I. CONSIDERATII GENERALE
1. Elementele constitutive, obligatorii, ale persoanei juridice:
- organizare de sine statatoare
- un patrimoniu propriu, afectat realizarii unui anumit scop licit si moral, in acord cu interesul general.
2. Calitatea de persoana juridica o detin:
- entitatile prevazute de lege
- orice alte organizatii legal infiintate care, desi nu sunt declarate de lege persoane juridice, au elementele constitutive ale persoanei juridice prevazute ca obligatorii de lege – organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu.
3. Categorii de persoane juridice
- Persoanele juridice sunt de drept public sau de drept privat.
- Persoanele juridice de drept privat se pot constitui, in mod liber, in una dintre formele prevazute de lege.
- Regula: Persoanele juridice de drept public se infiinteaza prin lege.
- Exceptia: Persoanele juridice de drept public se pot infiinta prin acte ale autoritatilor administratiei publice centrale sau locale ori prin alte moduri prevazute de lege.
4. Regimul juridic aplicabil
- Persoanele juridice legal infiintate se supun dispozitiilor aplicabile categoriei din care fac parte, precum si celor cuprinse in Noul cod civil, daca prin lege nu se prevede altfel.
- Dispozitiile Codului civil privitoare la regimul juridic general aplicabil persoanelor juridice se aplica si persoanelor juridice in fiinta la data intrarii sale in vigoare, insa numai in masura in care prin legile aplicabile fiecarei persoane juridice nu se prevede altfel.
5. Efectele personalitatii juridice
Persoana juridica participa in nume propriu la circuitul civil si raspunde pentru obligatiile asumate cu bunurile proprii, afara de cazul in care prin lege s-ar dispune altfel.
II. DESPRE INFIINTAREA PERSOANEI JURIDICE
1. Modurile de infiintare a persoanei juridice sunt:
a) prin actul de infiintare al organului competent, in cazul autoritatilor si al institutiilor publice, al unitatilor administrativ-teritoriale, precum si al operatorilor economici care se constituie de catre stat sau de catre unitatile administrativ-teritoriale. In toate cazurile, actul de infiintare trebuie sa prevada in mod expres daca autoritatea publica sau institutia publica este persoana juridica;
b) prin actul de infiintare al celor care o constituie, autorizat, in conditiile legii;
c) in orice alt mod prevazut de lege.
Actul de infiintare este actul de constituire a persoanei juridice si, dupa caz, statutul acesteia. Aplicatii ale notiunii ”actului de constituire”: act constitutiv, contract de societate.
Durata nedeterminata a persoanei juridice . Persoana juridica se infiinteaza pe durata nedeterminata, daca prin lege, actul de constituire sau statut nu se prevede altfel.
Regula o constituie asadar infiintarea persoanei juridice pe durata nedeterminata.
Exceptia: Persoanele juridice de drept public se pot infiinta prin acte ale autoritatilor administratiei publice centrale sau locale ori prin alte moduri prevazute de lege.
III. NULITATEA PERSOANEI JURIDICE
1. Nulitatea absoluta
Cauzele de nulitate absoluta ale unei persoane juridice:
- lipseste actul de infiintare sau nu a fost incheiat in forma autentica in situatiile anume prevazute de lege;
- obiectul de activitate este ilicit, contrar ordinii publice ori bunelor moravuri;
- lipseste autorizatia administrativa necesara pentru infiintarea acesteia;
- actul de infiintare nu prevede denumirea, sediul sau obiectul de activitate;
- actul de infiintare nu prevede aporturile fondatorilor sau ale asociatilor ori capitalul social subscris si varsat;
- s-au incalcat dispozitiile legale privind patrimoniul initial sau capitalul social minim, subscris si varsat.
Acoperirea nulitatii absolute. Nulitatea absoluta a persoanei juridice se acopera in toate cazurile, daca, pana la inchiderea dezbaterilor in fata primei instante de judecata, cauza de nulitate a fost inlaturata.
2. Nulitatea relativa
Cauzele de nulitate relativa ale unei persoane juridice:
- toti fondatorii sau asociatii au fost, potrivit legii, incapabili, la data infiintarii persoanei juridice;
- nu s-a respectat numarul minim de fondatori sau asociati prevazut de lege;
- au fost nesocotite alte dispozitii legale imperative prevazute sub sanctiunea nulitatii actului de infiintare a persoanei juridice.
Termenul de invocare de 1 an: Nulitatea relativa a persoanei juridice poate fi invocata in termen de un an de la data inregistrarii sau infiintarii acesteia, dupa caz.
Acoperirea nulitatii relative. Nulitatea relativa a persoanei juridice se acopera in toate cazurile, daca, pana la inchiderea dezbaterilor in fata primei instante de judecata, cauza de nulitate a fost inlaturata.
3. Efectele nulitatii:
- incetarea, fara efect retroactiv, persoanei juridice si intrarea in lichidare de la data la care hotararea judecatoreasca de constatare sau declarare a nulitatii a devenit definitiva;
- nulitatea nu aduce atingere actelor incheiate anterior in numele persoanei juridice de catre organele de administrare, direct sau prin reprezentare, dupa caz.
- inopozabilitatea fata de terti - nulitatea nu poate fi opusa tertilor nici de persoana juridica si nici de fondatori sau asociati, exceptand cazul in care se dovedeste ca tertii cunosteau cauza de nulitate la momentul incheierii actului.
- numirea lichidatorilor prin hotararea judecatoreasca de constatare sau declarare a nulitatii
- comunicarea din oficiu a hotararii judecatoresti definitiva spre a fi notata in toate registrele publice in care persoana juridica a fost inregistrata sau, dupa caz, mentionata.
IV. INREGISTRAREA PERSOANEI JURIDICE
- Persoanele juridice sunt supuse inregistrarii, daca legile care le sunt aplicabile prevad aceasta inregistrare.
- Prin inregistrare se intelege inscrierea, inmatricularea sau, dupa caz, orice alta formalitate de publicitate prevazuta de lege, facuta in scopul dobandirii personalitatii juridice sau al luarii in evidenta a persoanelor juridice legal infiintate, dupa caz.
- Inregistrarea se face la cerere sau, in cazurile anume prevazute de lege, din oficiu.
- Obligatia persoanei juridice de verificare a documentelor publicate.Persoana juridica este obligata sa verifice identitatea dintre textul actului constitutiv sau al statutului si textul depus la registrul public si cel aparut intr-o publicatie oficiala. In caz de neconcordanta, tertii pot opune persoanei juridice oricare dintre aceste texte, in afara de cazul in care se face dovada ca ei cunosteau textul depus la registru.
- Efectul neconstitutiv sau de inopozabilitate fata de terti al neinregistrarii. Lipsa inregistrarii poate insemna ca persoana juridica nu se considera legal infiintata cat timp inregistrarea nu a fost efectuata sau inopozabilitatea fata de terti a actelor sau faptelor juridice facute in numele sau in contul persoanei juridice.
- Raspunderea nelimiata si solidara pentru neefectuarea formalitatilor de inregistrare. Fondatorii, reprezentantii persoanei juridice supuse inregistrarii, precum si primii membri ai organelor de conducere, de administrare si de control ale acesteia raspund nelimitat si solidar pentru prejudiciul cauzat prin neindeplinirea formalitatilor de inregistrare a persoanei juridice, daca aceste formalitati trebuiau sa fie cerute de aceste persoane.
V. CAPACITATEA CIVILA A PERSOANEI JURIDICE. CAPACITATEA DE FOLOSINTA A PERSOANEI JURIDICE
1. Data dobandirii capacitatii de folosinta poate fi:
- data inregistrarii pentru persoanele juridice care sunt supuse inregistrarii
- data actului de infiintare
- data autorizarii constituirii lor
- data indeplinirii oricarei alte cerinte prevazute de lege.
2. Regula este capacitatea, chiar o capacitate anticipata in anumite situatii. Persoana juridica poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice.
3. Principiul specialitatii capacitatii de folosinta pentru persoanele juridice fara scop lucrativ, care pot avea doar acele drepturi si obligatii civile care sunt necesare pentru realizarea scopului stabilit prin lege, actul de constituire sau statut.
4. Nulitate absoluta. Actul juridic incheiat cu incalcarea principiului specialitatii capacitatii de folosinta or a regulii capacitatii este lovit de nulitate absoluta.
VI. CAPACITATEA DE EXERCITIU A PERSOANEI JURIDICE. ORGANELE DE ADMINISTRARE
- Data dobandirii capacitatii de exercitiu este data constituirii persoanei juridice
- Calitatea de organe de administrare o pot avea persoanele fizice sau persoanele juridice care, prin lege, actul de constituire sau statut, sunt desemnate sa actioneze, in raporturile cu tertii, individual sau colectiv, in numele si pe seama persoanei juridice
- Mandatul guverneaza raporturile dintre persoana juridica si cei care alcatuiesc organele sale de administrare
- Anulabilitatea actelor incheiate de cei cu capacitate de exercitiu restransa, cei decazuti din dreptul de a exercita o functie in cadrul acestor organe, precum si cei declarati prin lege sau prin actul de constituire incompatibili sa ocupe o functie de organ de administrare intervine numai daca nu s-a produs o vatamare
- Obligatia membrilor organelor de administrare de a actiona cu diligenta unui bun proprietar prevazuta in mod expres.
VII. CONCLUZII
Potrivit art. 18 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, dispozitiile Codului civil privitoare la regimul juridic general aplicabil persoanelor juridice se aplica si persoanelor juridice in fiinta la data intrarii sale in vigoare, insa numai in masura in care prin legile aplicabile fiecarei persoane juridice nu se prevede altfel.
Drept urmare, si persoanelor juridice deja infiintate li se vor aplica prevederile cuprinse in Noul Cod civil referitoare la aceste entitati.
Comentarii articol (8)