri, partea din amenda executatã se scade din amenda aplicatã pentru infracþiunile concurente.
Dispoziþiile art. 35 se aplicã în mod corespunzãtor.
Recidiva în cazul persoanei juridice Art. 40
2. - Existã recidivã pentru persoana juridicã în urmãtoarele cazuri:
a) când dupã rãmânerea definitivã a unei hotãrâri de condamnare, persoana juridicã sãvârºeºte din nou o infracþiune cu intenþie, iar amenda pentru infracþiunea anterioarã nu a fost executatã;
b) când dupã rãmânerea definitivã a unei hotãrâri de condamnare, persoana juridicã sãvârºeºte din nou o infracþiune cu intenþie, iar amenda pentru infracþiunea anterioarã a fost executatã sau consideratã ca executatã.
În cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. a), amenda stabilitã pentru infracþiunea sãvârºitã ulterior ºi amenda aplicatã pentru infracþiunea anterioarã se contopesc, potrivit art. 40
1 alin. 1 ºi 3. Sporul prevãzut în art. 40
1 alin. 1 se poate mãri pânã la jumãtate.
Dacã amenda anterioarã a fost executatã în parte, contopirea se face între amenda ce a mai rãmas de executat ºi amenda aplicatã pentru infracþiunea sãvârºitã ulterior.
În cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. b), se aplicã pedeapsa amenzii pânã la maximul special prevãzut în art. 71
1 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor, se poate adãuga un spor de pânã la douã treimi din acel maxim.
Dacã dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare ºi mai înainte ca amenda sã fi fost executatã sau consideratã ca executatã, se descoperã cã persoana juridicã condamnatã se aflã în stare de recidivã, instanþa aplicã dispoziþiile din alin. 2, în cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. a), ºi dispoziþiile din alin. 4, în cazul recidivei prevãzute în alin. 1 lit. b)."
12. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins: "Pedeapsa pentru infracþiunea continuatã Art. 42. - Infracþiunea continuatã se sancþioneazã cu pedeapsa prevãzutã de lege pentru infracþiunea sãvârºitã, la care se poate adãuga un spor, potrivit dispoziþiilor art. 34 sau, dupã caz, art. 40
1 alin. 1."
13. La articolul 53, denumirea marginalã va avea urmãtorul cuprins: "Felurile pedepselor aplicabile persoanei fizice".
14. La articolul 53 punctul 1, litera c) va avea urmãtorul cuprins: "c) amenda de la 100 lei la 50.000 lei."
15. La articolul 53, punctul 3 va avea urmãtorul cuprins: "3. Pedeapsa accesorie constã în interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64, în condiþiile prevãzute în art. 71."
16. Dupã articolul 53 se introduc douã noi articole, articolele 531 ºi 532, cu urmãtorul cuprins:
"Felurile pedepselor aplicabile persoanei juridice Art. 53
1. - Pedepsele sunt principale ºi complementare.
Pedeapsa principalã este amenda de la 2.500 lei la 2.000.000 lei.
Pedepsele complementare sunt:
a) dizolvarea persoanei juridice;
b) suspendarea activitãþii persoanei juridice pe o duratã de la 3 luni la un an sau suspendarea uneia dintre activitãþile persoanei juridice în legãturã cu care s-a sãvârºit infracþiunea pe o duratã de la 3 luni la 3 ani;
c) închiderea unor puncte de lucru ale persoanei juridice pe o duratã de la 3 luni la 3 ani;
d) interzicerea de a participa la procedurile de achiziþii publice pe o duratã de la unu la 3 ani;
e) afiºarea sau difuzarea hotãrârii de condamnare.
Aplicarea ºi executarea pedepselor complementare
în cazul persoanei juridice Art. 53
2. - Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare se dispune atunci când instanþa constatã cã, faþã de natura ºi gravitatea infracþiunii, precum ºi faþã de împrejurãrile în care a fost sãvârºitã, aceste pedepse sunt necesare.
Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare este obligatorie când legea prevede aceastã pedeapsã.
Pedepsele complementare prevãzute în art. 53
1 alin. 3 lit. b)-e) se pot aplica în mod cumulativ.
Executarea pedepselor complementare începe dupã rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare."
17. La titlul III, capitolul III va avea urmãtoarea denumire: "CAPITOLUL III
Pedepsele principale aplicabile persoanei fizice" 18. La titlul III capitolul III, înaintea secþiunii I se introduce o nouã secþiune, secþiunea "Regimul de executare a pedepselor principale privative de libertate", respectiv articolele 533 ºi 534, cu urmãtorul cuprins: Reguli generale ale executãrii pedepselor principale
privative de libertate Art. 53
3. - Executarea pedepselor principale privative de libertate se bazeazã pe sistemul progresiv. Condamnaþii au posibilitatea sã treacã dintr-un regim de executare în altul în condiþiile prevãzute de legea privind executarea pedepselor.
Pedepsele privative de libertate se executã în unul din urmãtoarele regimuri:
a) regimul de maximã siguranþã;
b) regimul închis;
c) regimul semideschis;
d) regimul deschis.
Regimul executãrii pedepselor privative de libertate se bazeazã pe posibilitatea condamnaþilor de a presta, cu acordul lor, o muncã utilã, dacã sunt apþi pentru muncã, pe educarea condamnaþilor, pe respectarea de cãtre aceºtia a ordinii interioare a locurilor de deþinere, precum ºi pe stimularea ºi recompensarea celor stãruitori în muncã, disciplinaþi, ºi care dau dovezi temeinice de îndreptare.
Dupã împlinirea vârstei de 60 de ani pentru bãrbaþi ºi 55 de ani pentru femei, condamnaþii pot presta o muncã numai la cererea acestora, dacã sunt apþi pentru muncã.
Toate mijloacele folosite în cadrul regimului executãrii pedepselor privative de libertate trebuie sã contribuie la reintegrarea în societate a celor condamnaþi ºi la prevenirea sãvârºirii de noi infracþiuni de cãtre aceºtia.
Regimul de muncã Art. 53
4. - Munca prestatã de condamnaþi este remuneratã, cu excepþia muncii cu caracter gospodãresc, necesare locului de deþinere, ºi a celei prestate în caz de calamitate.
Condiþiile de prestare a muncii, durata ºi plata acesteia, precum ºi repartizarea veniturilor cuvenite condamnaþilor sunt stabilite prin legea privind executarea pedepselor.
19. Articolele 56 ºi 58 se abrogã.
20. La articolul 63, alineatele 2 ºi 3 vor avea urmãtorul cuprins: "Ori de câte ori legea prevede cã o infracþiune se pedepseºte numai cu amendã, fãrã a-i arãta limitele, minimul special al acesteia este de 150 lei, iar maximul de 10.000 lei.
Când legea prevede pedeapsa amenzii fãrã a-i arãta limitele, alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult un an, minimul special al amenzii este de 300 lei ºi maximul special de 15.000 lei, iar când prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de un an, minimul special este de 500 lei ºi maximul special de 30.000 lei."
21. La titlul III, capitolul IV va avea urmãtoarea denumire:
"CAPITOLUL IV
Pedepsele complementare ºi pedepsele accesorii aplicabile
persoanei fizice"
22. Articolul 71 va avea urmãtorul cuprins:
"Conþinutul ºi modul de executare a pedepsei accesorii Art. 71. - Pedeapsa accesorie constã în interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64.
Condamnarea la pedeapsa detenþiunii pe viaþã sau a închisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64 lit. a)-c) din momenul în care hotãrârea de condamnare a rãmas definitivã ºi pânã la terminarea executãrii pedepsei, pânã la graþierea totalã sau a restului de pedeapsã ori pânã la împlinirea termenului de prescripþie a executãrii pedepsei.
Interzicerea drepturilor prevãzute în art. 64 lit. d) ºi e) se aplicã þinându-se seama de natura ºi gravitatea infracþiunii sãvârºite, de împrejurãrile cauzei, de persoana infractorului ºi de interesele copilului ori ale persoanei aflate sub tutelã sau curatelã.
Pe durata amânãrii sau a întreruperii executãrii pedepsei detenþiunii pe viaþã sau a închisorii, condamnatul poate sã îºi exercite drepturile pãrinteºti ºi dreptul de a fi tutore sau curator, în afarã de cazul în care aceste drepturi au fost anume interzise condamnatului prin hotãrârea de condamnare.
Pe durata suspendãrii condiþionate a executãrii pedepsei închisorii sau a suspendãrii sub supraveghere a executãrii pedepsei închisorii, se suspendã ºi executarea pedepselor accesorii."
23. La titlul III, dupã capitolul IV se introduce un nou capitol, capitolul IV1, respectiv articolele 711-717, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL IV1
Pedepsele aplicabile persoanei juridice
Conþinutul pedepsei amenzii Art. 71
1. - Pedeapsa amenzii constã în suma de bani pe care persoana juridicã este condamnatã sã o plãteascã.
Când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã de persoana fizicã pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda, minimul special al amenzii pentru persoana juridicã este de 5.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 600.000 lei.
Când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã de persoana fizicã pedeapsa detenþiunii pe viaþã sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, minimul special al amenzii pentru persoana juridicã este de 10.000 lei, iar maximul special al amenzii este de 900.000 lei.
Conþinutul pedepsei complementare a dizolvãrii persoanei juridice Art. 71
2. - Pedeapsa complementarã a dizolvãrii persoanei juridice se aplicã atunci când persoana juridicã a fost constituitã în scopul sãvârºirii de infracþiuni sau când obiectul sãu de activitate a fost deturnat în acest scop.
În caz de neexecutare, cu rea-credinþã, a uneia dintre pedepsele complementare prevãzute în art. 53
1 alin. 3 lit. b)-d), instanþa dispune dizolvarea persoanei juridice.
Pedeapsa complementarã a dizolvãrii persoanei juridice are ca efect deschiderea procedurii de lichidare, potrivit legii, iar o copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat aceastã pedeapsã va fi comunicatã, de îndatã, instanþei civile competente, care va proceda la desemnarea lichidatorului.
Conþinutul pedepsei complementare a suspendãrii activitãþii
sau a uneia dintre activitãþile persoanei juridice Art. 71
3. - Pedeapsa complementarã a suspendãrii activitãþii persoanei juridice constã în interzicerea desfãºurãrii activitãþii sau a uneia dintre activitãþile persoanei juridice, în realizarea cãreia a fost sãvârºitã infracþiunea.
În caz de neexecutare, cu rea-credinþã, a pedepsei complementare prevãzute în art. 53
1 alin. 3 lit. e), instanþa dispune suspendarea activitãþii sau a uneia dintre activitãþile persoanei juridice pânã la punerea în executare a pedepsei complementare, dar nu mai mult de 3 luni.
Dacã pânã la împlinirea termenului prevãzut în alin. 2 pedeapsa complementarã nu a fost pusã în executare, instanþa dispune dizolvarea persoanei juridice.
Neaplicarea dizolvãrii sau suspendãrii activitãþii persoanei juridice Art. 71
4. - Pedepsele complementare prevãzute în art. 53
1 alin. 3 lit. a) ºi b) nu pot fi aplicate partidelor politice, sindicatelor, patronatelor ºi organizaþiilor religioase ori aparþinând minoritãþilor, constituite potrivit legii.
Dispoziþiile prevãzute în alin. 1 se aplicã ºi persoanelor juridice care îºi desfãºoarã activitatea în domeniul presei.
Conþinutul pedepsei complementare a închiderii unor puncte
de lucru ale persoanei juridice Art. 71
5. - Pedeapsa complementarã a închiderii unor puncte de lucru ale persoanei juridice constã în închiderea unuia sau a mai multora dintre punctele de lucru aparþinând persoanei juridice cu scop lucrativ, în care s-a desfãºurat activitatea în realizarea cãreia a fost sãvârºitã infracþiunea.
Dispoziþiile prevãzute în alin. 1 nu se aplicã persoanelor juridice care îºi desfãºoarã activitatea în domeniul presei.
Conþinutul pedepsei complementare a interzicerii de a participa
la procedurile de achiziþii publice Art. 71
6. - Pedeapsa complementarã a interzicerii de a participa la procedurile de achiziþii publice constã în interzicerea de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziþii publice prevãzute de lege.
Conþinutul pedepsei complementare a afiºãrii sau difuzãrii
hotãrârii de condamnare Art. 71
7. - Afiºarea hotãrârii definitive de condamnare sau difuzarea acesteia se realizeazã pe cheltuiala persoanei juridice condamnate.
Prin afiºarea sau difuzarea hotãrârii de condamnare nu poate fi dezvãluitã identitatea victimei, afarã de cazul în care existã acordul acesteia sau al reprezentantului sãu legal.
Afiºarea hotãrârii de condamnare se realizeazã în extras, în forma ºi locul stabilite de instanþã, pentru o perioadã cuprinsã între o lunã ºi 3 luni.
Difuzarea hotãrârii de condamnare se face în extras ºi în forma stabilitã de instanþã, prin intermediul presei scrise sau audiovizuale ori prin alte mijloace de comunicare audiovizualã, desemnate de instanþã.
Dacã difuzarea se face prin presa scrisã sau audiovizualã instanþa stabileºte numãrul apariþiilor, care nu poate fi mai mare de 10, iar în cazul difuzãrii prin alte mijloace audiovizuale, durata acesteia nu poate depãºi 3 luni."
24. La articolul 72, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"La stabilirea ºi aplicarea pedepselor pentru persoana juridicã se þine seama de dispoziþiile pãrþii generale a prezentului cod, de limitele de pedeapsã fixate în partea specialã pentru persoana fizicã, de gravitatea faptei sãvârºite ºi de împrejurãrile care atenueazã sau agraveazã rãspunderea penalã."
25. La articolul 75 alineatul 1, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c1), cu urmãtorul cuprins:
"c
1) sãvârºirea infracþiunii pe temei de rasã, naþionalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenenþã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infecþie HIV/SIDA;".
26. La articolul 76, partea introductivã ºi literele e) ºi f) ale alineatului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - În cazul în care existã circumstanþe atenuante, pedeapsa principalã pentru persoana fizicã se reduce sau se schimbã, dupã cum urmeazã:
.....................................................................................................................
e) când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 luni sau mai mare, pedeapsa se coboarã sub acest minim, pânã la minimul general, sau se aplicã o amendã care nu poate fi mai micã de 250 lei, iar când minimul special este sub 3 luni, se aplicã o amendã care nu poate fi mai micã de 200 lei;
f) când pedeapsa prevãzutã de lege este amenda, aceasta se coboarã sub minimul ei special, putând fi redusã pânã la 150 lei în cazul când minimul special este de 500 lei sau mai mare, ori pânã la minimul general, când minimul special este sub 500 lei."
27. La articolul 76, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care existã circumstanþe atenuante, amenda pentru persoana juridicã se reduce dupã cum urmeazã:
a) când minimul special al amenzii este de 10.000 lei sau mai mare, amenda se coboarã sub acest minim, dar nu mai mult de o pãtrime;
b) când minimul special al amenzii este de 5.000 lei sau mai mare, amenda se coboarã sub acest minim, dar nu mai mult de o treime."
28. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Efectele circumstanþelor agravante
Art. 78. - În cazul în care existã circumstanþe agravante, persoanei fizice i se poate aplica o pedeapsã pânã la maximul special. Dacã maximul special este neîndestulãtor, în cazul închisorii se poate adãuga un spor de pânã la 5 ani, care nu poate depãºi o treime din acest maxim, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult o treime din maximul special.
În cazul în care existã circumstanþe agravante, persoanei juridice i se aplicã amenda care poate fi sporitã pânã la maximul special, prevãzut în art. 71
1 alin. 2 sau 3, iar dacã acest maxim nu este îndestulãtor se poate adãuga un spor de pânã la o pãtrime din acel maxim."
29. La articolul 80, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul aplicãrii concomitente a dispoziþiilor cu privire la circumstanþe agravante, recidivã ºi concurs de infracþiuni, pedeapsa amenzii pentru persoana juridicã poate fi sporitã pânã la maximul general."
30. La articolul 81, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 81. - Instanþa poate dispune suspendarea condiþionatã a executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumitã duratã, dacã sunt întrunite urmãtoarele condiþii:".
31. La articolul 81, alineatele 3 ºi 4 se abrogã.
32. Articolul 84 va avea urmãtorul cuprins:
"Revocarea în cazul neexecutãrii obligaþiilor civile
Art. 84. - Dacã pânã la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaþiile civile stabilite prin hotãrârea de condamnare, instanþa dispune revocarea suspendãrii executãrii pedepsei, afarã de cazul când cel condamnat dovedeºte cã nu a avut putinþa de a îndeplini acele obligaþii."
#PAGEBREAK#
33. La articolul 861, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86
1. - Instanþa poate dispune suspendarea executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere, dacã sunt întrunite urmãtoarele condiþii:".
34. La articolul 861, alineatul 3 se abrogã.
35. La articolul 861, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Dispoziþiile art. 81 alin. 5 ºi 6 se aplicã ºi în cazul suspendãrii executãrii pedepsei aplicate persoanei fizice sub supraveghere."
36. La articolul 863, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) sã se prezinte, la datele fixate, la judecãtorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecþie a victimelor ºi reintegrare socialã a infractorilor;".
37. La articolul 863, alineatele 2 ºi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Datele prevãzute în alin. 1 lit. b), c) ºi d) se comunicã judecãtorului sau serviciului stabilit în alin. 1 lit. a).
.....................................................................................................................
Supravegherea executãrii obligaþiilor stabilite de instanþã conform alin. 3 lit. a)-f) se face de judecãtorul sau serviciul prevãzut în alin. 1 lit. a). În caz de neîndeplinire a obligaþiilor, judecãtorul sau serviciul desemnat cu supravegherea condamnatului sesizeazã instanþa pentru luarea mãsurii prevãzute în art. 86
4 alin. 2."
38. La articolul 864, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã cel condamnat nu îndeplineºte, cu rea-credinþã, mãsurile de supraveghere prevãzute de lege ori obligaþiile stabilite de instanþã, aceasta revocã suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei."
39. La articolul 867, alineatul 3 se abrogã.
40. La articolul 90, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) pedeapsa prevãzutã de lege pentru infracþiunea sãvârºitã este închisoarea de cel mult un an sau amendã ori s-au sãvârºit infracþiunile prevãzute în art. 208, 213, art. 215 alin. 1, art. 215
1 alin. 1, art. 217 alin. 1, art. 219 alin. 1, dacã valoarea pagubei nu depãºeºte 10 lei sau infracþiunea prevãzutã în art. 249, dacã valoarea pagubei nu depãºeºte 50 lei;".
41. La articolul 91, litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) amenda de la 10 lei la 1.000 lei."
42. Articolul 118 va avea urmãtorul cuprins:
"Confiscarea specialã
Art. 118. - Sunt supuse confiscãrii speciale:
a) bunurile produse prin sãvârºirea faptei prevãzute de legea penalã;
b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, la sãvârºirea unei infracþiuni, dacã sunt ale infractorului sau dacã, aparþinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Aceastã mãsurã nu poate fi dispusã în cazul infracþiunilor sãvârºite prin presã;
c) bunurile produse, modificate sau adaptate în scopul sãvârºirii unei infracþiuni, dacã au fost utilizate la comiterea acesteia ºi dacã sunt ale infractorului. Când bunurile aparþin altei persoane confiscarea se dispune dacã producerea, modificarea sau adaptarea a fost efectuatã de proprietar ori de infractor cu ºtiinþa proprietarului;
d) bunurile care au fost date pentru a determina sãvârºirea unei fapte sau pentru a rãsplãti pe fãptuitor;
e) bunurile dobândite prin sãvârºirea faptei prevãzute de legea penalã, dacã nu sunt restituite persoanei vãtãmate ºi în mãsura în care nu servesc la despãgubirea acesteia;
f) bunurile a cãror deþinere este interzisã de lege.
În cazul prevãzut în alin. 1 lit. b), dacã valoarea bunurilor supuse confiscãrii este vãdit disproporþionatã faþã de natura ºi gravitatea infracþiunii, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bãnesc, þinând seama de urmarea infracþiunii ºi de contribuþia bunului la producerea acesteia.
În cazurile prevãzute în alin. 1 lit. b) ºi c), dacã bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu sunt ale infractorului, iar persoana cãreia îi aparþin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se confiscã echivalentul în bani al acestora.
Dacã bunurile supuse confiscãrii nu se gãsesc, în locul lor se confiscã bani ºi bunuri pânã la concurenþa valorii acestora.
Se confiscã, de asemenea, bunurile ºi banii obþinuþi din exploatarea sau folosirea bunurilor supuse confiscãrii, cu excepþia bunurilor prevãzute în alin. 1 lit. b) ºi c).
Instanþa poate sã nu dispunã confiscarea bunului dacã acesta face parte din mijloacele de existenþã, de trebuinþã zilnicã ori de exercitare a profesiei infractorului sau a persoanei asupra cãreia ar putea opera mãsura confiscãrii speciale."
43. La articolul 122, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 122. - Termenele de prescripþie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:".
44. La articolul 122, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 11, cu urmãtorul cuprins:
"Termenele de prescripþie a rãspunderii penale pentru persoana juridicã sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã de persoana fizicã pedeapsa detenþiunii pe viaþã sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã de persoana fizicã pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda."
45. La articolul 122, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu urmãtorul cuprins:
"Rãspunderea penalã a persoanei juridice se prescrie în condiþiile prevãzute de lege pentru persoana fizicã, dispoziþiile prevãzute în art. 121-124 aplicându-se în mod corespunzãtor."
46. La articolul 126, partea introductivã a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 126. - Termenele de prescripþie a executãrii pedepsei pentru persoana fizicã sunt:".
47. La articolul 126, dupã alineatul 1 se introduc douã noi alineate, alineatele 11 ºi 12, cu urmãtorul cuprins:
"Termenul de prescripþie a executãrii pedepsei amenzii aplicate persoanei juridice este de 5 ani.
Executarea pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice ce nu pot fi dizolvate sau a cãror activitate nu poate fi suspendatã se prescrie într-un termen de 3 ani, care curge de la data la care pedeapsa amenzii a fost executatã sau consideratã ca executatã."
48. La articolul 126, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Termenele arãtate în alin. 1 ºi 1
1 se socotesc de la data când hotãrârea de condamnare a rãmas definitivã, iar cele arãtate în alin. 2 curg de la rãmânerea definitivã a hotãrârii sau, dupã caz, de la data când poate fi pusã în executare, potrivit legii, ordonanþa prin care s-a aplicat sancþiunea."
49. Articolul 134 va avea urmãtorul cuprins:
"Reabilitarea de drept
Art. 134. - Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnãrii la amendã sau la pedeapsa închisorii care nu depãºeºte un an, dacã în decurs de 3 ani condamnatul nu a sãvârºit nicio altã infracþiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacã în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupã caz, pedeapsa complementarã, a fost executatã sau consideratã ca executatã ºi persoana juridicã nu a mai sãvârºit nicio altã infracþiune."
50. Dupã articolul 141 se introduce un nou articol, articolul 1411, cu urmãtorul cuprins:
"Pedeapsã prevãzutã de lege
Art. 141
1. - Prin pedeapsã prevãzutã de lege se înþelege pedeapsa prevãzutã în textul de lege care incrimineazã fapta sãvârºitã în forma consumatã, fãrã luarea în considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei."
51. Articolul 146 va avea urmãtorul cuprins:
"Consecinþe deosebit de grave
Art. 146. - Prin consecinþe deosebit de grave se înþelege o pagubã materialã mai mare de 200.000 lei sau o perturbare deosebit de gravã a activitãþii, cauzatã unei autoritãþi publice sau oricãreia dintre unitãþile la care se referã art. 145, ori altei persoane juridice sau fizice."
52. Articolul 1661 va avea urmãtorul cuprins:
"Acþiuni împotriva ordinii constituþionale
Art. 166
1. - Întreprinderea oricãrei acþiuni pentru schimbarea prin acþiuni ilegale ºi prin violenþã a ordinii constituþionale sau a caracterului naþional, suveran, independent, unitar ºi indivizibil al statului român se pedepseºte cu închisoare de la 5 la 15 ani ºi interzicerea unor drepturi."
53. Articolul 1681 va avea urmãtorul cuprins:
"Comunicarea de informaþii false
Art. 168
1. - Comunicarea sau rãspândirea, prin orice mijloace, de ºtiri, date sau informaþii false ori de documente falsificate, dacã prin aceasta se pune în pericol siguranþa statului, se pedepseºte cu închisoare de la unu la 5 ani."
54. La articolul 176 alineatul 1, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) de cãtre un judecãtor sau procuror, poliþist, jandarm sau militar, în timpul sau în legãturã cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau publice ale acestora,".
55. La articolul 193, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 193. - Fapta de a ameninþa o persoanã cu sãvârºirea unei infracþiuni sau a unei fapte pãgubitoare îndreptate împotriva ei, a soþului ori a unei rude apropiate, dacã este de naturã sã o alarmeze, se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã, fãrã ca pedeapsa aplicatã sã poatã depãºi sancþiunea prevãzutã de lege pentru infracþiunea care a format obiectul ameninþãrii."
56. Articolele 205, 206, 207 ºi 2361 se abrogã.
57. Articolul 239 va avea urmãtorul cuprins:
"Ultrajul
Art. 239. - Ameninþarea sãvârºitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã contra unui funcþionar public care îndeplineºte o funcþie ce implicã exerciþiul autoritãþii de stat, aflat în exerciþiul funcþiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciþiul funcþiunii, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã.
Lovirea sau orice acte de violenþã, sãvârºite împotriva unui funcþionar public care îndeplineºte o funcþie ce implicã exerciþiul autoritãþii de stat, aflat în exerciþiul funcþiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciþiul funcþiunii, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
Vãtãmarea corporalã, sãvârºitã împotriva unui funcþionar public care îndeplineºte o funcþie ce implicã exerciþiul autoritãþii de stat, aflat în exerciþiul funcþiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciþiul funcþiunii, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vãtãmarea corporalã gravã, sãvârºitã împotriva unui funcþionar public care îndeplineºte o funcþie ce implicã exerciþiul autoritãþii de stat, aflat în exerciþiul funcþiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciþiul funcþiunii, se pedepseºte cu închisoare de la 3 la 12 ani."
58. Articolul 2391 va avea urmãtorul cuprins:
"Cazuri speciale de pedepsire
Art. 239
1. - În cazul infracþiunilor prevãzute în art. 180-182, art. 189 ºi 193, sãvârºite împotriva soþului, copiilor sau pãrinþilor unui judecãtor, procuror, poliþist, jandarm ori militar, în scop de intimidare sau de rãzbunare pentru acte sau fapte îndeplinite în exerciþiul funcþiunii, maximul pedepsei se majoreazã cu 2 ani."
59. Articolul 247 va avea urmãtorul cuprins:
"Abuzul în serviciu prin îngrãdirea unor drepturi
Art. 247. - Îngrãdirea, de cãtre un funcþionar public, a folosinþei sau a exerciþiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaþii de inferioritate pe temei de rasã, naþionalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenenþã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infecþie HIV/SIDA, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani."
60. Articolul 250 va avea urmãtorul cuprins:
"Purtarea abuzivã
Art. 250. - Întrebuinþarea de expresii jignitoare faþã de o persoanã, de cãtre un funcþionar public în exerciþiul atribuþiilor de serviciu, se pedepseºte cu închisoare de la o lunã la un an sau cu amendã.
Ameninþarea sãvârºitã de cãtre un funcþionar public, în condiþiile alin. 1, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã.
Lovirea sau alte acte de violenþã sãvârºite de cãtre un funcþionar public, în condiþiile alin. 1, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
Vãtãmarea corporalã sãvârºitã de cãtre un funcþionar public, în condiþiile alin. 1, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vãtãmarea corporalã gravã sãvârºitã de cãtre un funcþionar public, în condiþiile alin. 1, se pedepseºte cu închisoare de la 3 la 12 ani."
61. Dupã articolul 253 se introduce un nou articol, articolul 2531, cu urmãtorul cuprins:
"Conflictul de interese
Art. 253
1. - Fapta funcþionarului public care, în exerciþiul atribuþiilor de serviciu, îndeplineºte un act ori participã la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soþul sãu, o rudã ori un afin pânã la gradul II inclusiv, sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de servicii sau foloase de orice naturã, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani ºi interzicerea dreptului de a ocupa o funcþie publicã pe duratã maximã.
Dispoziþiile alin. 1 nu se aplicã în cazul emiterii, aprobãrii sau adoptãrii actelor normative."
62. La articolul 271, alineatele 1 ºi 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 271. - Împotrivirea la executarea unei hotãrâri judecãtoreºti, prin ameninþare faþã de organul de executare, se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârºitã prin acte de violenþã, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
.....................................................................................................................
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoreºti, prin sustragerea de la executarea mãsurilor de siguranþã prevãzute în art. 112 lit. c), d) ºi g), se pedepseºte cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã."
63. La articolul 271, dupã alineatul 4 se introduce un nou alineat, alineatul 5, cu urmãtorul cuprins:
"Nerespectarea hotãrârilor judecãtoreºti, prin neexecutarea, cu rea-credinþã, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevãzute în art. 71
4 ºi art. 71
5 alin. 2, se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã."
64. Dupã articolul 285 se introduce un nou articol, articolul 2851, cu urmãtorul cuprins:
"Sancþionarea persoanei juridice
Art. 285
1. - Dacã una dintre faptele prevãzute în art. 282-285 a fost sãvârºitã de o persoanã juridicã, pe lângã pedeapsa amenzii se aplicã ºi pedeapsa complementarã a dizolvãrii persoanei juridice sau a suspendãrii activitãþii ori a uneia dintre activitãþile persoanei juridice, dupã caz."
65. Articolul 304 se abrogã.
66. Articolul 317 va avea urmãtorul cuprins:
"Instigarea la discriminare
Art. 317. - Instigarea la urã pe temei de rasã, naþionalitate, etnie, limbã, religie, gen, orientare sexualã, opinie, apartenenþã politicã, convingeri, avere, origine socialã, vârstã, dizabilitate, boalã cronicã necontagioasã sau infecþie HIV/SIDA se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã."
67. Articolul 327 se abrogã.
68. Articolul 335 va avea urmãtorul cuprins:
"Lovirea superiorului
Art. 335. - Lovirea superiorului de cãtre inferior sau a ºefului de cãtre subordonat se pedepseºte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Dacã fapta prevãzutã în alin. 1 a fost sãvârºitã în timp de rãzboi, maximul pedepsei se sporeºte cu 2 ani."
69. Articolul 336 va avea urmãtorul cuprins:
"Lovirea inferiorului
Art. 336. - Lovirea inferiorului sau subordonatului de cãtre un superior sau ºef se pedepseºte cu închisoare de la o lunã la un an.
Dispoziþiile alin. 1 nu se aplicã în timp de rãzboi, dacã fapta a fost determinatã de o necesitate militarã."
70. Articolul 337 va avea urmãtorul cuprins:
"Punerea în miºcare a acþiunii penale
Art. 337. - Acþiunea penalã pentru infracþiunile prevãzute în art. 331-334 se pune în miºcare numai la sesizarea comandantului."
71. Articolul 353 va avea urmãtorul cuprins:
"Sustragerea de la recrutare
Art. 353. - Sustragerea de la recrutare în timp de rãzboi se pedepseºte cu închisoare de la unu la 5 ani."
72. Articolul 354 va avea urmãtorul cuprins:
"Neprezentarea la încorporare sau concentrare
Art. 354. - Neprezentarea la încorporare sau concentrare ori neprezentarea celor încorporaþi sau concentraþi la unitatea unde au fost repartizaþi, în timp de mobilizare sau rãzboi, în termenul precizat în ordin, se pedepseºte cu închisoare de la 3 la 10 ani.
Termenul de prezentare prevãzut în alineatul precedent se prelungeºte cu 10 zile, în cazul în care cei chemaþi la mobilizare sau concentrare se aflã în strãinãtate."
Art. II. - Expresia pedepse complimentare din cuprinsul Codului penal sau al altor acte normative în vigoare se înlocuieºte cu expresia pedepse complementare. Art. III. - Alineatul 2 al articolului 58 din Legea nr. 64/1991 privind brevetele de invenþie, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 752 din 15 octombrie 2002, cu modificãrile ulterioare, se abrogã. Art. IV. - Legea nr. 188/2000 privind executorii judecãtoreºti, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 559 din 10 noiembrie 2000, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã: - La articolul 53, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Nerespectarea, cu rea-credinþã, de cãtre executorul judecãtoresc a obligaþiei stabilite în alin. (5) constituie infracþiune ºi se pedepseºte cu închisoare de la unu la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârºitã din culpã, cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã."
Art. V. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 243/2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se completeazã dupã cum urmeazã: - La articolul 70, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Fapta prevãzutã la alin. (1) sãvârºitã de o victimã a traficului de persoane nu se pedepseºte."
Art. VI. - Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaþiilor ºi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob ºi a promovãrii cultului persoanelor vinovate de sãvârºirea unor infracþiuni contra pãcii ºi omenirii, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2002, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 107/2006, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã: 1. La articolul 4, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Rãspândirea sau vânzarea, prin orice mijloace, ori confecþionarea de simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe, precum ºi deþinerea, în vederea rãspândirii sau vânzãrii, a unor astfel de simboluri se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani ºi interzicerea unor drepturi."
2. La articolul 5, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Propaganda constã în rãspândirea în mod sistematic sau în apologia unor idei, concepþii ori doctrine, cu intenþia de a convinge ºi de a atrage noi adepþi."
3. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins: "Art. 6. - Negarea, contestarea, aprobarea sau justificarea, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului, genocidului sau a crimelor contra umanitãþii ori a efectelor acestora se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani ºi interzicerea unor drepturi sau cu amendã."
4. Articolele 8-11 se abrogã. Art. VII. - Legea nr. 299/2004 privind rãspunderea penalã a persoanelor juridice pentru infracþiunile de falsificare de monede sau de alte valori, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 593 din 1 iulie 2004, se abrogã. Art. VIII. - Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepþia prevederilor privind persoana juridicã, ce intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii.
Comentarii articol (0)