Potrivit OG mentionate, vanzarea de soldare este orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea "soldare/soldari/solduri" si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare cu amanuntul.
„Produsele care pot fi supuse soldarii sunt articolele de imbracaminte, articolele de blanarie-pielarie, confectiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, tesaturile, marochinaria, incaltamintea si articolele sezoniere de sport-turism, precum si alte produse stabilite prin norme ca facand parte din categoria produselor sezoniere”, precizeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
In actul normativ se prevede ca, de doua ori pe an, pentru cel mult 45 de zile, magazinele pot lansa vanzari de soldare in intervalul:
- 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna - iarna;
- 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primavara - vara.
ANPC subliniaza ca stocul de produse propus pentru soldare trebuie sa fie constituit cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii si nu poate fi reinnoit in cursul vanzarilor de soldare.
Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont se refera la pretul afisat pe eticheta. Reducerea trebuie sa fie raportata la pretul de referinta practicat, mai exact, pe eticheta produsului trebuie sa existe atat pretul vechi, cat si pretul nou rezultat din aplicarea reducerii.
In acelasi timp, retineti ca orice anunt de reducere de pret exprimat in valoare absoluta sau in procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fara echivoc pentru fiecare produs sau grupa de produse identice.
„Este interzis ca o reducere de pret pentru un produs sa fie prezentata consumatorilor ca o oferta gratuita a unei parti din produs”, mai precizeaza ANPC.
Daca intampinati neplaceri la cumparaturi, puteti depune o reclamatie la Protectia Consumatorului. Reclamatiile si sesizarile se fac in format scris sau in format electronic si se transmit prin posta clasica sau electronica la sediile comisariatelor judetene sau se depun personal si trebuie sa fie insotite de toate documentele probatorii, respectiv factura fiscala, bon fiscal sau chitanta, contract, certificat de garantie sau alte documente, dupa caz.
Comentarii articol (8)