Dupa doua saptamani de amanari, Curtea Constitutionala (CCR) a decis astazi ca legea privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare incalca prevederile legii fundamentale, transmite agentia de presa Mediafax.
Potrivit unui comunicat de presa al CCR, instanta a amanat pana in 25 ianuarie 2012 sa se pronunte cu privire la
Legea privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012 pentru a analiza o serie de informatii suplimentare referitoare la cheltuielile bugetare pe care le implica organizarea si desfasurarea simultana, respectiv separata a alegerilor in acest an.
Actul normativ, adoptat prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, prevede ca alegerile sa aiba loc intr-o singura zi, care poate fi numai duminica. Data va fi stabilita ulterior, prin hotarare a Guvernului, la propunerea MAI si a Autoritatii Electorale Permanente.
Executivul preciza in nota de fundamentare ca in acest mod vor fi realizate economii substantiale la bugetul de stat.
Primul-ministru a declarat ca prin comasarea alegerilor se mizeaza pe o rata mai crescuta a participarii la vot si ”
nu trebuie ignorat si faptul ca se face o economie bugetara de aproximativ 20 de milioane de euro”.
Totusi, potrivit
Mediafax, Curtea Constitutionala a decis astazi ca aceasta lege este
neconstitutionala, instanta admitand astfel sesizarea Uniunii Social Liberale (USL).
Mediafax transmite ca USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".
"Uniunea Social Liberala avertizeaza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani. O analiza corecta ar trebui sa duca, in mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constitutionala, institutie careia ii cerem, macar acum, o atitudine de respect fata de lege si democratie", sustinea, in 22 decembrie, Biroul de presa al PSD, citat de agentia de presa Mediafax.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (34)