Protestele romanesti si mai ales violentele de duminica seara au facut inconjurul presei din mai multe zone de pe glob. De la BBC, CNN si Reuters pana la site-uri de stiri din Bulgaria sau Elvetia, multe publicatii, televiziuni si radiouri au relatat despre evenimentele petrecute in Bucuresti si in intreaga Romanie in ultimele zile. Cum se vad aceste proteste prin ochii romanilor care muncesc sau invata in strainatate? Greu de zis. Totusi, o scrisoare a Clubului Academic Roman din Belgia remisa redactiei noastre ne ajuta sa ne facem o idee. Citeste-o mai jos!
Articolul continuă mai jos
Scrisoarea Clubului Academic Roman din Belgia
Acumularea succesiva de nemultumiri, pe fondul mai vechilor metehne ale societatii romanesti, dar si datorita contextului economic general dificil, a condus, zilele acestea, la o serie de miscari populare, spontane si revendicative. Impreuna actionam pentru respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale, dreptul la viata, la fericire, la libera exprimare. Sustinem societatea civila si pe toti acei tineri, colegi de generatie, care stiu sa-si prezinte public, cu personalitate, ideile novatoare, de schimbare si reforma a Romaniei, intr-un spirit profund democratic si european.
Clubul Academic Roman din Belgia (CARO) doreste, de asemenea, sa isi exprime ingrijorarea fata de evolutia si desfasurarea recentelor evenimente care au loc in toata tara si sa se pronunte impotriva atitudinilor provocatoare, agitatoare si diversioniste si a reactiilor violente, de orice fel. Totodata, ne manifestam sustinerea fata de acei romani care au iesit si continua sa iasa in strada (studenti, absolventi, tineri profesionisti, someri, bugetari, intelectuali, muncitori, pensionari), ale caror revendicari sunt de natura apolitica si in afara oricaror interese partizane, transformand aceasta serie de proteste spontane, la nivel national, intr-o miscare civica fara precedent in Romania. Suntem solidari cu compatriotii nostri, in incercarea de a construi o societate activa, prospera si responsabila, o societate avand la baza principiile sacre ale democratiei si statului de drept.
De aici, de la Bruxelles, din capitala Europei, pledam in favoarea acelor romani care stiu sa-si prezinte decent si pasnic nemultumirile, in favoarea tuturor acelora care au inteles ca Romania este, de mai bine de cinci ani, unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar comportamentul nostru social, civic si moral trebuie slefuit intocmai. Sustinem dreptul la educatie, la cercetare si dreptul la o viata academica decenta, conditii esentiale ale dezvoltarii economice si ale societatii cunoasterii. Ne manifestam, deopotriva, ingrijorarea fata de un fenomen deloc recent, exodul tinerilor, studentilor si absolventilor spre tarile dezvoltate, acestia constituind resursa noastra cea mai de pret, fapt care nu poate decat sa afecteze viitorul Romaniei, in cel mai grav mod cu putinta.
Cerem, pe aceasta cale, tuturor institutiilor Statului roman sa vegheze, in aceste zile si in perioada urmatoare, asupra respectarii Constitutiei si a drepturilor cetatenesti. Facem apel la fortele de ordine din Romania sa-i protejeze, fara exceptie, pe toti acei cetateni care protesteaza pasnic, exercitandu-si un drept inviolabil, garantat constitutional. Descurajam si condamnam folosirea fortei impotriva societatii civile si recursul la orice forma de violenta.
Pentru ca avem nevoie de o Romanie cu care sa ne mandrim!
CARO – Clubul Academic Roman din Belgia a fost constituit in martie 2010 de catre un grup de studenti, cercetatori si profesori romani din Belgia, la initiativa si cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei. Clubul isi propune sa ofere informatii relevante cu privire la sejurul academic in Belgia, la spatiul european de invatamant superior, la diverse oportunitati de dezvoltare personala si profesionala.
Comentarii articol (23)