Legislatia din Romania ar putea implementa in viitorul apropiat ordinele de restrictie, prin care agresorii care cad sub incidenta legislatiei privind violenta in familie sa fie impiedicati sa se apropie la mai mult de 200 de metri de victimele lor. Iata mai multe detalii despre proiectul de lege depus la Camera Deputatilor.
La Camera Deputatilor este inregistrata o propunere legislativa privind modficarea si completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. Initiatori ai proiectului sunt 34 de deputati si senatori de la mai multe partide politice.
Modificari impuse de Lege
Prezenta initiativa legislativa propune modificarea si completarea prevederilor legii in urmatoarele directii:
- includerea unor mijloace specifice de drept civil, respectiv a ordinului de protectie;
- includerea "ordinului de restrictie" printre mijloacele de drept penal, dezvoltând astfel proceduri judiciare precise, rapide si eficiente pentru rezolvarea cazurilor extreme;
- eficientizarea activitatii autoritatilor care iau cunostinta despre comiterea unui caz de violenta în familie pentru sustinerea si consilierea victimelor pentru a uza de mijloacele legale în vederea sanctionarii cazurilor de violenta.
Aceste masuri au menirea de a incuraja victimele la actiune, a da in sarcina institutiilor statului atributia de a se autosesiza, a face preventie generala si speciala a agresorului.
Ordinul de restrictie
De asemenea, este importanta amintirea ordinului de restrictie, prin care instanta poate dispune ca agresorul sa pastreze distanta minima de 200 de metri fata de persoana vatamata, de domiciliul si locul de munca al acesteia, ori interzicerea oricarui contact telefonic, prin corespondenta sau în orice alt mod cu aceasta.
Iata mai jos
cateva extrase din textul proiectului de lege.
Lege privind modificarea ºi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea ºi combaterea violenþei în familie
Capitolul VII Protecþia victimelor violenþei în familie
Secþiunea 1 Protecþia victimelor violenþei în familie prin mijloace de drept civil
Art. 255. Victima violenþei în familie are dreptul sã se adreseze instanþei judecãtoreºti pentru a obþine un ordin de protecþie cu caracter provizoriu, instanþa putând sã dispunã una sau mai multe din urmãtoarele mãsuri:
a) evacuarea temporarã a agresorului;
b) luarea de mãsuri vremelnice cu privire la încredinþarea copiilor minori, obligaþia de întreþinere, prestaþiile sociale.
Art. 256. - (1) Cererea poate fi introdusã personal de victimã sau prin reprezentantul legal.
(2) Cererea poate fi introdusã în numele victimei ºi de:
a) procuror;
b) reprezentantul Direcþiei Generale de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului;
c) reprezentantul organizaþiilor neguvernamentale cu activitate în domeniu, cu
acordul victimei.
Art 257. - (1) Cererile se judecã de urgenþã în camera de consiliu cu citarea pãrþilor, prezenþa procurorului fiind obligatorie. Citarea pãrþilor se va face prin agent procedural.
(2) Asistenþa juridicã a persoanei faþã de care se ia ordinul de protecþie este obligatorie.
(3) Instanþa va fixa termen de judecatã în cel mult 48 de ore de la primirea cererii.
(4) Instanþa se va pronunþa în termen de cel mult 3 zile de la primirea cererii.
Art 258. - Instanþa poate sã cearã informaþii de la poliþie, medici, psihologi sau orice autoritate care deþine informaþii cu privire la existenþa faptei, situaþia victimei sau a agresorului. Cei de la care s-au solicitat informaþii trebuie sã rãspundã de îndatã, sub sancþiunea amenzii.
Art 259. - (1) Hotãrârei instanþei de fond este executorie ºi definitivã.
(2) împotriva hotãrârilor se poate introduce recurs în termen de 5 zile de la data pronunþãrii pentru pãrþile prezente ºi procuror sau de la data comunicãrii hotãrârii pentru pãrþile lipsã.
(3) Introducerea recursului nu suspendã executarea.
Art 2510. - (1) Persoana cu privire la care s-a luat mãsura ordinului de protecþie poate cere instanþei de judecatã revocarea mãsurii, dacã au încetat temeiurile care au impus luarea acesteia.
(2) Instanþa se va pronunþa dupã citarea pãrþilor, printr-o hotãrâre motivatã.
4/9
Art. 2511. - Dacã instanþa sesizatã cu judecarea cererii prevãzute la art. 255 constatã existenþa uneia dintre situaþiile care necesitã instituirea unei mãsuri de protecþie specialã a copilului, va încunoºtiinþa de îndatã Direcþia Generalã de Asistenþã Socialã ºi Protecþia Copilului, care se va pronunþa de îndatã, motivat, în vederea obþinerii avizului acesteia.
Art 2512. - (1) Cererile prevãzute la art. 255 sunt scutite de taxã de timbru.
(2) Victimele violenþei în familie beneficiazã de asistenþã juridicã gratuitã, în condiþiile legii.
Art 2513. - Cererile prevãzute la art. 255 sunt de competenþa judecãtoriilor în primã instanþã de la domiciliul sau reºedinþa victimei.
Art 2514. - (1) Hotãrârea prin care se ia mãsura ordinului de protecþie, precum ºi cea prin care se dispune revocarea acestei mãsuri se comunicã de îndatã organului de poliþie în a cãrei razã teritorialã se aflã locuinþa victimei ºi a agresorului.
(2) Organele de poliþie au îndatorirea sã supravegheze respectarea hotãrârii ºi sã sesizeze organul de urmãrire penalã în caz de sustragere de la executarea hotãrârii, luând ºi orice mãsurã care se impune de urgenþã.
Secþiunea a 2-a Ordinul de restricþie
Art. 2515.- (1) Ordinul de restricþie reprezintã o mãsurã de siguranþã specialã prin care instanþa de judecatã impune învinuitului sau inculpatului:
a) pãstrarea distanþei minime de 200 de metri faþã de persoana vãtãmatã, de domiciliul ºi locul de muncã al acesteia;
b) interzicerea oricãrui contact telefonic, prin corespondenþã sau în orice alt mod cu aceasta;
c) obligarea agresorului de a urma un program de consiliere psihologicã;
d) alte mãsuri care se impun pentru înlãturarea oricãrui pericol iminent.
(2) Instanþa poate lua una sau mai multe dintre masuri.
Art. 2516 . - Ordinul de restricþie poate fi luat împotriva membrului de familie aºa cum este definit în prezenta lege.
Art 2517. - Mãsura privind ordinul de restricþie poate fi luatã în prezenþa oricãreia din urmãtoarele condiþii:
a) existã date sau indicii care justificã temerea cã fãptuitorul va sãvârºi o altã infracþiune îndreptatã împotriva membrilor familiei;
b) rãmânerea fãptuitorului în proximitatea victimei prezintã pericol social.
Art 2518. - (1) Mãsura privind ordinul de restricþie poate fi luatã la cererea pãrþii vãtãmate sau din oficiu, de cãtre instanþa de judecatã, prin încheiere, atunci când se constatã existenþa oricãreia dintre condiþiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Instanþa de judecatã care se pronunþã asupra ordinului de restricþie este cea cãreia i-ar reveni competenþa sã judece cauza în fond.
Art 2519. - Instituirea ordinului de restricþie se va face þinându-se seama de scopul acestuia, de gradul concret de pericol social al infracþiunii sãvârºite ºi de alte aspecte privind persoana faþã de care se ia mãsura preventivã.
Art 2520. - (1) Instanþa emite ordinul de restricþie în regim de urgenþã, în camera de consiliu, fãrã citarea pãrþilor, în termen de 24 de ore de la primirea cererii. (2) Ordinul de restricþie se dispune cu titlu provizoriu .
Art 2521. - Instituirea ordinului de restricþie poate fi dispusã de cãtre instanþã chiar dacã agresorul este titular al dreptului de proprietate.
Art 2522. - (1) Ordinul de restricþie se poate dispune pânã ia data rãmânerii definitive ºi irevocabile a unei condamnãri pentru o infracþiune privind violenþa în familie.
(2) Durata ordinului de restricþie curge de la data comunicãrii fãptuitorului, iar în cazul în care mãsura a fost dispusã în lipsa fãptuitorului, de la data afiºãrii la uºa locuinþei familiei.
(3) încheierea este executorie.
(4) încheierea poate fi atacatã în termen de 3 zile de la pronunþare pentru pãrþile prezente ºi de la comunicare pentru pãrþile lipsã.
Art 2523. - Copia dispozitivului prin care s-a luat mãsura de siguranþã a ordinului de restricþie va fi trimisã de cãtre instanþã organelor de poliþie, în termen de 24 de ore, care îl vor pune în executare în termen de 48 de ore de la primirea ei.
Art 2524 - Punerea în executare a hotãrârii se va face de cãtre organul de poliþie, de îndatã, prin evacuarea din locuinþa familiei, iar în cazul în care mãsura a fost dispusã în lipsa fãptuitorului, hotãrârea va fi afiºatã la locuinþa familiei în prezenþa a doi martori.
Art 2525. - Când nu mai existã vreun temei care sã justifice menþinerea mãsurii de siguranþã, aceasta trebuie revocatã la cerere sau din oficiu.
Art. 2526. - Mãsura specialã înceteazã de drept:
a) la expirarea termenelor prevãzute de lege sau stabilite de instanþã;
b) în caz de scoatere de sub urmãrire, de încetare a urmãririi penale, de încetare a procesului penal sau de achitare.
Art 2527. - (1) Completul de judecatã este prezidat de un judecãtor desemnat de preºedintele instanþei, cu participarea obligatorie a procurorului.
Art 2528. - în toate cazurile, organul de cercetare penalã, sesizat în orice mod despre sãvârºirea uneia dintre infracþiunile prevãzute în prezenta lege, este obligat sã se deplaseze de îndatã la faþa locului, iar în cazul infracþiunilor flagrante aplicându-se dispoziþiile art. 465-469 Cod procedurã penalã.
Art 2529. - In cazul constatãrii sãvârºirii unei infracþiuni sau pentru punerea în executare a ordinului de restricþie, organele de poliþie pot intra în locuinþa familiei precum ºi în orice anexã, cu consimþãmântul unui membru al familiei sau cu autorizarea instanþei. Consimþãmântul sau autorizarea instanþei nu este necesar ºi organele de poliþie pot interveni în forþã ºi de urgenþã, în caz de infracþiune flagrantã.
Art 2530. - în toate cazurile de violenþã în familie, organul de urmãrire penalã sesizat este obligat sã întocmeascã un proces verbal, în care consemneazã cele constatate cu privire la fapta sãvârºitã, declaraþiile fãptuitorului ºi ale celorlalte persoane ascultate. Organul de cercetare penalã poate strânge ºi alte probe. O copie a procesului verbal se va înmâna pãrþii vãtãmate.
Art. 2531. - Refuzul organului de urmãrire penalã de a da tot concursul necesar pentru înlãturarea imediatã a agresorului din preajma victimei sau neimplicarea acestuia într-un mod evident în soluþionarea unui caz de violenþã domesticã constituie abatere disciplinarã dacã nu a fost sãvârºitã în aºa fet încât sã poatã constitui infracþiune.
Art. 2532. - Nerespectarea mãsurii de siguranþã a ordinului de restricþie constituie infracþiunea de nerespectare a hotãrârilor judecãtoreºti ºi se sancþioneazã potrivit legii.
Secþiunea a 3-a Alte mãsuri de protecþie
Art 26. - (1) In cursul urmãririi penale sau al judecãþii, instanþa de judecatã, la cererea victimei sau din oficiu, ori de câte ori existã probe sau indicii temeinice cã un membru de familie a sãvârºit un act de violenþã cauzator de suferinþe psihice asupra unui alt membru, poate dispune, în mod provizoriu, una din mãsurile prevãzute la art.113 ºi 114 din Codul penal, precum ºi mãsura interzicerii de a reveni în locuinþa familiei.
(2) Mãsurile prevãzute la alin.(1) înceteazã la dispariþia stãrii de pericol care a determinat luarea acestora.
Comentarii articol (4)