Art. I - Codul de procedurã penalã, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.78 din 30 aprilie 1997, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se modificã ºi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (1) al articolului 10, litera g) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"g) a intervenit amnistia, prescripþia ori decesul fãptuitorului sau, dupã caz, radierea persoanei juridice atunci când are calitatea de fãptuitor;"
2. La punctul 1 al articolului 11, litera c) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"c) încetarea urmãririi penale, în cazurile prevãzute în art. 10 lit. f) -h), i1) ºi j), când existã învinuit sau inculpat în cauzã;"
3. Alineatul (3) al articolului 13 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dacã nu se constatã vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 10 alin.(1) lit. a) - e), procurorul dispune încetarea urmãririi penale, cu excepþia cazului prevãzut în art. 10 alin.(1) lit. i), iar instanþa de judecatã pronunþã încetarea procesului penal."
4. Alineatul (2) al articolului 21 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã una din pãrþi este o persoanã juridicã, în caz de reorganizare a acesteia, se introduc în cauzã succesorii în drepturi, iar în caz de desfiinþare sau de dizolvare se introduc în cauzã lichidatorii."
5. La punctul 1 al articolului 26, litera b) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"b) infracþiunile prevãzute de Codul penal în art. 348 - 354, sãvârºite de civili în timp de rãzboi;"
6. La punctul 1 al articolului 27, litera a) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"a) infracþiunile prevãzute de Codul penal în art. 174 - 177, 179, art. 189 alin.(3)- (5), art. 190, art. 197 alin.(3), art. 211 alin.(3), art. 212, art. 252, 254, 255, 257, 266 - 270, 273 - 276 când s-a produs o catastrofã de cale feratã, art. 2791, 298 ºi 317, precum ºi infracþiunea de contrabandã, dacã a avut ca obiect arme, muniþii sau materii explozive ori radioactive;"
7. La punctul 1 al articolului 27, dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera e1), cu urmãtorul cuprins:
"e1) infracþiunile la regimul drepturilor de proprietate intelectualã;"
7bis. La punctul 1 al articolului 28, litera a) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"a) infracþiunile menþionate în art. 27 pct. 1 lit. a) - e1), sãvârºite în legãturã cu îndatoririle de serviciu, de militari pânã la gradul de colonel inclusiv;"
8. La punctul 1 al articolului 281, litera b) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"b) infracþiunile sãvârºite de judecãtorii de la judecãtorii ºi tribunale, precum ºi de procurorii de la parchetele care funcþioneazã pe lângã aceste instanþe;"
9. La punctul 1 al articolului 281, litera c) se abrogã.
10. La punctul 1 al articolului 29, dupã litera f) se introduce o nouã literã, litera f1), cu urmãtorul cuprins:
"f1) infracþiunile sãvârºite de membrii Consiliului Superior al Magistraturii;"
#PAGEBREAK#
11. Alineatele (2), (3), (4) ºi (5) ale articolului 35 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã dintre instanþe una este civilã, iar alta militarã, competenþa revine instanþei civile.
(3) Dacã instanþa militarã este superioarã în grad, competenþa revine instanþei civile echivalente în grad cu instanþa militarã.
(4) Competenþa de a judeca cauzele reunite rãmâne dobânditã instanþei, chiar dacã pentru fapta sau pentru fãptuitorul care a determinat competenþa acestei instanþe s-a dispus disjungerea sau încetarea procesului penal ori s-a pronunþat achitarea.
(5) Tãinuirea, favorizarea infractorului ºi nedenunþarea unor infracþiuni sunt de competenþa instanþei care judecã infracþiunea la care acestea se referã, iar dacã competenþa dupã natura faptelor sau dupã calitatea persoanelor aparþine unor instanþe de grad diferit, competenþa de a judeca toate cauzele reunite revine instanþei superioare în grad."
12. Alineatul (2) al articolului 36 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul prevãzut în art.35 alin.(3), reunirea cauzelor se hotãrãºte de instanþa militarã, care trimite dosarul instanþei civile cãreia îi revine competenþa."
13. La articolul 45, dupã alineatul (6), se introduc douã noi alineate, alineatele (7) ºi (8), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Dacã dupã sesizarea Parchetului Naþional Anticorupþie cu privire la o infracþiune de competenþa acestuia, se descoperã sãvârºirea ºi a unei infracþiuni de competenþa Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism a Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie, procurorul care a fost primul sesizat este competent sã efectueze urmãrirea penalã pentru toate faptele ºi toþi fãptuitorii.
(8) Dacã dupã sesizarea Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism a Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie cu privire la o infracþiune de competenþa acesteia, se descoperã sãvârºirea ºi a unei infracþiuni de competenþa Parchetului Naþional Anticorupþie, procurorul care a fost primul sesizat este competent sã efectueze urmãrirea penalã pentru toate faptele ºi toþi fãptuitorii."
13bis. Articolul 46 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Rudenia între judecãtori
Judecãtorii care sunt soþi, afini sau rude, pânã la gradul patru inclusiv, între ei nu pot face parte din acelaºi complet de judecatã."
14. Litera a) a articolului 48 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"a) a pus în miºcare acþiunea penalã sau a dispus trimiterea în judecatã ori a pus concluzii în fond în calitate de procuror la instanþa de judecatã, a soluþionat propunerea de arestare preventivã ori de prelungire a arestãrii preventive în cursul urmãririi penale sau, în calitate de judecãtor a pus în miºcare acþiunea penalã, în cazurile prevãzute de lege;"
14bis. Litera d) a articolului 48 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"d) existã împrejurãri din care rezultã cã este interesat sub orice formã el, soþul, afinii sau rudele, pânã la gradul patru inclusiv;"
15. La articolul 48, dupã litera d), se introduce o nouã literã, litera e), cu urmãtorul cuprins:
"e) a soluþionat plângerea împotriva soluþiei procurorului de netrimitere în judecatã;"
15bis. La articolul 48, dupã litera e), se introduc cinci noi litere, literele f), g), h), i) ºi j), cu urmãtorul cuprins:
"f) soþul, ruda sau afinul sãu, pânã la gradul patru inclusiv, a efectuat acte de urmãrire penalã sau a supravegheat urmãrirea penalã în calitate de procuror;
g) este soþ, rudã sau afin, pânã la gradul patru inclusiv, cu una din pãrþi sau cu avocatul ori mandatarul acesteia;
h) existã duºmãnie între el, soþul sau una din rudele sale pânã la gradul patru inclusiv ºi una din pãrþi, soþul sau rudele acesteia pânã la gradul al treilea inclusiv;
i) este tutore sau curator al uneia dintre pãrþi;
j) a primit donaþii de la una din pãrþi, avocatul sau mandatarul acestora."
15ter. La articolul 48, dupã alineatul (1) se introduce un alineat nou, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Judecãtorul este incompatibil de a participa la judecarea unei cauze în cãile de atac, atunci când soþul sau ruda sa pânã la gradul patru inclusiv a participat, ca judecãtor sau procuror, la judecarea în fond a acelei cauze."
16. Alineatele (2) ºi (3) ale articolului 49 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2)Dispoziþiile privind cazurile de incompatibilitate prevãzute în art.48 alin.(1) lit. b)-j) ºi alin.(2) se aplicã procurorului, persoanei care efectueazã cercetarea penalã, magistratului-asistent ºi grefierului de ºedinþã.
(3) Procurorul care a pus în miºcare acþiunea penalã, a emis ordonanþa de reþinere sau a dispus trimiterea în judecatã nu poate pune concluzii la judecarea cauzei, iar procurorul care a participat ca judecãtor la soluþionarea cauzei în primã instanþã nu poate pune concluzii la judecarea ei în cãile de atac."
17. Alineatul (2) al articolului 51 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Recuzarea se formuleazã oral sau scris, cu arãtarea pentru fiecare persoanã în parte a cazului de incompatibilitate invocat ºi a temeiului de fapt."
18. La articolul 51, dupã alineatul (2) se introduc douã noi alineate, alineatele (3) ºi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Nerespectarea condiþiilor de formã prevãzute în alin.(2) sau recuzarea aceleiaºi persoane pentru acelaºi motiv atrage inadmisibilitatea cererii de recuzare, care se constatã de completul în faþa cãruia s-a invocat recuzarea, cu participarea judecãtorului recuzat.
(4) Completul în faþa cãruia s-a invocat recuzarea, cu participarea judecãtorului recuzat, se pronunþã asupra mãsurilor preventive."
19. Alineatele (5) ºi (51) ale articolului 52 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Abþinerea sau recuzarea care priveºte toþi judecãtorii unei instanþe se soluþioneazã de instanþa ierarhic superioarã. Aceasta, în cazul când gãseºte întemeiatã abþinerea sau recuzarea, desemneazã pentru judecarea cauzei o instanþã egalã în grad cu instanþa în faþa cãreia s-a produs abþinerea sau recuzarea.
(51) În cauzele cu inculpaþi arestaþi preventiv, când s-a admis recuzarea tuturor judecãtorilor unei instanþe, instanþa ierarhic superioarã competentã sã soluþioneze cererea de recuzare, înainte de a se pronunþa asupra recuzãrii, dispune cu privire la arestarea preventivã în condiþiile prevãzute de lege."
#PAGEBREAK#
20. La articolul 52, dupã alineatul (51), se introduce un nou alineat, alineatul (52), cu urmãtorul cuprins:
"(52) Nu este admisibilã recuzarea judecãtorului chemat sã decidã asupra recuzãrii."
21. Alineatul (4) al articolului 56 se abrogã.
22. Alineatul (1) al articolului 60 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie dispune, prin încheiere, admiterea sau respingerea cererii, fãrã arãtarea motivelor."
23. La articolul 60, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Încheierea prin care Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie dispune asupra strãmutãrii nu este supusã nici unei cãi de atac."
24. Alineatele (1) ºi (2) ale articolului 70 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Învinuitul sau inculpatul, înainte de a fi ascultat, este întrebat cu privire la nume, prenume, poreclã, data ºi locul naºterii, numele ºi prenumele pãrinþilor, cetãþenie, studii, situaþia militarã, loc de muncã, ocupaþie, adresa la care locuieºte efectiv, antecedente penale ºi alte date pentru stabilirea situaþiei sale personale.
(2) Învinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunoºtinþã fapta care formeazã obiectul cauzei, încadrarea juridicã a acesteia, dreptul de a avea un apãrãtor, precum ºi dreptul de a nu face nici o declaraþie, atrãgându-i-se totodatã atenþia cã ceea ce declarã poate fi folosit ºi împotriva sa. Dacã învinuitul sau inculpatul dã o declaraþie, i se pune în vedere sã declare tot ce ºtie cu privire la faptã ºi la învinuirea ce i se aduce în legãturã cu aceasta."
25. Dupã alineatul (3) al articolului 70, se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Învinuitului sau inculpatului i se aduce la cunoºtinþã ºi obligaþia sã anunþe orice schimbare de locuinþã pe parcursul procesului penal."
26. Dupã articolul 77, se introduce un nou articol, articolul 771, cu urmãtorul cuprins:
"Modalitãþi speciale de ascultare a pãrþii vãtãmate ºi a pãrþii civile
(1) În cazul în care este periclitatã viaþa, integritatea corporalã sau libertatea pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile, dacã existã mijloace tehnice corespunzãtoare, organul judiciar poate admite ca aceasta sã fie ascultatã fãrã a fi prezentã fizic la organul care efectueazã urmãrirea penalã, sau, dupã caz, în sala în care se desfãºoarã ºedinþa de judecatã, prin intermediul mijloacelor tehnice prevãzute în alineatele urmãtoare.
(2) Luarea declaraþiei pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile, în condiþiile arãtate în alin.(1), se face în prezenþa unui procuror.
(3) Partea vãtãmatã sau partea civilã poate fi ascultatã prin intermediul unei reþele de televiziune.
(4) Declaraþia pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile ascultate, în condiþiile arãtate în alin.(1) - (3), se înregistreazã prin mijloace tehnice video ºi audio ºi se redã integral în formã scrisã.
(5) În cursul urmãririi penale, se întocmeºte un proces-verbal în care se redã cu exactitate declaraþia pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile. Procesul-verbal se semneazã de organul de urmãrire penalã ºi de procurorul care a fost prezent la ascultarea pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile ºi se depune la dosarul cauzei. Declaraþia pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile, transcrisã, va fi semnatã ºi de aceasta ºi va fi pãstratã în dosarul depus la parchet, într-un loc special, în plic sigilat, în condiþii de maximã siguranþã.
(6) Dispoziþiile alin.(5) se aplicã în mod corespunzãtor în cursul judecãþii.
(7) Casetele video ºi audio pe care a fost înregistratã declaraþia pãrþii vãtãmate sau a pãrþii civile, în original, sigilate cu sigiliul parchetului, sau, dupã caz, al instanþei de judecatã, se pãstreazã la sediul acestora.
(8) Dispoziþiile art.75-77, art.863, art.865 se aplicã în mod corespunzãtor."
27. La articolul 78, dupã alineatul (1) se introduc douã noi alineate, alineatele (2) ºi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Când se socoteºte necesar, procurorul sau instanþa de judecatã dispune chemarea persoanei care a efectuat acte de constatare în cauzã, spre a formula precizãri asupra actelor efectuate."
28. Alineatul (2) al articolului 862 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Luarea declaraþiei martorului, în condiþiile arãtate în alin.(1), se face în prezenþa unui procuror."
29. Alineatele (1), (3) ºi (4) ale articolului 911 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Interceptãrile ºi înregistrãrile pe bandã magneticã sau pe orice alt tip de suport ale unor convorbiri ori comunicãri se vor efectua cu autorizarea motivatã a judecãtorului, la cererea procurorului, în cazurile ºi în condiþiile prevãzute de lege, dacã sunt date sau indicii temeinice privind pregãtirea sau sãvârºirea unei infracþiuni pentru care urmãrirea penalã se efectueazã din oficiu, iar interceptarea ºi înregistrarea se impun pentru aflarea adevãrului. Interceptarea ºi înregistrarea convorbirilor se impun pentru aflarea adevãrului, atunci când stabilirea situaþiei de fapt sau identificarea fãptuitorului nu poate fi realizatã în baza altor probe. Autorizaþia se emite în baza încheierii date în camera de consiliu de cãtre preºedintele instanþei cãreia i-ar reveni competenþa sã judece cauza în primã instanþã sau de judecãtorul anume desemnat de acesta. (3) Autorizarea se dã pentru durata necesarã interceptãrii ºi înregistrãrii, pânã la cel mult 30 de zile.
(4) În condiþiile prevãzute în alin.(1)-(3) pot fi emise ºi alte autorizaþii, durata totalã a interceptãrilor ºi înregistrãrilor autorizate pentru aceeaºi persoanã ºi aceeaºi faptã neputând depãºi 4 luni."
#PAGEBREAK#
30. Alineatul (3) al articolului 912 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Asupra ordonanþei procurorului instanþa se pronunþã în cel mult 24 de ore prin încheiere datã în camera de consiliu. În cazul în care o confirmã ºi dacã considerã necesar, va dispune autorizarea pe mai departe a interceptãrii ºi înregistrãrii, în condiþiile art. 911 alin. (1) - (3). Dacã instanþa nu confirmã ordonanþa procurorului, ea trebuie sã dispunã încetarea de îndatã a interceptãrilor ºi înregistrãrilor ºi distrugerea celor efectuate."
31. Alineatul (3) al articolului 913 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Banda magneticã sau orice alt tip de suport cu înregistrarea convorbirii, redarea în formã scrisã a acesteia ºi procesul-verbal se înainteazã instanþei care, dupã ce ascultã procurorul ºi pãrþile, hotãrãºte care dintre informaþiile culese prezintã interes în cercetarea ºi soluþionarea cauzei, încheind un proces-verbal în acest sens. Convorbirile sau comunicãrile care conþin informaþii secrete de stat nu se menþioneazã în procesul-verbal. Dacã sãvârºirea unor infracþiuni are loc prin convorbiri sau comunicãri care conþin secrete de stat, consemnarea se face în procese-verbale separate, iar dispoziþiile art. 97 alin.(3) se aplicã în mod corespunzãtor."
32. La articolul 99, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
"(11) În cursul urmãririi penale ridicarea silitã de obiecte sau de înscrisuri de la domiciliu se dispune numai de judecãtor, potrivit procedurii prevãzute în art.100."
33. Alineatul (3) al articolului 100 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Percheziþia domiciliarã poate fi dispusã numai de judecãtor în cursul urmãririi penale, la cererea procurorului, sau în cursul judecãþii, prin încheiere motivatã, pe o duratã de cel mult 7 zile."
34. La articolul 100, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41), cu urmãtorul cuprins:
"(41)Judecãtorul emite de îndatã autorizaþia de percheziþie care trebuie sã cuprindã:
a)denumirea instanþei;
b)data ºi locul emiterii;
c)numele, prenumele ºi calitatea persoanei care a emis autorizaþia de percheziþie;
d)perioada pentru care s-a emis autorizaþia;
e)locul ºi la care urmeazã a se efectua percheziþia;
f) numele persoanei la domiciliul sau reºedinþa cãreia se efectueazã percheziþia;
g) numele învinuitului sau inculpatului.
Autorizaþia poate fi folositã o singurã datã."
35. Alineatul (4) al articolului 136 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Mãsurile prevãzute în alineatul 1 lit. b) ºi c) se pot lua de procuror sau de judecãtor în cursul urmãririi penale ºi de instanþa de judecatã, în cursul judecãþii."
35bis. Alineatul (2) al articolului 139 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Când mãsura a fost luatã cu încãlcarea prevederilor legale sau nu mai existã vreun temei care sã justifice menþinerea mãsurii preventive, aceasta trebuie revocatã din oficiu sau la cerere."
36. Alineatul (33) al articolului 139 se abrogã.
37. La articolul 140, litera a) a alineatului (1) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"a) la expirarea termenelor prevãzute de lege sau stabilite de organele judiciare ori la expirarea termenului prevãzut la art.160balin.(1), dacã instanþa nu a procedat la verificarea legalitãþii ºi temeiniciei arestãrii preventive în acest termen;"
38. Alineatele (1) ºi (7) ale articolului 1403 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Împotriva încheierii prin care instanþa se pronunþã, în timpul urmãririi penale, asupra luãrii, revocãrii, înlocuirii, încetãrii de drept sau prelungirii arestãrii preventive, învinuitul sau inculpatul ºi procurorul pot face recurs la instanþa superioarã în termen de 24 de ore de la pronunþare, pentru cei prezenþi, ºi de la comunicare, pentru cei lipsã.
(7) Când considerã cã mãsura preventivã este ilegalã sau nu este justificatã, instanþa dispune revocarea ei ºi punerea în libertate a învinuitului sau inculpatului, dacã acesta nu este arestat în altã cauzã."
39. Alineatul (1) al articolului 141 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Încheierea datã în primã instanþã ºi în apel, prin care instanþa se pronunþã asupra luãrii, revocãrii, înlocuirii, încetãrii de drept sau menþinerii unei mãsuri preventive, poate fi atacatã separat, cu recurs, de procuror sau de inculpat. Termenul de recurs este de 24 de ore ºi curge de la pronunþare, pentru cei prezenþi, ºi de la comunicare, pentru cei lipsã."
40. Articolul 143 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Mãsura reþinerii poate fi luatã de procuror ori de organul de cercetare penalã faþã de învinuit sau inculpat, dacã sunt probe sau motive verosimile care justificã bãnuiala cã a sãvârºit o faptã prevãzutã de legea penalã. Organul de cercetare penalã este obligat sã încunoºtiinþeze, de îndatã, pe procuror, cu privire la luarea mãsurii reþinerii.
(2) În cazul în care mãsura reþinerii este luatã de procuror este încunoºtinþat conducãtorul parchetului din care acesta face parte.
(3) Procurorul ori organul de cercetare penalã va aduce la cunoºtinþã învinuitului sau inculpatului cã are dreptul sã-ºi angajeze apãrãtor. Asistenþa juridicã este obligatorie. De asemenea, i se aduce la cunoºtinþã cã are dreptul de a nu face nici o declaraþie, atrãgându-i-se atenþia cã ceea ce declarã poate fi folosit împotriva sa.
(4) Mãsura reþinerii se ia în cazurile prevãzute în art.148, precum ºi în cazul unei infracþiuni flagrante, oricare ar fi limitele pedepsei cu închisoare prevãzute de lege pentru fapta sãvârºitã.
(5) Sunt motive verosimile atunci când datele ºi indiciile temeinice existente în cauzã pot conduce la bãnuiala cã învinuitul sau inculpatul a sãvârºit fapta.
(6) Sunt indicii temeinice atunci când din datele existente în cauzã rezultã presupunerea cã persoana faþã de care se efectueazã urmãrirea penalã a sãvârºit fapta."
#PAGEBREAK#
41. Alineatul (1) al articolului 144 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Mãsura reþinerii poate dura cel mult 24 de ore. Din durata mãsurii reþinerii se deduce timpul cât persoana a fost condusã la sediul poliþiei în baza mãsurii administrative prevãzute de lege."
42. Alineatele (1), (2) ºi (21) ale articolului 145 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea constã în îndatorirea impusã învinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecãtor, în cursul urmãririi penale, ori de instanþa de judecatã, în cursul judecãþii, de a nu pãrãsi localitatea în care locuieºte, fãrã încuviinþarea organului care a dispus aceastã mãsurã. Mãsura poate fi luatã numai dacã sunt întrunite condiþiile prevãzute în art.143 alin.(1).
(2) În cursul urmãririi penale, durata mãsurii prevãzute în alin. 1 nu poate depãºi 30 de zile, afarã de cazul când ea este prelungitã în condiþiile legii. Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea poate fi prelungitã în cursul urmãririi penale, în caz de necesitate ºi numai motivat. Prelungirea se dispune de instanþa cãreia i-ar reveni competenþa sã judece cauza în fond, fiecare prelungire neputând sã depãºeascã 30 de zile. Dispoziþiile art. 159 alin.(2) ºi (7) - (9) se aplicã în mod corespunzãtor. Durata maximã a mãsurii prevãzute în alin. 1 în cursul urmãririi penale este de un an. În mod excepþional, când pedeapsa prevãzutã de lege este detenþiunea pe viaþã sau închisoarea de 10 ani ori mai mare, durata maximã a obligãrii de a nu pãrãsi localitatea este de 2 ani.
(21) Copia ordonanþei procurorului sau, dupã caz, a încheierii instanþei se comunicã de îndatã învinuitului sau inculpatului, respectiv secþiei de poliþie în a cãrei razã teritorialã locuieºte învinuitul sau inculpatul."
43. Alineatul (1) ºi (3) al articolului 1451 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Mãsura obligãrii de a nu pãrãsi þara constã în îndatorirea impusã învinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecãtor, în cursul urmãririi penale, ori de instanþa de judecatã, în cursul judecãþii, de a nu pãrãsi þara fãrã încuviinþarea organului care a dispus aceastã mãsurã.
(3) Copia ordonanþei procurorului sau, dupã caz, a încheierii instanþei se comunicã, de îndatã, dupã caz, învinuitului sau inculpatului ºi secþiei de poliþie în a cãrei razã teritorialã locuieºte acesta, organelor competente sã elibereze paºaportul, precum ºi organelor de frontierã. Organele în drept refuzã eliberarea paºaportului sau, dupã caz, ridicã provizoriu paºaportul pe durata mãsurii."
44. Alineatele (1) ºi (2) ale articolului 146 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Dacã sunt întrunite condiþiile prevãzute în art. 143 ºi existã vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 148, procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penalã, când considerã cã în interesul urmãririi penale este necesarã arestarea învinuitului, numai dupã ascultarea acestuia în prezenþa apãrãtorului, întocmeºte propunerea motivatã de luare a mãsurii arestãrii preventive a învinuitului.
(2) Dosarul împreunã cu propunerea de luare a mãsurii arestãrii preventive ºi adresa de înaintare, întocmite de procuror, se prezintã preºedintelui instanþei cãreia i-ar reveni competenþa sã judece cauza în fond sau al instanþei corespunzãtoare în a cãrei circumscripþie se aflã locul de detenþie ori judecãtorului delegat de preºedintele instanþei."
44bis. La articolul 146, dupã alineatul (11), se introduce un nou alineat, care va avea urmãtorul cuprins:
"(111) În caz de respingere a propunerii de arestare preventivã, dacã sunt întrunite condiþiile prevãzute de lege, judecãtorul poate dispune mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sau mãsura obligãrii de a nu pãrãsi þara."
45. Articolul 148 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Mãsura arestãrii inculpatului poate fi luatã dacã sunt întrunite condiþiile prevãzute în art.143 ºi numai în vreunul din urmãtoarele cazuri:
a) atunci când existã motive temeinice care justificã bãnuiala cã a sãvârºit o infracþiune sau când existã motive temeinice de a crede în necesitatea de a-l împidica sã sãvârºeascã o infracþiune;
b) atunci când a fugit ori s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmãrire sau de la judecatã sau dacã existã motive temeinice de a crede cã va încerca sã fugã sau sã se sustragã în orice mod de la urmãrirea penalã, de la judecatã ori de la executarea pedepsei;
c) atunci când existã motive temeinice care sã justifice bãnuiala cã ar încerca sã zãdãrniceascã în mod direct sau indirect aflarea adevãrului prin influenþarea vreunui participant, martor sau expert, ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probã sau prin alte asemenea fapte;
d) atunci când a comis cu intenþie o nouã faptã prevãzutã de legea penalã sancþionatã cu închisoarea sau detenþiunea pe viaþã sau când, datoritã modalitãþilor ºi împrejurãrilor specifice sãvârºirii faptei sau comportamentului inculpatului, existã motive temeinice care sã justifice bãnuiala cã ar încerca sã sãvârºeascã asemenea fapte;
e) atunci când existã motive temeinice care justificã temerea cã va exercita presiuni asupra persoanei vãtãmate sau ca va încerca o înþelegere frauduloasã cu aceasta.
(2) Mãsura arestãrii inculpatului poate fi luatã numai dacã pedeapsa prevãzutã de lege este detenþiune pe viaþã sau închisoare mai mare de 4 ani.
(3) Sunt motive temeinice atunci când probele existente în cauzã pot conduce la convingerea cã învinuitul sau inculpatul a sãvârºit fapta."
46. Alineatele (1), (2) ºi (12) ale articolului 1491 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Procurorul, din oficiu sau la sesizarea organului de cercetare penalã, dacã sunt întrunite condiþiile prevãzute în art. 143 ºi existã vreunul dintre cazurile prevãzute în art. 148, când considerã cã în interesul urmãririi penale este necesarã arestarea inculpatului, numai dupã ascultarea acestuia în prezenþa apãrãtorului, întocmeºte propunerea motivatã de luare a mãsurii arestãrii preventive a inculpatului.
(2) Dosarul împreunã cu propunerea de luare a mãsurii arestãrii preventive ºi adresa de înaintare, întocmite de procuror, se prezintã preºedintelui instanþei cãreia i-ar reveni competenþa sã judece cauza în fond sau al instanþei corespunzãtoare în a cãrei circumscripþie se aflã locul de detenþie ori judecãtorului delegat de preºedintele instanþei."
(12) Dispoziþiile art.146 alin.(10), (111) ºi art.152 alin.(1) se aplicã în mod corespunzãtor."
47. Alineatul (1) al articolului 151 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Dupã întocmirea hotãrârii prin care s-a dispus arestarea inculpatului, preºedintele completului emite de îndatã mandat de arestare."
48. Alineatele (1) ºi (2) ale articolului 156 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Prelungirea duratei arestãrii prevãzute în art. 155 se dispune pe baza propunerii motivate a procurorului care, dupã caz, efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã.
(2) Propunerea organului de cercetare penalã este înaintatã procurorului care supravegheazã urmãrirea penalã cu cel puþin 8 zile înainte de expirarea duratei arestãrii."
49. Alineatul (4) al articolului 156 se abrogã.
50. Articolul 159 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Procedura prelungirii arestãrii dispuse în cursul urmãririi penale
(1) Dosarul cauzei va fi depus la instanþã, împreunã cu propunerea de prelungire a arestãrii ºi adresa de înaintare, întocmite de procuror, cu cel puþin 5 zile înainte de expirarea duratei arestãrii preventive ºi va putea fi consultat de apãrãtor.
(2) Propunerea de prelungire a arestãrii se soluþioneazã în camera de consiliu, de un singur judecãtor, indiferent de natura infracþiunii.
(3) Inculpatul este adus în faþa instanþei ºi va fi asistat de apãrãtor.
(4) În cazul în care inculpatul arestat se aflã internat în spital ºi din cauza stãrii sãnãtãþii nu poate fi adus în faþa instanþei sau în alte cazuri deosebite în care deplasarea sa nu este posibilã, propunerea va fi examinatã în lipsa inculpatului, dar numai în prezenþa apãrãtorului, cãruia i se dã cuvântul pentru a pune concluzii.
(5) Participarea procurorului este obligatorie.
(6) În cazul în care instanþa acordã prelungirea, aceasta nu va putea depãºi 30 de zile.
(7) Instanþa soluþioneazã propunerea ºi se pronunþã asupra prelungirii arestãrii preventive, în termen de 24 de ore de la primirea dosarului, ºi comunicã încheierea celor lipsã de la judecatã în acelaºi termen.
(8) Încheierea prin care s-a hotãrât asupra prelungirii arestãrii poate fi atacatã cu recurs de procuror sau de inculpat în termen de 24 de ore de la pronunþare, pentru cei prezenþi, sau de la comunicare, pentru cei lipsã. Recursul se soluþioneazã înainte de expirarea duratei arestãrii preventive dispusã prin încheierea atacatã.
(9) Dispoziþiile art.1403 alin.(3) - (8) se aplicã în mod corespunzãtor la judecarea recursului.
(10) Mãsura dispusã de instanþã se comunicã administraþiei locului de deþinere, care este obligatã sã o aducã la cunoºtinþã inculpatului.
(11) Dacã încheierea primei instanþe care se pronunþã asupra prelungirii arestãrii preventive nu este atacatã cu recurs, instanþa este obligatã sã restituie dosarul procurorului în termen de 24 de ore de la expirarea termenului de recurs.
(12) Judecãtorul poate acorda ºi alte prelungiri, fiecare neputând depãºi 30 de zile. Dispoziþiile alineatelor precedente se aplicã în mod corespunzãtor. Durata totalã a arestãrii preventive în cursul urmãririi penale nu poate depãºi un termen rezonabil, ºi nu mai mult de 180 de zile."
#PAGEBREAK#
51. La articolul 160e, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) La stabilirea procedurii privind mãsura reþinerii ºi arestãrii preventive se are în vedere vârsta învinuitului sau inculpatului de la data la care se dispune, asupra luãrii, menþinerii sau prelungirii mãsurii preventive."
52. La articolul 160h, dupã alineatul (4) se introduc douã noi alineate, alineatele (5) ºi (6), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Dispoziþiile prezentei secþiuni nu se aplicã în cazul în care învinuitul sau inculpatul a împlinit vârsta de 18 ani în cursul procesului penal.
(6) La stabilirea duratei pentru care se pronunþã arestarea preventivã se are în vedere vârsta învinuitului sau inculpatului la data pronunþãrii asupra mãsurii preventive."
53. Alineatele (1) ºi (2) ale articolului 1602 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda în cazul infracþiunilor sãvârºite din culpã, precum ºi în cazul infracþiunilor intenþionate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depãºeºte 15 ani.
(2) Liberarea provizorie sub control judiciar nu se acordã în cazul în care existã date din care rezultã necesitatea de a-l împiedica pe învinuit sau inculpat sã sãvârºeascã alte infracþiuni sau cã acesta va încerca sã zãdãrniceascã aflarea adevãrului prin influenþarea unor martori sau experþi, alterarea ori distrugerea mijloacelor de probã sau prin alte asemenea fapte."
54. Alineatul (1) al articolului 163 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1)Mãsurile asigurãtorii se iau în cursul procesului penal de procuror sau de instanþa de judecatã ºi constau în indisponibilizarea, prin instituirea unui sechestru, a bunurilor mobile ºi imobile, în vederea confiscãrii speciale, reparãrii pagubei produse prin infracþiune, precum ºi pentru garantarea executãrii pedepsei amenzii."
55. Alineatul (41) al articolului 171 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(41) Când asistenþa juridicã este obligatorie, dacã apãrãtorul ales nu se prezintã la data stabilitã pentru efectuarea unui act de urmãrire penalã sau la termenul de judecatã fixat ºi nici nu asigurã substituirea, pleacã sau refuzã sã efectueze apãrarea, organul judiciar desemneazã un apãrãtor din oficiu care sã-l înlocuiascã, acordându-i timpul necesar pentru pregãtirea apãrãrii."
56. La articolul 171, dupã alineatul (41) se introduce un nou alineat, alineatul (42), cu urmãtorul cuprins:
"(42) Numele apãrãtorului desemnat din oficiu ºi datele din legitimaþia de serviciu menþionate în procesul verbal întocmit de organul de urmãrire penalã sau, dupã caz, în încheierea instanþei suplinesc lipsa delegaþiei de la dosar."
57. Alineatul (2) al articolului 172 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Când asistenþa juridicã este obligatorie, organul de urmãrire penalã va asigura prezenþa apãrãtorului la ascultarea învinuitului sau inculpatului."
58. Alineatul (5) al articolului 172 se abrogã.
59. Alineatul (6) al articolului 172 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Apãrãtorul are dreptul de a se plânge, potrivit art. 275, dacã cererile sale nu au fost acceptate; în situaþiile prevãzute în alin.(1), (2) ºi (4), procurorul este obligat sã rezolve plângerea în cel mult 48 de ore."
60. Alineatul (3) al articolului 173 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Când organul judiciar apreciazã cã din anumite motive partea vãtãmatã, partea civilã sau partea responsabilã civilmente nu ºi-ar putea face singurã apãrarea, dispune din oficiu sau la cerere luarea mãsurilor pentru desemnarea unui apãrãtor."
#PAGEBREAK#
61. Alineatul (7) al articolului 177 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Militarii se citeazã la unitatea din care fac parte, prin comandantul acesteia."
62. Alineatul (2) al articolului 189 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cheltuielile judiciare prevãzute în alin.(1), avansate de stat, sunt cuprinse distinct, dupã caz, în bugetul de venituri ºi cheltuieli al Ministerului Justiþiei, Ministerului Public ºi Ministerului Administraþiei ºi Internelor."
63. La punctul 1 al articolului 192, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera d), cu urmãtorul cuprins:
"d) inculpat, în cazul când a fost achitat în temeiul art.10 lit.b1)."
64. La punctul 2 al articolului 192, litera c) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins
"c) partea vãtãmatã, în caz de retragere a plângerii sau în cazul în care plângerea a fost tardiv introdusã."
65. Alineatul (5) al articolului 192 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Dispoziþiile prevãzute la pct. 1 lit. a) ºi d), precum ºi la pct. 2 ºi 3, se aplicã în mod corespunzãtor ºi în caz de clasare, de scoatere de sub urmãrire sau de încetare a urmãririi penale."
66. Alineatul (2) al articolului 197 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziþiile relative la competenþa dupã materie sau dupã calitatea persoanei, la sesizarea instanþei, la compunerea acesteia ºi la publicitatea ºedinþei de judecatã sunt prevãzute sub sancþiunea nulitãþii. De asemenea, sunt prevãzute sub sancþiunea nulitãþii ºi dispoziþiile relative la participarea procurorului, prezenþa învinuitului sau a inculpatului ºi asistarea acestora de cãtre apãrãtor, când sunt obligatorii potrivit legii, precum ºi la efectuarea referatului de evaluare în cauzele cu infractori minori."
67. Articolul 198 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Abateri judiciare
(1) Urmãtoarele abateri sãvârºite în cursul procesului penal se sancþioneazã cu amendã judiciarã de la 500.000 lei la 5.000.000 lei:
a) neîndeplinirea sau îndeplinirea greºitã ori cu întârziere a lucrãrilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum ºi a oricãror alte lucrãri, dacã prin acestea s-au provocat întârzieri în desfãºurarea procesului penal;
b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greºitã a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citaþiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum ºi neexecutarea mandatelor de aducere.
(2) Lipsa nejustificatã a martorului se sancþioneazã cu amendã judiciarã de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(3) Lipsa nejustificatã a apãrãtorului, ales sau desemnat din oficiu, când asistenþa juridicã a învinuitului sau inculpatului este obligatorie potrivit legii, se sancþioneazã cu amendã judiciarã de la 5.000.000 lei la 50.000.000 lei.
(4) Urmãtoarele abateri sãvârºite în cursul procesului penal se sancþioneazã cu amendã judiciarã de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei:
a) lipsa nejustificatã a expertului sau interpretului legal citat;
b) tergiversarea de cãtre expert sau interpret a îndeplinirii însãrcinãrilor primite;
c) neîndeplinirea de cãtre orice persoanã a obligaþiei de prezentare, la cererea organului de urmãrire penalã sau a instanþei de judecatã, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum ºi neîndeplinirea aceleiaºi obligaþii de cãtre reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însãrcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaþii;
d) nerespectarea obligaþiei de pãstrare, prevãzutã în art. 109 alin.(5);
e) neluarea de cãtre reprezentantul legal al persoanei juridice în cadrul cãreia urmeazã a se efectua o expertizã a mãsurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei;
f) neîndeplinirea, în mod nejustificat, de cãtre organul de cercetare penalã a dispoziþiilor date de procuror, potrivit legii, sau neprezentarea, în mod nejustificat, procurorului, a lucrãrilor, dosarelor ori actelor efectuate, în termenul prevãzut de lege;
g) necomunicarea, în mod nejustificat, procurorului, în termenul prevãzut de lege, de cãtre organul de cercetare penalã, a începerii urmãririi penale, precum ºi neexecutarea, de cãtre acesta, în termenul ºi condiþiile prevãzute de lege, a dispoziþiilor scrise ale procurorului sau ale instanþei de judecatã;
h) nerespectarea de cãtre oricare dintre pãrþile ºi persoanele care asistã la ºedinþa de judecatã a mãsurilor luate de cãtre preºedintele completului de judecatã potrivit art. 298.
i) formularea cu rea - credinþã de cãtre oricare dintre pãrþi a unor cereri vãdit nefondate, în scopul tergiversãrii cauzei.
(5) Urmãtoarele abateri judiciare sãvârºite în activitatea de strângere a datelor în vederea începerii urmãririi penale, se sancþioneazã cu amendã judiciarã de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei:
a) neîndeplinirea, în mod nejustificat, de cãtre organul care efectueazã activitãþi de strângere a datelor în vederea începerii urmãririi penale a dispoziþiilor date de procuror, potrivit legii, sau neprezentarea, în mod nejustificat, procurorului, a lucrãrilor, dosarelor ori actelor efectuate, în termenul prevãzut de lege;
b) necomunicarea, în mod nejustificat, procurorului, în termenul prevãzut de lege, de cãtre organul care efectueazã activitãþi de strângere a datelor în vederea începerii urmãririi penale, a începerii activitãþii de strângere a datelor, precum ºi neexecutarea, de cãtre acesta, în termenul ºi condiþiile prevãzute de lege, a dispoziþiilor scrise ale procurorului.
(6) Amenzile judiciare aplicate de procuror sau de instanþa de judecatã constituie venituri la bugetul de stat ºi se cuprind distinct în bugetul Ministerului Public sau Ministerului Justiþiei, dupã caz, potrivit legii.
(7) Aplicarea amenzii judiciare nu înlãturã rãspunderea penalã, în cazul în care fapta constituie infracþiune."
68. Alineatul (3) al articolului 201 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3)Ca organe de cercetare ale poliþiei judiciare funcþioneazã lucrãtori specializaþi din Ministerul Administraþiei ºi Internelor desemnaþi nominal de ministrul administraþiei ºi internelor, cu avizul conform al procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ºi îºi desfãºoarã activitatea sub autoritatea procurorului general al României. Retragerea avizului conform al procurorului general al României conduce la excluderea lucrãtorului din cadrul organelor de cercetare ale poliþiei judiciare."
69. Alineatul (3) al articolului 209 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Urmãrirea penalã se efectueazã, în mod obligatoriu, de cãtre procuror, în cazul infracþiunilor prevãzute în art. 155 - 173, 174 - 177, 179, 189 alin.(3) - (5), art. 190, 191, art. 211 alin. 4, art. 212, 236, 2361, 239, 2391, 250, 252, 254 - 257, 265, 266, 267, 2671, 268, 273 - 276, 2791, 280, 2801, 3022, 317, 323 ºi 356 - 361 din Codul penal, în cazurile arãtate în art. 27 pct. 1 lit. b) - e), art. 281 pct. 1 lit. b) ºi c) ºi pct. 5, art. 282 pct. 1 lit. b) ºi art. 29 pct. 1 din prezentul cod, în cazul infracþiunilor împotriva protecþiei muncii, precum ºi în cazul altor infracþiuni date prin lege în competenþa sa."
70. Alineatele (5) ºi (6) ale articolului 209 se abrogã.
#PAGEBREAK#
71. Alineatul (1) al articolului 216 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Procurorul, în exercitarea supravegherii respectãrii legii în activitatea de strângere a datelor în vederea începerii urmãririi penale ºi în activitatea de urmãrire penalã, vegheazã ca orice infracþiune sã fie descoperitã, orice infractor sã fie tras la rãspundere penalã ºi ca nici o persoanã sã nu fie urmãritã penal fãrã sã existe indicii temeinice cã a sãvârºit o faptã prevãzutã de legea penalã."
72. Alineatul (3) al articolului 217 se abrogã.
73. Alineatul (4) al articolului 217 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În cauzele în care urmãrirea penalã se efectueazã de cãtre procuror, acesta poate dispune ca anumite acte de cercetare penalã sã fie efectuate de cãtre organele poliþiei judiciare."
74. Alineatele (1) ºi (2) ale articolului 218 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(1) Procurorul conduce ºi controleazã nemijlocit activitatea de strângere a datelor în vederea începerii urmãririi penale ºi activitatea de cercetare penalã a poliþiei judiciare ºi a altor organe de cercetare speciale ºi supravegheazã ca aceste activitãþi sã fie efectuate cu respectarea dispoziþiilor legale.
(2) Organele de cercetare penalã ºi organele care efectuezã activitãþi de strângere a datelor în vederea începerii urmãririi penale sunt obligate sã încunoºtinþeze de îndatã pe procuror despre infracþiunile de care au luat cunoºtinþã, sau, dupã caz, despre începerea activitãþii de strângere a datelor."
75. Alineatul (1) al articolului 219 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Procurorul poate sa dea dispozitii cu privire la strângerea datelor în vederea începerii urmãririi penale sau a actelor de cercetare penalã. În cazul organelor de cercetare ale politiei judiciare, organele ierarhic superioare ale acestora nu pot sã le dea îndrumãri sau dispoziþii privind strângerea datelor în vederea începerii urmãririi penale ori efectuarea actelor de cercetare penalã, procurorul fiind singurul competent în acest sens."
76. Alineatul (2) al articolului 219 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziþiile date de procuror sunt obligatorii pentru organul de cercetare penalã."
77. Articolul 220 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Infirmarea actelor sau mãsurilor procesuale nelegale
(1) Când procurorul constatã cã un act sau o mãsurã procesualã a organului de cercetare penalã nu este datã cu respectarea dispoziþiilor legale, o infirmã motivat.
(2) Când procurorul ierarhic superior constatã cã un act sau o mãsurã procesualã a procurorului nu este datã cu respectarea dispoziþiilor legale, o infirmã motivat.
(3) Procurorul este obligat sã aducã, de îndatã, la cunoºtinþa procurorului ierarhic superior mãsurile preventive dispuse sau propuse ºi soluþiile adoptate."
78. La articolul 222, dupã alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmãtorul cuprins:
"(7) Plângerea greºit îndreptatã la organul de urmãrire penalã sau la instanþa de judecatã se trimite organului competent."
79. Alineatul (2) al articolului 2241 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Investigatorii sub acoperire sunt lucrãtori operativi din cadrul poliþiei judiciare, precum ºi din organele de stat care desfãºoarã, potrivit legii, activitãþi de informaþii pentru realizarea siguranþei naþionale, anume desemnaþi în acest scop, ºi pot fi folosiþi numai pe o perioadã deteminatã, în condiþiile prevãzute în art.2242 ºi 2243."
80. Alineatul (1) al articolului 2242 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Persoanele prevãzute în art. 2241 pot efectua investigaþii numai cu autorizarea motivatã a procurorului."
#PAGEBREAK#
81. Alineatul (1) al articolul 226 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Pentru infracþiunile prevãzute de Codul penal în art. 331 - 334, 348, 353 ºi 354, urmãrirea penalã poate începe numai la sesizarea comandantului."
82. Alineatul (1) al articolului 242 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Încetarea urmãririi penale are loc când se constatã existenþa vreunuia dintre cazurile prevãzute în art.10 lit. f) - h), i1) ºi j) ºi existã învinuit sau inculpat în cauzã."
83. Alineatul (1) al articolului 243 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Organul de cercetare penalã, când constatã existenþa vreunuia dintre cazurile prevãzute în art. 10 lit. f) - h), i1) ºi j), înainteazã procurorului dosarul împreunã cu propuneri de încetare a urmãririi penale."
84. La alineatul (1) al articolului 245, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c1), cu urmãtorul cuprins:
"c1) sesizãrii instanþei cu privire la desfiinþarea totalã sau parþialã a unui înscris, dispoziþiile fiind aplicabile ºi în cazul soluþiilor de neîncepere a urmãririi penale."
85. Alineatul (3) al articolului 245 se abrogã.
86. Alineatul (2) al articolului 264 se abrogã.
87. Alineatele (3) ºi (4) ale articolului 264 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sesizarea instanþei de judecatã se face de cãtre procurorul care a dat rechizitoriul.
(4) În termen de 24 de ore de la redactarea rechizitoriului, procurorul înainteazã, prin adresã, instanþei competente dosarul împreunã cu numãrul necesar de copii de pe rechizitoriu, pentru a fi comunicat inculpaþilor aflaþi în stare de deþinere."
88. La articolul 272, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziþiile instanþei sunt obligatorii pentru organul de urmãrire penalã, sub aspectul actelor de urmãrire penalã ce urmeazã sã fie efectuate."
89. Alineatele (2) ºi (3) ale articolului 278 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Plângerea împotriva mãsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziþiilor date de acesta se rezolvã de conducãtorul parchetului.
(3) În cazul când mãsurile ºi actele sunt ale conducãtorul parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziþiilor date de cãtre acesta, plângerea se rezolvã de procurorul ierarhic superior."
90. Articolul 2781 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Plângerea în faþa judecãtorului împotriva soluþiilor procurorului de netrimitere în judecatã
(1) Dupã respingerea plângerii fãcute conform art. 275 - 278, împotriva soluþiilor de neîncepere a urmãririi penale ori, dupã caz, de clasare, de scoatere de sub urmãrire penalã sau de încetare a urmãririi penale, date de procuror, persoana ale cãrei drepturi sau interese legitime au fost vãtãmate poate face plângere în termen de 20 de zile de la data comunicãrii de cãtre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 ºi 278, la judecãtorul de la instanþa cãreia i-ar reveni, potrivit legii, competenþa sã judece cauza în primã instanþã. Plângerea poate fi fãcutã ºi împotriva dispoziþiei din rechizitoriu de netrimitere în judecatã.
(2) În cazul în care prim-procurorul parchetului sau, dupã caz, procurorul general al parchetului de pe lângã curtea de apel, procurorul ºef de secþie al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie ori procurorul ierarhic superior nu a soluþionat plângerea în termenul de 20 de zile prevãzut în art. 277, termenul de 20 de zile prevãzut în alin.(1) curge de la data expirãrii termenului de 20 de zile.
(3) Persoana faþã de care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire sau încetarea urmãririi, precum ºi persoana care a fãcut plângerea se citeazã. Neprezentarea acestor persoane legal citate nu împiedicã soluþionarea cauzei. Este obligatorie prezenþa persoanelor aflate în stare de deþinere. Când judecãtorul considerã cã este absolut necesarã prezenþa persoanei lipsã, poate lua mãsuri pentru prezentarea acesteia.
(4) La judecarea plângerii prezenþa procurorului este obligatorie.
(5) La termenul fixat pentru judecarea plângerii, judecãtorul dã cuvântul persoanei care a fãcut plângerea, persoanei faþã de care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire sau încetarea urmãririi ºi apoi procurorului.
(6) Judecãtorul, soluþionând plângerea, verificã soluþia atacatã, pe baza lucrãrilor ºi a materialului din dosarul cauzei ºi a oricãror înscrisuri noi prezentate.
(7) Judecãtorul pronunþã una dintre urmãtoarele soluþii:
a) respinge plângerea, prin sentinþã, ca tardivã sau inadmisibilã, ori dupã caz, ca nefondatã, menþinând soluþia atacatã;
b) admite plângerea, prin sentinþã, desfiinþeazã rezoluþia sau ordonanþa atacatã ºi trimite cauza procurorului în vederea începerii sau a redeschiderii urmãririi penale, dupã caz. Judecãtorul este obligat sã arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicând totodatã faptele ºi împrejurãrile ce urmeazã a fi constatate ºi prin ce anume mijloace de probã;
c) admite plângerea, desfiinþeazã soluþia atacatã ºi, când probele existente la dosar sunt suficiente pentru judecarea cauzei, dispune judecarea cauzei de cãtre instanþã, dispoziþiile privind judecarea în primã instanþã ºi cãile de atac, aplicându-se în mod corespunzãtor;
d) admite plângerea, desfiinþeazã soluþia atacatã de persoana faþã de care s-au efectuat acte premergãtoare sau acte de urmãrire penalã ºi reþine plângerea spre soluþionare, fãrã a putea crea o situaþie mai grea persoanei care a formulat-o.
(8) În cazul prevãzut la alin.(7) lit. c), actul de sesizare a instanþei, îl constituie plângerea persoanei la care se referã alin.(1), iar punerea în miºcare a acþiunii penale se face de cãtre judecãtor prin încheiere.
(9) Hotãrârea judecãtorului pronunþatã potrivit alin.(7) lit. a), b) ºi d) poate fi atacatã cu recurs de procuror, de persoana care a fãcut plângerea, de persoana faþã de care s-a dispus neînceperea urmãririi penale, scoaterea de sub urmãrire penalã sau încetarea urmãririi penale, precum ºi de orice persoane ale cãror interese legitime sunt vãtãmate.
(10) În situaþia prevãzutã în alin.(7) lit. a) persoana în privinþa cãreia judecãtorul, prin hotãrâre definitivã, a decis cã nu este cazul sã se înceapã ori sã se redeschidã urmãrirea penalã, nu mai poate fi urmãritã pentru aceeaºi faptã, afarã de cazul când s-au descoperit fapte sau împrejurãri noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmãrire penalã ºi nu a intervenit unul dintre cazurile prevãzute în art. 10.
(11) Dispoziþiile alin.(10) se aplicã în mod corespunzãtor în situaþia prevãzutã la alin.(7) lit.d).
(12) Judecãtorul este obligat sã comunice persoanei care a fãcut plângerea, modul în care aceasta a fost rezolvatã."
#PAGEBREAK#
91. Dupã articolul 2781, se introduce un nou articol, articolul 2782, cu urmãtorul cuprins:
"Plângerea procurorului împotriva actelor ºi mãsurilor nelegale
(1) Procurorul care efectueazã sau supravegheazã urmãrirea penalã ale cãrui mãsuri ori acte au fost infirmate de procurorul ierarhic superior, poate face plângere la judecãtorul de la instanþa cãreia i-ar reveni, potrivit legii, competenþa sã judece cauza în primã instanþã.
(2) Plângerea se face de procuror în termen de 3 zile de la data când a luat la cunoºtinþã de mãsura infirmãrii.
(3) Procurorul poate face plângere numai pânã la data sesizãrii instanþei cu judecarea cauzei.
(4) Instanþa va solicita, prin adresã, dosarul cauzei. Dosarul va fi trimis de parchet în 24 de ore de la primirea adresei prin care se solicitã dosarul.
(5) Procurorul care a formulat plângerea, procurorul a cãrei dispoziþie este atacatã, precum ºi persoanele interesate se citeazã. Neprezentarea acestora nu împiedicã soluþionarea plângerii.
(6) La soluþionarea plângerii, participarea procurorului este obligatorie.
(7) Soluþionarea plângerii se face în camera de consiliu în 48 de ore de la primirea dosarului.
(8) Judecãtorul, soluþionând plângerea, verificã dispoziþia atacatã pe baza lucrãrilor ºi a materialului din dosarul cauzei ºi a oricãror înscrisuri noi prezentate.
(9) Judecãtorul pronunþã una din urmãtoarele soluþii:
a) respinge plângerea, prin sentinþã, ca tardivã sau inadmisibilã, ori ca nefondatã, menþinând dispoziþia atacatã;
b) admite plângerea, prin sentinþã, desfiinþeazã dispoziþia atacatã ºi trimite cauza procurorului care a formulat plângerea;
c) admite plângerea, desfiinþeazã dispoziþia de infirmare a rechizitoriului ºi dispune judecarea cauzei de un complet stabilit potrivit legii. În acest caz, actul de sesizare a instanþei îl constituie rechizitoriul.
(10) Hotãrârea instanþei este definitivã."
92. La articolul 279, litera a) a alineatului (1) se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"a) instanþei de judecatã, în cazul infracþiunilor prevãzute de Codul penal în art. 180, 181, 184 alin.(1), 193, 210, 213, 220, 305 ºi 307 dacã fãptuitorul este cunoscut. Când fãptuitorul este necunoscut, persoana vãtãmatã se poate adresa organului de cercetare penalã pentru identificarea lui."
93. Alineatul (2) al articolului 290 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2)Dacã judecarea în ºedinþã publicã ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitãþii sau vieþii intime a unei persoane ori ar influenþa negativ aflarea adevãrului, instanþa, la cererea procurorului, a pãrþilor ori din oficiu, poate declara ºedinþã secretã pentru tot cursul sau pentru o anumitã parte a judecãrii cauzei."
94. Alineatul (3) al articolului 3001 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3)Când instanþa constatã cã temeiurile care au determinat arestarea impun în continuare privarea de libertate sau cã existã temeiuri noi care justificã privarea de libertate, instanþa menþine, prin încheiere motivatã, arestarea preventivã. Dispoziþiile art. 159 alin.(3), (4), (5) ºi (11) se aplicã în mod corespunzãtor."
95. Alineatele (3) ºi (6) ale articolului 303 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Încheierea datã în primã instanþã prin care s-a dispus suspendarea cauzei poate fi atacatã separat cu recurs la instanþa superioarã în termen de 24 de ore de la pronunþare, pentru cei prezenþi, ºi de la comunicare, pentru cei lipsã. Recursul nu suspendã executarea.
(6) Instanþa suspendã, prin încheiere motivatã, judecata ºi în cazul în care a fost ridicatã o excepþie de neconstituþionalitate. Suspendarea se dispune pânã la soluþionarea de cãtre Curtea Constituþionalã a excepþiei. Dacã inculpatul este arestat, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 3002, iar dacã faþã de acesta s-a dispus mãsura obligãrii de a nu pãrãsi localitatea sau mãsura obligãrii de a nu pãrãsi þara, se aplicã, în mod corespunzãtor, art. 145 ºi 1451. Încheierea este supusã recursului în termen de 3 zile, de la pronunþare, pentru cei prezenþi, ºi de la comunicare, pentru cei lipsã."
96. Alineatele (4) ºi (5) ale articolului 304 se abrogã.
97. Alineatul (2) al articolului 310 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) La pronunþarea hotãrârii pãrþile nu se citeazã. Hotãrârea se redacteazã în cel mult 30 de zile de la pronunþare."
97bis. Alineatul (3) al articolului 311 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Toate celelalte hotãrâri date de instanþã în cursul judecãþii, precum ºi hotãrârile date de judecãtor se numesc încheieri, cu excepþia cazurilor anume prevãzute de lege."
98. Alineatul (3) al articolului 316 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Când cercetarea judecãtoreascã nu confirmã învinuirea sau când a intervenit vreuna din cauzele de încetare a procesului penal prevãzute în art. 10 procurorul pune, dupã caz, concluzii de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal."
99. Articolul 322 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Începerea cercetãrii judecãtoreºti
Preºedintele dispune ca grefierul sã dea citire sau sã facã o prezentare rezumativã a actului de sesizare a instanþei, dupã care explicã inculpatului în ce constã învinuirea ce i se aduce. Totodatã lãmureºte pe inculpat cu privire la dreptul pe care îl are de a pune întrebãri coinculpaþilor, celorlalte pãrþi, martorilor, experþilor, precum ºi de a da explicaþii în tot cursul cercetãrii judecãtoreºti, când socoteºte cã este necesar."
100. Alineatul (2) al articolului 323 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã inculpatul consimte sã dea declaraþie, este lãsat sã arate tot ce ºtie despre fapta pentru care a fost trimis în judecatã, apoi i se pot pune întrebãri de cãtre preºedinte ºi ceilalþi membri ai completului, precum ºi de cãtre procuror, de partea vãtãmatã, de partea civilã, de partea responsabilã civilmente, de ceilalþi inculpaþi ºi de apãrãtorul inculpatului a cãrui ascultare se face."
#PAGEBREAK#
101. Alineatul (2) al articolului 325 se abrogã.
102. Alineatul (2) al articolului 338 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Când inculpatul este arestat, instanþa trimite dosarul la procuror în termenul prevãzut de art.332 alin.(4). Procurorul procedeazã potrivit dispoziþiilor art. 156 ºi 159."
103. Articolul 351 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Executarea într-o închisoare militarã
În cazurile prevãzute în art. 62 din Codul penal, instanþa prin hotãrârea de condamnare se pronunþã ºi asupra executãrii pedepsei închisorii într-o închisoare militarã."
104. Alineatul (3) al articolului 357 se modificã ºi va ave urmãtorul cuprins:
"(3) Când instanþa pronunþã pedeapsa închisorii sau pedeapsa închisorii cu executare la locul de muncã, în hotãrâre se face menþiunea cu privire la drepturile a cãror exercitare este interzisã, potrivit art.71 din Codul penal."
105. La alineatul (1) al articolului 361, dupã litera e), se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) sentinþele pronunþate în materia executãrii hotãrârilor penale, precum ºi cele privind reabilitarea."
106. Alineatul (1) al articolului 362 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1)Pot face apel:
a) procurorul, în ce priveºte latura penalã ºi latura civilã. Apelul procurorului în ce priveºte latura civilã este inadmisibil în lipsa apelului formulat de partea civilã, cu excepþia cazurilor în care acþiunea civilã se exercitã din oficiu;
b) inculpatul, în ce priveºte latura penalã ºi latura civilã. Împotriva sentinþei de achitare sau de încetare a procesului penal, inculpatul poate declara apel ºi în ce priveºte temeiurile achitãrii sau încetãrii procesului penal;
c) partea vãtãmatã, în ce priveºte latura penalã ºi latura civilã;
d) partea civilã ºi partea responsabilã civilmente, în ce priveºte latura penalã ºi latura civilã;
e) martorul, expertul, interpretul ºi apãrãtorul, cu privire la cheltuielile judiciare cuvenite acestora;
f) orice persoanã ale cãrei interese legitime au fost vãtãmate printr-o mãsurã sau printr-un act al instanþei."
107. Alineatul (1) al articolului 365 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Partea care a lipsit atât la toate termenele de judecatã cât ºi la pronunþare poate declara apel ºi peste termen, dar nu mai târziu decât 10 zile de la data, dupã caz, a începerii executãrii pedepsei sau a începerii executãrii dispoziþiilor privind despãgubirile civile."
108. Alineatul (2) al articolului 377 se abrogã.
109. Alineatul(1) al articolului 378 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Instanþa verificã hotãrârea atacatã pe baza lucrãrilor ºi materialului din dosarul cauzei ºi a oricãror înscrisuri noi, prezentate la instanþa de apel."
110. Dupã alineatul (1) al articolului 378 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins
"(11) În cazul judecãrii apelului împotriva hotãrârii de achitare, instanþa procedeazã la ascultarea inculpatului, potrivit Titlului II, Capitolul II."
#PAGEBREAK#
111. La articolul 379, litera b) a punctului 2 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"b) desfiinþeazã sentinþa primei instanþe ºi dispune rejudecarea de cãtre instanþa a cãrei hotãrâre a fost desfiinþatã, pentru motivul cã judecarea cauzei la acea instanþã a avut loc în lipsa unei pãrþi nelegal citate sau care, legal citatã, a fost în imposibilitate de a se prezenta ºi de a înºtiinþa instanþa despre aceastã imposibilitate, ori prin hotãrâre nu a fost rezolvat fondul cauzei. Dacã hotãrârea a fost desfiinþatã pentru motivele prevãzute de art.197 alin. (2) sau pentru caz de necompetenþã teritorialã, se dispune rejudecarea de cãtre instanþa competentã."
112. Alineatul (2) al articolului 385 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã hotãrârea a fost desfiinþatã în apelul procurorului, al pãrþii vãtãmate, al pãrþii civile sau al pãrþi responsabilã civilmente, declarat în defavoarea inculpatului, instanþa care rejudecã poate pronunþa ºi o pedeapsã mai grea decât cea arãtatã în art. 372 alin.(2) ºi art. 373 alin.(2)."
113. La alineatul (1) al articolului 3851, dupã litera e) se introduce o nouã literã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) sentinþele pronunþate în materia executãrii hotãrârilor penale, precum ºi cele privind reabilitarea."
114. La alineatul (1) al articolului 3859, punctele 14 ºi 18 se modificã ºi vor avea urmãtorul cuprins:
"14. când s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevãzute de lege.
18. când s-a comis o eroare gravã de fapt având drept consecinþã pronunþarea unei hotãrâri greºite de achitare sau de condamnare;"
115. Articolul 38512 se abrogã.
116. Alineatul (1) al articolului 38513, se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Dacã la termenul fixat, recursul este în stare de judecatã, preºedintele completului dã cuvântul recurentului, apoi intimatului ºi în urmã procurorului. Dacã între recursurile declarate se aflã ºi recursul procurorului, primul cuvânt îl are acesta."
117. Alineatul (1) al articolului 38514, se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(1) Instanþa verificã hotãrârea atacatã pe baza lucrãrilor ºi materialului din
dosarul cauzei ºi a oricãror înscrisuri noi, prezentate la instanþa de recurs."
118. Dupã alineatul (1) al articolului 38514 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmãtorul cuprins:
"(11) În cazul judecãrii recursului împotriva hotãrârii de achitare instanþa procedeazã la ascultarea inculpatului, potrivit Titlului II, Capitolul II."
119. La art.38515, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu urmãtorul cuprins:
"(2) În cazul dispunerii rejudecãrii de cãtre instanþa recurs potrivit alin.(1) pct. 2 lit.d), instanþa dispune citarea inculpatului ºi a celorlalte pãrþi care vor fi ascultate potrivit dispoziþiilor din Titlul II, Capitolul II."
120. Articolul 4081 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Revizuirea în cazul hotãrârilor Curþii Europene a Drepturilor Omului
(1)Hotãrârile definitive pronunþate în cauzele în care Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a constatat o încãlcare a unui drept prevãzut de Convenþia europeanã pentru apãrarea drepturilor omului ºi a libertãþilor fundamentale pot fi supuse revizuirii, dacã consecinþele grave ale acestei încãlcãri continuã sã se producã ºi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotãrârii pronunþate.
(2) Pot cere revizuirea:
a) persoana al cãrei drept a fost încãlcat;
b) soþul ºi rudele apropiate ale condamnatului, chiar ºi dupã moartea acestuia;
c) procurorul, din oficiu.
(3) Cererea de revizuire se introduce la Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie.
(4) Cererea de revizuire se poate face în termen de un an de la data publicãrii hotãrârii Curþii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Dupã sesizare, instanþa poate dispune, din oficiu, la propunerea procurorului sau la cererea pãrþii, suspendarea executãrii hotãrârii atacate ºi poate reveni asupra suspendãrii acordate.
(6) Participarea procurorului este obligatorie.
(7) Dispoziþiile art. 402 se aplicã în mod corespunzãtor.
(8) Când pãrþile sunt prezente la judecarea cererii de revizuire se ascultã ºi concluziile acestora.
(9) Completul de 9 judecãtori examineazã cererea în baza actelor dosarului ºi, când constatã cã aceasta este tardivã sau inadmisibilã, o respinge.
(10) Când instanþa constatã cã cererea este admisibilã în principiu:
a) desfiinþeazã, în parte, hotãrârea atacatã sub aspectul dreptului încãlcat ºi, rejudecând cauza, cu aplicarea dispoziþiilor Capitolului III, Secþiunea II, înlãturã consecinþele încãlcãrii dreptului;
b) desfiinþeazã hotãrârea ºi, când este necesarã administrarea de probe, dispune rejudecarea de cãtre instanþa în faþa cãreia s-a produs încãlcarea dreptului, aplicându-se dispoziþiile Capitolului III, Secþiunea II.
(11) Deciziile pronunþate de Înalta Curte de Casaþie ºi Justiþie nu sunt supuse nici unei cãi de atac."
#PAGEBREAK#
121. Alineatul (4) al articolului 418 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Dispoziþiile alineatelor precedente sunt aplicabile ºi în cazul hotãrârilor nedefinitive, dar executorii, cu excepþia celor privind mãsurile preventive care se pun în executare de instanþa care le -a dispus."
122. Alineatul (2) al articolului 450 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Când instanþa constatã cã nu sunt îndeplinite condiþiile pentru acordarea liberãrii condiþionate, prin hotãrârea de respingere fixeazã termenul dupã expirarea cãruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoitã, termen care nu poate fi mai mare de un an, care curge de la rãmânerea definitivã a hotãrârii."
123. La articolul 453, dupã alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21), (23) ºi (24), cu urmãtorul cuprins:
"(21) Cererea poate fi retrasã de cel care a formulat-o.
(22) Instanþa poate dispune suspendarea executãrii mandatului pânã la soluþionarea cererii de amânare a executãrii pedepsei.
(23) În cazurile prevãzute în alin.(1) lit.a) ºi b), hotãrârile sunt executorii de la data pronunþãrii, iar în cazul prevãzut în alin.(1) lit.c) de la data rãmânerii definitive a hotãrârii."
124. Alineatul (2) al articolului 454 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Instanþa de executare þine evidenþa amânãrilor acordate ºi la expirarea termenului ia mãsuri pentru emiterea mandatului de executare, iar dacã mandatul a fost emis, ia mãsuri pentru aducerea lui la îndeplinire, dacã nu s-a stabilit un termen, instanþa este obligatã sã verifice periodic dacã mai subzistã cauza care a determinat amânarea executãrii pedepsei."
125. La articolul 455, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dispoziþiile art.454 alin.(2) teza a II- a se aplicã în mod corespunzãtor."
126. Dupã Capitolul I - Urmãrirea ºi judecare unor infracþiuni flagrante, se introduce un nou capitol, Capitolul I1, cu urmãtorul cuprins:
"Capitolul I1- Procedura privind tragerea la rãspundere penalã a persoanei juridice
Art.4791 - Dispoziþii generale
Dispoziþiile Codului de procedurã penalã se aplicã ºi în cazul infracþiunilor sãvârºite de persoanele juridice, cu completãrile ºi derogãrile prevãzute în prezentul capitol.
Art.4792 - Obiectul ºi exercitarea acþiunii penale
(1) Acþiunea penalã are ca obiect tragerea la rãspundere penalã a persoanelor juridice care au sãvârºit infracþiuni.
(2) Persoana juridicã este reprezentatã în îndeplinirea actelor procesuale ºi procedurale de reprezentatul sãu legal.
(3) Dacã pentru aceeaºi faptã sau pentru fapte conexe s-a început urmãrirea penalã ºi împotriva reprezentantului legal al persoanei juridice, aceasta îºi numeºte un mandatar pentru a o reprezenta.
(4) În cazul prevãzut la alin.(3), dacã persoana juridicã nu îºi numeºte un mandatar, acesta este numit de organul de urmãrire penalã sau instanþa de judecatã.
Art.4793 - Competenþa teritorialã
Competenþa dupã teritoriu este determinatã de:
a) locul unde a fost sãvârºitã infracþiunea;
b) locul unde se aflã sediul persoanei juridice;
c) locul unde locuieºte persoana vãtãmatã sau unde aceasta îºi are sediul.
Art.4794 - Citarea
Persoana juridicã se citeazã prin reprezentantul ei legal, la sediul persoanei juridice sau, dupã caz, prin mandatar la domiciliul acestuia.
Art. 4795 - Mãsuri preventive
(1) Judecãtorul în cursul urmãririi penale, la propunerea procurorului, sau instanþa de judecatã în cursul judecãþii poate sã dispunã, dacã existã motive temeinice care justificã bãnuiala cã persoana juridicã a sãvârºit o infracþiune, urmãtoarele mãsuri preventive:
a) suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice;
b) interzicerea unor operaþiuni patrimoniale specifice, susceptibile de a antrena insolvabilitatea persoanei juridice;
c) interzicerea de a încheia anumite acte juridice, stabilite de organul judiciar;
d) interzicerea de a desfãºura activitãþi de natura celor în exerciþiul sau cu ocazia cãrora a fost comisã infracþiunea.
(2) În vederea asigurãrii respectãrii mãsurilor prevãzute la alin.(1) lit.a)-d), judecãtorul sau instanþa de judecatã poate obliga la depunerea unei cauþiuni constând într-o sumã de bani sau alte valori fixate de organul judiciar. Cauþiunea nu se restituie în cazul nerespectãrii mãsurilor preventive dispuse de cãtre judecãtor sau instanþa de judecatã, fãcându-se venit la bugetul statului, la rãmânerea definitivã a hotãrârii de condamnare.
(3) Mãsurile preventive prevãzute în alin.(1) pot fi dispuse pe o perioadã de cel mult 60 de zile, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaºi perioadã.
(4) Mãsura procesualã se dispune de organul judiciar în camera de consiliu, cu citarea persoanei juridice.
(5) Participarea procurorului este obligatorie.
(6) Judecãtorul, respectiv instanþa de judecatã se pronunþã prin încheiere.
(7) Încheierea poate fi atacatã cu recurs în 3 zile de la pronunþare pentru cei prezenþi ºi de la comunicare pentru cei lipsã.
Art.4796 - Mãsurile asiguratorii
Faþã de persoana juridicã se pot lua mãsuri asiguratorii, în vederea asigurãrii confiscãrii speciale, a reparãrii pagubei produse prin infracþiune, precum ºi pentru garantarea executãrii pedepsei amenzii.
Art.4797 - Punerea în executare a pedepsei amenzii
(1) Persoana juridicã condamnatã la pedepsa amenzii este obligatã sã depunã recipisa de platã integralã a amenzii la instanþa de executare, în termen de 3 luni de la rãmânerea definitivã a hotãrârii.
(2) Când persoana condamnatã se gãseºte în imposibilitatea de a achita integral amenda în termenul prevãzut în alineatul precedent, instanþa de executare, la cererea condamnatului, poate dispune eºalonarea plãþii amenzii, pe cel mult 2 ani în rate lunare.
(3) În caz de neîndeplinire a obligaþiei în termenul arãtat în alin.(1) sau de neplatã a unei rate, instanþa de executare comunicã organului financiar al primãriei localitãþii unde îºi are sediul persoana juridicã un extras de pe acea parte din dispozitiv care priveºte aplicarea amenzii.
Art. 4798 - Punerea în executare a pedepsei complementare a dizolvãrii persoanei juridice
(1) O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa dizolvãrii persoanei juridice se comunicã, de îndatã, instanþei civile competente, care deschide procedura de lichidare ºi desemneazã lichidatorului.
(2) O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare se comunicã, de îndatã, organului care a autorizat înfiinþarea persoanei juridice ºi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art.4799 - Punerea în executare a pedepsei complementare a suspendãrii activitãþii sau a uneia dintre activitãþile persoanei juridice
O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa suspendãrii activitãþii sau a uneia dintre activitãþile persoanei juridice se comunicã, de îndatã, organului care a autorizat înfiinþarea persoanei juridice ºi organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art.47910 - Punerea în executare a pedepsei complementare a interzicerii de a participa la procedurile de achiziþii publice
O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa interzicerii de a participa la procedurile de achiziþii publice se comunicã de îndatã:
a) Oficiului Registrului Comerþului, în vederea efectuãrii formalitãþilor de publicitate în registrul comerþului;
b) Ministerului Justiþiei, în vederea efectuãrii formalitãþilor de publicitate în registrul naþional al persoanelor juridice fãrã scop patrimonial;
c) altor autoritãþi care þin evidenþa persoanelor juridice, în vederea efectuãrii formalitãþilor de publicitate.
Art.47911 - Punerea în executare a pedepsei complementare a interzicerii accesului la anumite resurse financiare
O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa interzicerii accesului la anumite resurse financiare se comunicã, de îndatã, Bãncii Naþionale a României, Comisiei Naþionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor ºi organului care a Înregistrat persoana juridicã, pentru a lua mãsurile necesare.
Art.47912 - Punerea în executare a pedepsei complementare a afiºãrii hotãrârii de condamnare sau a difuzãrii acesteia
(1) O copie dupã hotãrârea de condamnare, în întregime, sau un extras al acesteia se comunicã persoanei juridice condamnate, pentru a afiºa hotãrârea în locul ºi pentru perioada stabilite de instanþa de judecatã.
(2) O copie dupã hotãrârea de condamnare, în întregime, sau un extras al acesteia se comunicã persoanei juridice condamnate, pentru a se difuza hotãrârea de condamnare. Persoana condamnatã înainteazã instanþei de excutare dovada îndeplinirii difuzãrii hotãrârii de condamnare în termen de 30 de zile de la comunicarea hotãrârii, dar nu mai târziu de 10 zile de la executare.
(3) O copie dupã hotãrârea de condamnare, în întregime, sau un extras al acesteia se comunicã, de îndatã, organului care a înregistrat persoana juridicã, pentru a proceda potrivit art.47914.
Art.47913 - Punerea în executare a pedepsei complementare a obligãrii la publicitate negativã
(1) O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare prin care s-a aplicat pedeapsa obligãrii la publicitate negativã se comunicã, de îndatã, persoanei juridice condamnate pentru a afiºa mesajul publicitar în modalitatea stabilitã de instanþã.
(2) Persoana condamnatã înainteazã instanþei de excutare dovada executãrii în termen de 30 de zile de la comunicarea hotãrârii, dar nu mai târziu de 10 zile de la executare.
(3) O copie dupã dispozitivul hotãrârii definitive de condamnare se comunicã, de îndatã, organului care a înregistrat persoana juridicã.
Art.47914 - Supragherea executãrii pedepselor complementare aplicate persoanei juridice
Organele cãrora li s-a comunicat hotãrârea definitivã de condamnare a pesoanei juridice potrivit art.4797-47913 comunicã instanþei de executare modul în care persoana juridicã îºi îndeplineºte obligaþile stabilite ºi sesizeazã instanþa de executare în caz de neecutare a pedepsei.
127. Articolul 482 se modificã ºi va avea urmãtorul cuprins:
"Obligativitatea referatului de evaluare
(1) În cauzele cu infractori minori, organul de urmãrire penalã sau instanþa de judecatã are obligaþia sã dispunã efectuarea referatului de evaluare de cãtre Serviciile de protecþie a victimelor ºi reintegrare socialã a infractorilor, potrivit legii.
(2) Referatul de evaluare se poate efectua cu sprijinul organelor de poliþie."
#PAGEBREAK#
Art. II
1. Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar prevederile privind persoana juridicã, la 90 de zile de la data publicãrii.
2. Cauzele aflate în curs de judecatã la instanþele militare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, date în competenþa instanþelor civile, vor continua sã fie judecate de instanþele militare potrivit legii anterioare.
3. Cauzele aflate în curs de judecatã, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, vor continua sã fie judecate de instanþele competente, potrivit dispoziþiilor aplicabile anterior acestei date. În caz de admitere a apelului sau a recursului, dacã se dispune desfiinþarea sau, dupã caz, casarea hotãrârii ºi rejudecarea cauzei, aceasta se va judeca de instanþa competentã, potrivit prezentei legi.
4. Cauzele aflate în curs de urmãrire penalã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi vor fi urmãrite de organele de urmãrire penalã competente potrivit acestei legi.
Actele ºi lucrãrile efectuate potrivit legii anterioare, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, rãmân valabile.
Art.III
1. Articolul 221 din Ordonanþa de urgenþã a Guvernului nr. 43/2002 privind Parchetul Naþional Anticorupþie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 11 aprilie 2002, aprobatã cu modificãri ºi completãri prin Legea nr. 503/2002, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare se abrogã.
2. Alineatele (1), (2) ºi (3) ale articolului 20 din Legea nr. 508/2004 privind înfiinþarea, organizarea ºi funcþionarea în cadrul Ministerului Public a Direcþiei de Investigare a Infracþiunilor de Criminalitate Organizatã ºi Terorism, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.089 din 23 noiembrie 2004, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare se abrogã.
Comentarii articol (0)