1. Einstein era un copil gras cu un cap enorm
Cand Pauline Einstein, mama lui Einstein, i-a dat nastere, a crezut ca fiul sau este diform din cauza capului exagerat de mare si neregulat.
Ceafa micutului era atat de mare, incat toata familia l-a considerat un mic monstru. Medicul insa i-a calmat spunandu-le ca in cateva saptamani va avea forma normala. Ceea ce s-a si intamplat. Cu timpul, micutul Albert a crescut normal, doar ca toti il considerau putin mai impiedicat si chiar incet la minte.
2. In copilarie avea probleme de vorbire
In copilarie, cu greu il puteai auzi pe Einstein vorbind. Si cand o facea, vorbea foarte rar. Inainte isi spunea propozitia in gand, sau o murmura, si abia dupa ce era sigur ca o prounta cum trebuie o spunea cu voce tare. Einstein a vorbit asa pana la noua ani. Parintii lui se temeau din ce in ce mai serios ca era retardat, cu toate ca frica lor era complet nefondata.
Otto Neugebauer, un istoric al stiintei, povesteste o anecdona hazlie legata de acest fapt.
"Parintii sai erau extrem de ingrijorati vazandu-l ca nu vorbeste. Intr-un final, la cina, a rupt tacerea si a spus tare si clar: "Supa asta e prea fierbinte!" Prima data socati si apoi extaziati de fericire, parintii sai l-au intrebat de ce nu spusese niciun cuvant pana atunci. Einstein a raspuns calm: "Pentru ca n-am avut de ce sa ma plang pana acum".
3. O busola a fost cea care l-a inspirat
Cand Einstein avea doar cinci ani tatal sau i-a aratat ceva care i-a aprins interesul spre stiinta: o busola. In acea zi care a fost definitorie pentru el, dar si pentru intreaga omenire, micutul Einstein era bolnav la pat. Atunci tatal sau i-a adus o busola ca sa se joace cu ea, iar Albert a fost fascinat de faptul ca oricum intorcea cutiuta, sageata se indrepta spre aceeasi directie. De atunci a vrut cu orice pret sa afle ce anume face sa se intample aceasta minune.
4. A picat examenul de admitere la facultate
In 1895, adica la 17 ani, Einstein a incercat sa intre la echivalentul in Elvetia al Politehnicii de la noi. A trecut examentul de matematica si stiinte la admitere, dar le-a picat pe toate celelalte: istorie, gramatica, geografie. Dupa ce a facut cursuri speciale pentru admitere, anul urmator a intrat pana la urma la facultatea dorita.
5. A avut un copil nelegitim
In 1980 s-au descoperit niste scrisori personale ale lui Einstein care au dezvaluit un lucru cat se poate de interesant despre acesta, lucru care a scandalizat lumea: geniul avea o fiica nelegitima cu o fosta colega de facultate, Mileva Mariæ, cu care dealtfel s-a casatorit mai tarziu.
In 1902, un an inaintea casatoriei, Mileva a nascut o fetita pe care a numit-o Lieserl, pe care Einstein nu a vazut-o niciodata si despre care nu s-a aflat nimic. Se crede ca micuta a fost crescuta de familia Milevei si ca a murit in septembrie 1903 din cauza unei infectii provocate de scarlatina. Se crede ca micuta a murit atunci pentru ca Mileva i-a scris lui Einstein despre ea pentru ultima data pe 19 septembrie 1903, de atunci nemaistiindu-se nimic despre ea. Din aceleasi scrisori altii au inteles ca micuta a fost data la adoptie dupa nastere.
6. Einstein a scris un contract pentru un mariaj fericit
Dupa ce Einstein si Mileva s-au casatorit, au mai avut impreuna doi fii: Hans Albert si Eduard. Insa succesul academic si desele calatorii in intreaga lume ale lui Einstein au facut ca relatia dintre cei doi sa se raceasca din ce in ce mai mult. Astfel, Einstein a trimis o scrisoare sotiei sale in care ii propunea un contract ciudat ale carui conditii, daca erau respectate, Einstein credea ca cei doi ar fi putut trai civilizat impreuna.
Iata cum suna:
"A. Vei avea grija ca:
1. hainele si lenjeria mea sa fie in buna stare, curate si aranjate ordonat;
2. cele trei mese principale sa mi le servesti cu regularitate in camera mea;
3. dormitorul meu si camera de studiu sa fie curate si mai ales sa nu te atingi de biroul meu;
B. Nu va fi nevoie sa ai vreo relatie cu mine intima sau de orice fel si nici macar in public nu va trebui sa parem impreuna."
Si mai urmau alte reguli ca: “daca iti voi cere, nu vei mai vorbi cu mine”. Suprinzator, Mileva a acceptat toate aceste conditii.
7. Einstein nu s-a inteles cu fiul sau mai mare
Dupa felul cum se purta cu mama acestuia, nici nu e de mirare. In final, relatia rece dintre Einstein si sotia sa s-a finalizat cu un divort, in urma caruia Einstien a inceput sa aiba o relatie dusmanoasa cu fiul sau mai mare, Hans Albert, mai ales dupa ce Einstein a castigat Premiul Nobel din care i-a dat o suma foare mica de bani sotiei sale.
Ruptura dintre cei doi a devenit de nereconciliat dupa ce Einstein s-a opus casatoriei lui Hans Albert cu Frieda Knecht. Einstein o considera pe femeie deloc atractiva, credea ca singurul lucru pe care il urmareste este sa profite de pe urma lui Hans, iar dupa ce nu a reusit sa-i opreasca sa se casatoreasca, a incercat sa-l convinga pe baiat sa nu faca copii cu aceasta femeie, pentru ca ii va face divortul, despre care Einstein spunea ca este invetitabil, mult mai dificil.
8. Einstein era asaltat de femei
Dupa divortul lui Einstein de Mileva (principalul motiv fiind infidelitatea lui), la scurt timp, s-a casatorit cu verisoara lui, Elsa Lowenthal. La inceput a vrut de fapt sa se casatoreasca cu fiica Elsei din prima ei casatorie, Ilse, care era cu 18 ani mai tanara ca el, dar s-a razgandit.
Spre deosebire de Mileva, Elsa nu era afectata de aventurile amoroase ale lui Einstein si singurul sau scop era sa-i faca pe plac in orice mod. Una dinre femeile cu care a inselat-o a fost secretara sa, Betty Neumann. Iar din scrisorile sale s-a aflat despre alte sase femei cu care a avut aventuri amoroase.
Unora le-a dat chiar numele, cum ar fi Estella, Ethel, Toni si o rusoaica spion, Margarita. Altele erau amintite doar prin initiale ca M. si L.
9. Einstein, pacifistul, a urgentat constructia bombei atomice
In 1939, speriat de faptul ca nazistii castigau tot mai multa putere, fizicianul Leó Szilárd l-a convins pe Einstein sa-i scrie presedintelui Franklin Delano Roosevelt si sa-l avertizeze ca nazistii s-ar putea sa construiasca o bomba nucleara, facand astfel presiuni asupra SUA sa grabeasca crearea propriei bombe.
Aceasta scrisoare a lui Einstein si Szilárd a fost deseori citata ca fiind principalul motiv pentru care Roosevelt a pus la cale Planul secret Manhattan pentru a crea bomba atomica. Cu toate ca Einstein era recunoscut ca un fizician remarcabil, guverul American nu a apelat la ajutorul sau pentru ca il considera un risc de securitate nationala.
10. Peripetiile creierului lui Einstein
Dupa moartea sa in 1955, creierul lui Einstein a fost luat fara permisiunea familiei de catre Thomas Stoltz Harvey, medicul de la Sptalul Princeton care a facut autopsia. Refuzand sa inapoieze organul, Harvey a fost dat afara din spital.
Dupa multi ani Harvey, care intre timp a obtinut permisiunea de la Hans Albert sa studieze creierul, a trimis fragmente din creier diferitilor oameni de stiinta din intreaga lume. Unul dintre acestia a fost Marian Diamond care a descoperit ca in comparatie cu o persoana normala, creierul lui Einstein avea mult mai multe celule in regiunea creierului responsabila cu stocarea informatiilor.
Intr-un alt studiu, facut de Sandra Witelson de la McMaster University, s-a descoperit ca Einstein avea un creier caruia ii lipsea o anumita striatie, numita fisura Sylvian. Witelson a dedus ca aceasta anomalie le permitea neuronilor sa comunice mai bine intre ei.
Alt studiu sugereaza ca creierul sau era mult mai dens decat in mod normal si ca lobul inferior, care se crede ca este raspunzator de abilitatile matematice, era mai mare decat in cazurile obisnuite.
Povestea creierului lui Einstein este chiar ciudata pe alocuri: la inceputul anilor '90 Harvey impreuna cu jurnalistul freelancer Michael Paterniti a facut o calatorie in California pentru a o cunoaste pe nepoata lui Einstein. In aceasta calatorie au luat si creierul dupa ei, care a fost plimbat in portbagajul Buick-ului lui Harvey.
In 1998, la 85 de ani, Harvey i-a dat in grija pretiosul creier lui Elliot Krauss, doctor la Princeton University, dupa cum el marturisea ca era prea obosit de imensa responsabilitate de a-l pazi.
Comentarii articol (6)