De ceva vreme, Ministerul Finantelor Publice a introdus pe pagina sa virtuala obligativitatea ca atunci cand se solicita o informatie, aceasta sa fie pur "manuala", fara posibilitatea de a putea fi folosit un procedeu automat de solicitare de astfel de informatii.
Articol scris de Ion Paturca, membru al Asociatiei Profesionale a Economistilor si Contabililor din Romania(APEC).
Pe scurt, daca dorim sa accesam informatii despre o anumita entitate, pe langa Codul fiscal, nume sau judet (la alegere), suntem invitati sa mai introducem si un cod de securitate care apare intr-o imagine. Daca nu tastam acel cod de securitate, nu vom putea sa accesam informatia de care avem nevoie.
Dar sa vedem ce inseamna “CAPTCHA”, ca asa se numeste acest procedeu care face departajarea intre utilizatorii umani si cei automati (sa le spunem roboti).
Definitie:
“CAPTCHA” este o metoda automata de a determina daca utilizatorul unui software (site de Internet etc.) este o persoana sau un program de calculator. Numele metodei este acronimul expresiei englezesti "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" (in romana, Test Turing public, complet automat, pentru distingerea computerelor de oameni); in engleza cuvintul CAPTCHA seamana fonetic cu cuvintul capture ("a prinde", "a captura").
Denumirea a fost aleasa in anul 2000 de un grup de cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon si de la IBM. “CAPTCHA” este o forma speciala de test Turing, administrate automat de un server (in mod obisnuit testul Turing este administrat de un om).
Forma cea mai raspindita de “CAPTCHA” se prezinta sub forma unei imagini care conține litere distorsionate pe care utilizatorul trebuie sa le recunoasca si sa le introduca prin tastare, pentru a dovedi ca el este o persoana, si nu un program. Versiunile vechi ale acestui test au putut fi deja invinse de programe avansate de recunoastere optica a caracterelor. Partea la care aceste programe inca mai ramin in urma fața de om este segmentarea unui text deformat in litere individuale. Pe aceasta dificultate de programare se bazeaza versiunile moderne de “CAPTCHA”. “GOTCHA” = cuvant englezesc cu sensul de “TE-AM PRINS!” .
Care este rostul existentei unui astfel de mecanism de protectie? Simplu, majoritatea site-urilor COMERCIALE care ofera GRATUIT informatii, posta, incarcari sau descarcari de informatie virtuala pentru a se intretine au nevoie ca utilizatorii sa intre EI PE ACELE SITE-uri si sa consume publicitatea pe care ei o vad. In urma publicitatii pe site, firma detinatoare implineste doua scopuri, are venituri cu care isi poate plati angajatii si sa obtina un profit, iar de cealalta parte utilizatorul primeste gratuit informatii, posta electronica, posibilitatea de a-si pastra online fisiere personale. Rostul acelui cod de securitate este acela de a putea vinde publicitate.
La nivel european exista un site dedicat verificarii existentei unei entitati inregistrata in scop de TVA in tara de origine. Este un site care poate fi accesat prin intermediul unui robot (automat) sau poate fi accesat manual de catre un utilizator (este vorba de verificarea VIES).
In Romania, Banca Nationala a Romaniei a pus la dispozitia informaticienilor, creatorilor de programe de contabilitate sau specializate bancare, posibilitatea ca, de exemplu, valoarea cursului de schimb al monedei nationale in raport cu alte devize sa poata fi accesata fie manual fie prin intermediul unor programe specializate (roboti) fara ca utilizatorul/consumatorul de informatie sa mai piarda timp accesand site-ul BNR pentru aceasta informatie.
Dar, Ministerul Finantelor Publice a inteles exact pe dos acest cod “CAPTCHA” sau poate nu. Vom vedea mai jos.
Softurile moderne de contabilitate, site-urile online folosesc programe specializate (roboti) care fac serviciul de colectare de date oficiale, foarte importante pentru corectitudinea datelor inscrise in contabilitate (in cazul cumparaturilor online sunt chiar vitale ).
Sigur ca ma refer la verificarea tertilor: daca acestia sunt sau nu inregistrati in scop de TVA. In functie de acest raspuns, contabilul face munca inspectorului de la ANAF: verifica daca firma este abilitata sa deduca taxa pe valoarea adaugata de pe o factura primita, verificand daca furnizorul – de exemplu – este inregistrat ca platitor de TVA, daca nu este suspendat (fapt ce ma impiedica legal sa deduc TVA).
Contabilul in acest caz AJUTA PRIN MUNCA DEPUSA MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE SA ISI RECUPEREZE CORECT TVA de la terti. In functie de corectitudinea datelor, contabilul informeaza Ministerul Finantelor Publice despre sumele pe care urmeaza sa le primeasca urmatoarea luna de la entitati.
Stim cu totii ca declaratiile recapitulative care contin erori sunt fie respinse fie acceptate cu anumite conditii. Din 2012 aceste declaratii nu vor mai fi acceptate daca au erori. Ce facem in momentul in care avem de intocmit o astfel de declaratie si trebuie ca – de dragul corectitunii datelor comunicate – sa alegem sa verificam fiecare tert din declaratia lunara/trimestriala? Vom face acest lucru manual. La zeci sau sute de terti.
Si atunci imi pun intrebarea : eu de catre cine sunt platit ? De angajatorul meu sau de Ministerul Finantelor Publice?
Comentarii articol (50)