buna ziua , am o intrebare ce tine de penal...pe scurt, un cetatean strain a fost judecat in lipsa pt. evaziune fiscala, el a plecat din tara imediat ce politia si garda financiara au inceput cercetarile , asta se intampla in 1999. A angajat un avocat, mai tarziu a avut altul din oficiu....cert e ca in 2001 a fost condamnat la 3 ani inchisoare. De fapt la 2 ani dar a facut recurs si i-au dat 3 ani. Intrebarea mea este:in cazul in care ar vrea sa se intoarca in tara, ar putea avea probleme? cineva i-a spus ca beneficiaza de prescriere, el nefiind prins pana acum, e adevarat? multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.
Termenele de prescripþie a rãspunderii penale pentru persoana fizicã sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa detenþiunii pe viaþã sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depãºeºte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depãºeºte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depãºeºte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracþiunea sãvârºitã pedeapsa închisorii care nu depãºeºte un an sau amenda.
lukacs, lukacs...fata vrea sa stie de prescriptia executarii pedepsei!
n-ai inteles ca a fost condamnat?
5 ani ,plus durata pedepsei ce urmeaza a fi executata (vezi art.126 cp).
multumesc mult pt. raspunsuri! Da, asa e....era vorba despre prescrierea executarii pedepsei, doar ca poate nu am reusit sa ma fac inteleasa , eu neavand studii juridice .....Deci inteleg ca e adevarat, 5 ani la care se adauga cei 3 ani de condamnare?
as vrea sa stiu de cand se calculeaza cei 5 ani: de la data sentintei definitive de condamnare sau de cand a inceput procesul? si spuneti-mi ce inseamna "bataie de rigoare", adica ar mai putea avea probleme la intoarcere sau va referiti la ce va urma ca si procedura de prescriere? chiar, e nevoie de avocat sau cum se procedeaza? multumesc din nou pt. raspunsuri!