Potrivit APAPR, de la 1 ianuarie 2012, modificarile Codului fiscal au instituit deductibilitatea fiscala totala pentru contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative, atat de la impozitul pe venit/profit, cat si de la toate contributiile sociale obligatorii. Totul, insa, in limita a 400 de euro pe an (aproximativ 144 de lei pe luna).
APAPR precizeaza ca, in continuare, este valabila deductibilitatea fiscala partial, si anume doar de la impozitul pe venit pentru contributiile individuale efectuate de fiecare persoana fizica in contul sau personal de pensie facultativa.
“Comparativ cu oferirea unei prime (bonus in cash) sau a unei majorari salariale, o contributie platita de companie la un fond de pensii facultative este cu 6,4% mai eficienta din punct de vedere al obligatiilor suplimentare de plata ale companiei (contributii in sarcina angajatorului)”, se arata in documentul APAPR.
Astfel, APAPR precizeaza ca oferirea unui beneficiu sub forma unei pensii facultative, comparativ cu oferirea unui bonus sau unei majorari salariale, reduce cu 1,4% cheltuielile totale de personal si poate creste profitul companiei cu 7%-8%. In acelasi timp, salariatul castiga la venitul sau net 2,7% (salariu net + beneficiu) daca accepta o pensie facultativa in locul unui bonus in cash.
“Datele arata o imbunatatire semnificativa a finantelor companiei care acorda pensii facultative salariatilor sai dupa 1 ianuarie 2012, odata cu extinderea caracterului deductibilitatii fiscale pentru angajatori”, se mai subliniaza in document.
Totodata, conform Asociatiei, pensiile facultative sunt un beneficiu eficient si in vederea motivarii, stimularii si retentiei fortei de munca: ”Este previzibil ca extinderea deductibilitatii fiscale de la 1 ianuarie 2012 va majora interesul companiilor pentru a oferi beneficii salariatilor sub forma unei contributii la un fond de pensii facultative, mai ales odata cu revenirea la conditii economice mai bune.”
Potrivit celor mai recente statistici ale APAPR, la finalul anului 2011, peste 260.000 de romani contribuiau pentru o pensie mai buna in sistemul pensiilor private facultative. In 50,3% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale. In 37,3% dintre cazuri, participantii individuali isi suporta singuri contributia, iar in 12,4% dintre cazuri contributia este mixta (angajator + angajat).
De la lansare Pilonului III in mai 2007 si pana in prezent, cele 11 fonduri de pensii facultative de pe piata din Romania au atras un total de peste 260.000 de clienti, administreaza active nete in valoare de peste 436 de milioane de lei, depasind in premiera cifra de 100 mil. euro la finele anului 2011 si au inregistrat un randament mediu anual de 7,3%, superior inflatiei medii anuale de 6,1% pentru aceeasi perioada.
Mai multe informatii in fisierul atasat.
Comentarii articol (28)