- 3 septembrie 2005 - probã scrisã de verificare a cunoºtinþelor juridice, eliminatorie, de tip grilã, la urmãtoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal;
- 10 septembrie 2005 - probã scrisã constând în rezolvarea unor speþe la urmãtoarele materii: drept civil, drept procesual civil, respectiv drept penal, drept procesual penal;
- 11 septembrie 2005 - test de verificare a raþionamentului logic;
- 12, 13, 14, 15, 16, 17 septembrie 2005 - interviu.
Pentru examen vor fi scoase la concurs un numãr de 180 de locuri de auditori de justiþie.
La concursul de admitere în Institutul Naþional al Magistraturii au dreptul sã participe persoanele care îndeplinesc condiþiile prevãzute la art. 13 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraþilor.
Astfel, la concurs se poate înscrie persoana care îndeplineºte urmãtoarele cerinþe:
a) are cetãþenia românã, domiciliul în România si capacitate deplinã de exerciþiu;
b) este licenþiatã în drept;
c) nu are antecedente penale, nu are cazier fiscal si se bucurã de o bunã reputaþie;
d) cunoaºte limba românã;
e) este aptã, din punct de vedere medical, pentru exercitarea funcþiei.
Cererile pentru înscrierea la concurs se depun, cu cel puþin 60 de zile înainte de data acestuia, la tribunalele ºi parchetele de pe lângã acestea în ale cãror circumscripþii domiciliazã candidaþii. La cererea de înscriere se anexeazã urmãtoarele acte:
- certificat de naºtere, în copie;
- actul de identitate, în copie;
- diploma de licenþã sau adeverinþa provizorie, în copie;
- chitanþa de platã a taxei de înscriere;
- certificatul de cazier judiciar
-certificatul de cazier fiscal
Taxa de înscriere, în cuantum de 3.500.000 lei se plãteºte la casieria tribunalului sau parchetului la care se face înscrierea.
Examinarea candidaþilor se va face în douã etape.
Prima etapã constã în verificarea cunoºtinþelor juridice prin susþinerea unei probe eliminatorii, tip grilã cu 100 de întrebãri, câte 25 pentru fiecare dintre urmãtoarele materii:
- drept civil;
- drept procesual civil;
- drept penal;
- drept procesual penal.
Lucrãrile se noteazã cu "admis" sau "respins", în funcþie de punctajul obþinut de candidat. La testul grilã fiecare rãspuns corect valoreazã un punct. Sunt declaraþi admiºi în etapa a II-a candidaþii care au obþinut minimum 80 de puncte.
A doua etapã constã în susþinerea a 3 probe:
a) o probã scrisã constând în rezolvarea unor speþe de drept civil, drept procesual civil, drept penal ºi drept procesual penal.
b) un test de verificare a raþionamentului logic constând în verificarea capacitãþii de analizã ºi sintezã, a raþionamentului logic, prin rezolvarea unui test grilã cu 100 de întrebãri. Pe pagina de internet www.inm-lex.ro veþi gãsi, cu titlu de exemplu, un model de test de verificare a raþionamentului logic.
c) un interviu constând în chestionarea oralã a candidaþilor în scopul identificãrii aptitudinilor, motivaþiilor ºi elementelor de eticã specifice profesiei de magistrat.
Comisia care va realiza interviul va fi compusã dintr-un judecãtor, un procuror, un profesor universitar, un psiholog ºi un pedagog.
Nota obþinutã la concurs o reprezintã media rezultata din adunarea notelor de la fiecare dintre cele trei probe din etapa a doua, calculatã în raport cu urmãtoarea pondere: proba de verificare a cunoºtinþelor juridice 80%, proba de verificare a raþionamentului logic 10%, interviul 10%.
Pentru admiterea la Institutul Naþional al Magistraturii, candidatul trebuie sã obþinã media generalã de cel puþin 7 (ºapte), dar nu mai puþin de nota 5 (cinci) la fiecare dintre cele patru materii de la proba scrisã constând în rezolvarea unor speþe.
La proba eliminatorie, este interzisã deþinerea, în sala de concurs, a oricãror surse de informare. Încãlcarea acestor dispoziþii atrage eliminarea din concurs.
La proba scrisã constând în speþe candidaþii au dreptul sã aibã asupra lor coduri sau alte acte normative, care vor putea fi consultate în timpul examenului.
Calendar al desfãºurãrii concursului de admitere la INM
- 4 iunie 2005 - 4 iulie 2005 - Depunerea cererilor de înscriere la concursul de admitere la INM la tribunale sau parchetele de pe lângã acestea (în perioada 4 - 31 iulie este posibilã completarea dosarelor de concurs cu adeverinþa de licenþã);
- 5 - 15 iulie 2005 - Înaintarea dosarelor la CSM;
- 15 iulie - 10 august 2005 - Verificarea dosarelor candidaþilor de cãtre comisia de organizare ºi supraveghere a concursului;
- 10 august 2005 - afiºarea listelor candidaþilor;
- 11 - 13 august 2005 - contestaþii la lista candidaþilor;
- 13 - 15 august 2005 - afiºarea soluþiilor contestaþiilor
- 3 septembrie 2005 - probã scrisã de verificare a cunoºtinþelor juridice eliminatorie de tip grilã la urmãtoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal;
- 3 - 4 septembrie 2005 - corectarea lucrãrilor la testul grilã;
- 5 septembrie 2005 - afiºarea rezultatelor la proba eliminatorie;
- 6-7 septembrie 2005 - depunerea contestaþiilor;
- 6-8 septembrie 2005 - soluþionarea contestaþiilor;
- 10 septembrie 2005 - probã scrisã constând în rezolvarea unor speþe la urmãtoarele materii: drept civil, drept procesual civil, respectiv drept penal, drept procesual penal;
- 11 septembrie 2005 - test de verificare a raþionamentului logic;
- 12, 13, 14, 15, 16, 17 septembrie 2005 - interviu;
- 11-15 septembrie 2005 - corectarea lucrãrilor la proba scrisã;
- 12-13 septembrie 2005 - corectarea testului de verificare a raþionamentului logic;
- 18 septembrie 2005 - afiºarea rezultatelor;
- 19-20 septembrie 2005 - depunerea contestaþiilor privind corectarea lucrãrilor scrise la proba constând în rezolvarea unor speþe;
- 19-20 septembrie 2005 - depunerea contestaþiilor privind corectarea testului de verificare a raþionamentului logic;
- 20-22 septembrie 2005 - soluþionarea contestaþiilor;
- 23 septembrie 2005 - afiºarea rezultatelor finale.
Comentarii articol (0)