avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ordin protectie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ordin protectie

cum se poate pune un ordin de protectie,sunt sin divort,sotul tot ma urmareste,apare pe la bloc,mentionez ca a fost violent si fizic si psihic mereu cu mine,acum mi-a bagat divort pe ascuns,cere si copilul,spune si ca e din vina mea,desi doar el a fost de vina,nu da bani,dar vrea tot.pot pune ordin ?
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 11:05, 17 Decembrie 2013
Doar daca veti dovedi ca e un pericol pt ca "apare pe la bloc " veti obtine un ordin de restrictie si protectie.


Art. 23
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un acti de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri � obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriri si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.


Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau reseidinta victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.

Art. 26
(1) Cererea privind emiterea ordinului de protectie se intocmeste potrivit formularului de cerere prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
(2) Cererea este scutita de taxa judiciara de timbru.

Art. 27
(1) Cererile se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea partilor se face potrivit regulilor rivind citarea in cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.

Art. 29
(1) Ordinul de protectie este executoriu.
(2) La cererea victimei sau din oficiu atunci cand imprejurarile cauzei impun astfel, instanta va putea hotari ca executarea sa se faca fara somatie sau fara trecerea vreunui termen.


Art. 31
(1) Ordinul de protectie se comunica de indata structurilor Politiei Romane in a caror raza teritoriala se afla locuinta victimei si agresorului.
(2) Ordinul de protectie prin care se dispune oricare dintre masurile prevazute la art. 23 alin. (1) se pune in executare de indata, de catre sau, dupa caz, sub supravegherea politiei.
(3) Pentru punerea in executare a ordinului de protectie, politistul poate intra in locuinta familiei si in orice anexa a acesteia, cu consimtamantul persoanei protejate sau, in lipsa, al altui membru al familiei.
(4) Organele de politie au indatorirea sa supravegheze modul in care se respecta hotararea si sa sesizeze organul de urmarire penala in caz de sustragere de la executare.

Art. 32
(1) Incalcarea oricareia dintre masurile prevazute la art. 23 alin. (1) si dispuse prin ordinul de protectie constituie infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

legea o cititi aici
[ link extern ]

multumesc frumos,si legat de faptul ca suntem in divort el ce drepturi are acum,maipoate venicand vrea el,oricand pana la stabilirea unui program?mai ales prin felul cum s-a purtat si m-a denigrat si daca eu nu vreau sa-l mai vad ca ma simt ranita?adica pe timp de proces nu sunt niste reguli in care sepastreaza totusiniste limite?
Daca nu vreti sa-l vedeti, nu-l primiti.
imipoate dauna la proces ca interdictie a lui de a vedea copilul?
Pentru a obtine un ordin de protectie in aceasta tara trebuie sa aveti nervi de otel si probe "consistente"- plangeri la politie pentru comportament violent, certificate medico legale, martor... altfel doar pe "vorbe" va fi imposibil, in plus dureaza mult mai mult decat prevede legea... va spun din proprie experienta.

Alte discuții în legătură

Cum se poate obtine o interdictie de apropiere? alx64 alx64 buna seara, va supun atentiei o speta a cuiva apropiat si rugamintea de a oferi un sfat competent: parintii divortati,copilul este incredintat ... (vezi toată discuția)
Lnterdictie costeamarcel costeamarcel buna ziua sunt in divort cu sotia ,nu mai locuim impreuna avem un copil minor care locuieste la mine ,sotia locuieste la o prietena de a ei o persoana foarte ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie Anonimttt Anonimttt Se poate obtine un ordin de restrictie sau alta pedeapsa pentru o persoana care ma santajeaza, hartuieste si ameninta cu distrugere sociala si psihica, ... (vezi toată discuția)