Ziua de 10 mai ar putea deveni sarbatoare nationala in care se va sarbatori "Independenta Nationala a Romaniei", potrivit unei propuneri legislative care a trecut, recent, de Senat. Deputatii au insa votul final.
Propunerea legislativa privind consacrarea zilei de 10 Mai - Ziua Independentei ca zi de sarbatoare nationala a fost adoptata tacit de Senat. Camera Deputatilor este, insa, forul decizional.
Astfel, potrivit noilor reglementari adoptate de senatori, romanii ar putea beneficia de inca o sarbatoare legala, pe langa cele deja prevazute in Codul Muncii, si anume:
• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• Adormirea Maicii Domnului;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun.
In plus fata de acestea, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine".
“Importanta zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covarsitoare, ea fiind alaturi de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 si 22 Decembrie 1989 unui dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua nationala a Romaniei pana la data de 31 decembrie 1947”, sustin initiatorii propunerii legislative.
Tot sapatamana trecuta,
Senatul a adoptat tacit o alta propunere legislativa care prevede declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala.
Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11). Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu 5 astfel de zile.
De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.
Propunerea legislativa este prezentata in fisier atasat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (63)