Maria Moga, secretar de stat în Ministerul Muncii, Solidaritatii si Familiei considera ca sistemul de pensii administrate privat va putea functiona imediat dupa elaborarea normelor de aplicare ce urmeaza sa fie elaborate de Comisia de Supraveghere.
„Cred ca aceste norme vor fi elaborate pâna la sfârsitul anului”, a declarat secretarul de stat. Maria Moga a adaugat ca la Ministerul Muncii, Solidaritatii si Familiei se lucreaza la un proiect legislativ prin care se urmareste cresterea numarului de persoane care sa aiba posibilitatea sa aleaga sistemul pensiilor administrate privat.
Urgenta deciziei este impusa, de asemenea, de respectarea unui angajament convenit cu Banca Mondiala, institutie care va sustine financiar constituirea si functionarea în primii ani a Comisiei de Supraveghere.
Actul normativ adoptat de Executiv stabileste atributiile Comisiei de Supraveghere.
Astfel, institutia reglementeaza, coordoneaza, supravegheaza si controleaza activitatea sistemului de pensii private, în scopul protejarii intereselor participantilor la fondurile de pensii.
Comisia de Supraveghere va fi institutia care va stabili regulile în sistemul pensiilor administrate privat, prin elaborarea de norme si reglementari, va autoriza societatile interesate sa administreze fondurile din acest sistem.
În ceea ce priveste controlul asupra administrarii fondurilor de pensii private, Comisia de supraveghere va fi cea care va acorda, suspenda sau retrage avizele si autorizatiile fondurilor de pensii sau administratorilor acestora. Aceasta Comisie poate decide sa restrânga sau sa interzica dreptul administratorilor fondului de a dispune de propriile active. Deciziile de sanctionare a administratorilor sunt luate în situatia în care interesele participantilor la fondurile de pensii private nu sunt protejate ori administratorul nu respecta obligatiile legate de investirea activelor, conform legislatiei în vigoare.
De asemenea, Comisia de Supraveghere poate interveni în cazul unor litigii aparute între o persoana care contribuie la fond si care se considera prejudiciata, si administratorul unui fond privat de pensii. Orice persoana care se considera vatamata în dreptul sau se poate adresa Comsiei de Supraveghere si comisia este obligata sa comunice un raspuns în termen de 30 de zile.
Potrivit ordonantei guvernamentale, pâna la 1 iulie Comisia de Supraveghere va trebui sa emita norme în baza carora sa functioneze sistemul privat de pensii. Aceste reglementari vor acoperi de la criterii de autorizare a fondurilor, la procedurile si obligatiile de informare pe care le vor avea administratorii pensiilor private.
Comisia de supraveghere va publica, în cel mult sase luni de la sfârsitul fiecarui an, o analiza privind evolutia si functionarea fondurilor de pensii private si va aprecia, comparativ, performanta tuturor administratorilor si furnizorilor aflati pe piata.
De asemenea, Comisia va prezenta Parlamentului, anual, un raport asupra propriei activitati.
Comisia de Supraveghere va fi condusa de un Consiliu, aprobat de Parlament, format din 5 persoane, neangajate politic, cu o buna reputatie si pregatire profesionala. Primii membri ai consiliului Comisie vor avea mandate cu durate diferite, astfel încât în fiecare an sa expire mandatul unuia dintre ei. Durata mandatului de membru al Consiliului Comisiei este de 5 ani, cu posibilitatea de a fi reînvestit o singura data.
Membrii Consiliului nu trebuie sa se afle în conflict de interese. Astfel, membrilor Consiliului li se interzice, atât lor cât si familiilor, sa faca parte din consilii de administratie sau sa fie actionari la societatile care joaca pe piata pensiilor private.
Presedintele Comisiei de Supraveghere nu poate fi ruda, pâna la gradul trei, cu presedintele României, presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, membrii Guvernului, guvernatorul BNR, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
Pe durata mandatului, membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere sunt obligati sa pastreze confidentialitatea informatiilor detinute. În caz contrar, ei vor fi sanctionati civil sau penal, dupa caz, cu amenda de la 100 la 500 de milioane de lei.
Comisia de Supraveghere va fi sustinuta financiar, în primii ani cu fonduri bugetare si credite externe. Ulterior, Comisia se va autofinanta din taxele pentru autorizare si avizare, taxe de functionare platite lunar, donatii, publicatii.
Ordonanta de urgenta privind constituirea Comisiei de Supraveghere vine sa completeze legislatia din domeniul pensiilor private. În cursul anului trecut au fost adoptate legea nr. 249/2004, privind pensiile ocupationale si Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Însa, functionarea sistemului pensiilor private este conditionata de existenta acestei institutii de reglementare si supraveghere prudentiala, asigurata, într-o prima etapa - pâna la 1 iulie 2005 - de un departament din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Comisia de Supraveghere va fi constituita imediat de la intrarea în vigoare a prezentei ordonante. Odata cu începerea activitatii Comisiei, departamentul din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor îsi va înceta activitatea.
Promovarea, în cadrul sistemului de asigurari sociale, a unor fonduri de pensii administrate privat, facultative si obligatorii, este unul dintre obiectivele incluse în programul de guvernare al actulului Guvern.
Comentarii articol (0)