Hotararea Guvernului nr. 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 5, din 4 ianuarie 2012.
Potrivit ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, noul act normativ clarifica domeniile in care isi pot desfasura activitatea agentii de munca temporara, punand in aplicare prevederile Codului muncii si ale Directivei 2008/104/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind munca prin agent de munca temporara.
“In aceasta categorie intra toate persoanele juridice, publice sau private, inclusiv ONG-urile autorizate ca agenti de munca temporara, indiferent daca au sau nu scop lucrativ. Vechiul cadru legislativ limita autorizarea ca agent de munca temporara doar la societatile comerciale”, a declarat ministrul la finalul unei sedinte a Executivului din decembrie 2011.
De asemenea, potrivit noilor reglementari, se simplifica si procedura de autorizare a agentilor de munca temporara, astfel incat sa creasca numarul angajarilor si implicit sa se reduca rata somajului.
Potrivit noilor reglementari, pentru a obtine autorizatia de functionare ca agent de munca temporara, persoanele juridice trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa fie persoane juridice constituite potrivit legii si sa aiba prevazut in actul constitutiv, ca obiect principal de activitate, „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului conform codului CAEN”;
- sa nu inregistreze debite la bugetul de stat sau la bugetele locale;
- sa nu figureze in evidentele cazierului fiscal cu fapte sanctionate de reglementarile financiare, vamale si nici cu cele care privesc disciplina financiara;
- sa nu fi fost sanctionate contraventional, in ultimele 24 de luni anterioare datei formularii cererii de autorizare, pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, comerciale si fiscale; contraventiile cu privire la care exista o actiune pe rolul instantelor de judecata vor fi luate in considerare numai daca pana la data solutionarii cererii de autorizare s-a pronuntat cu privire la acestea o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
- sa constituie garantia financiara, care sa acopere contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Autorizarea solicitantilor se face de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, la propunerea agentiilor teritoriale pentru prestatii sociale in a caror raza teritoriala isi au sediul.
“Urmarim sa-i protejam mai mult pe salariatii temporari si vrem ca acestia sa aiba, pe cat posibil, aceleasi drepturi ca si ceilalti angajati. In acest moment sunt 386 de agenti de munca temporara din care 51 au fost inregistrati in cursul anului 2011”, a mai afirmat Sulfina Barbu.