Potrivit Codului muncii, aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 345, din 18 mai 2011, singurele zile nelucratoare sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun.
In plus fata de acestea, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine".
Atentie! Chiar daca, in anul 2010, la Senat si Camera Deputatilor au fost inregistrate mai multe propuneri legislative care prevedeau extinderea numarului de sarbatori legale, acestea nu au avut inca o finalizare, astfel incat Codul Muncii sa fie modificat.
Una dintre aceste propuneri legislative, care prevedea includerea pe lista zilelor nelucratoare atat a Sarbatorii Sfantului Apostol Andrei (30 noiembrie), cat si a zilei de 24 ianuarie a fost respinsa de Parlament, deputatii considerand ca diminuarea numarului de zile lucratoare impune presiuni asupra bugetului de stat, determinand o crestere a cheltuielilor bugetare. Totusi, la scurt timp dupa, la Camera Deputatilor au fost inregistrate alte doua propuneri legislative potrivit carora ziua de 30 noiembrie ar urma sa devina sarbatoare nationala.
In plus, la finalul lunii noiembrie, Senatul, in calitate de prima camera sesizata, a adoptat o lege care prevede declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala. In prezent, actul normativ se afla la comisiile Camerei Deputatilor, forul decizional.
O alta initiativa legislativa vrea sa modifice prevederile Codului muncii in sensul introducerii zilei de 10 mai ca sarbatoare legala. “Importanta zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covarsitoare, ea fiind alaturi de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 si 22 Decembrie 1989 unui dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua nationala a Romaniei pana la data de 31 decembrie 1947”, sustin initiatorii propunerii legislative. Totusi, initiativa este inca la stadiul de proiect, deci nu produce efecte juridice.
Asadar, NU sunt sarbatori legale zilele de 24 ianuarie, 10 mai si 30 noiembrie.
Cu cele 11 zile libere din Codul Muncii, Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13) si austriecii. Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu cinci astfel de zile. De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.
Ce drepturi ai daca mergi la serviciu in zilele de sarbatoare legala
Codul Muncii prevede ca acordarea zilelor libere se face de catre angajator. Insa, exista si categorii de salariati care, in zilele de sarbatoare legala, trebuie sa se prezinte la munca. Este vorba de acele domenii in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza “caracterului procesului de productie sau specificului activitatii”.
De asemenea, pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in zilele de sarbatoare legala, se stabilesc programe de lucru adecvate, astfel incat populatia sa dispuna de asistenta medicala si de alimentele de stricta necesitate.
Pentru angajatii aflati in aceste categorii, Codul muncii prevede compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
Pentru celelalte cazuri in care nu se acorda zile libere in sarbatorile legale "din motive justificate", dupa cum se arata in Codul Muncii, salariatii trebuie sa beneficieze de un "spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.”