Angajatorii pot oferi salariaților diverse beneficii extrasalariale, incusiv plata contribuțiilor la fondurile de pensii facultative. În acest caz, suma cu care poate contribui anual angajatorul la plata primelor de asigurare a unui salariat este limitată, plafonul fiind stabilit la echivalentul în lei al sumei de 400 euro.
Pe de altă pare, după cum stabilește Codul fiscal în vigoare, salariații ce au un contract încheiat cu un fond de pensii privat pentru a contribui la pensiile facultative, respectiv Pilonul III de pensii, pot cere angajatorului și aplicarea deducerii acestuia din impozitul pe venit.
Totuși, valoarea contractului nu poate fi dedusă integral, ci se poate deduce din impozitul pe venit doar “echivalentul în lei al sumei de 400 euro”, așa cum prevede Legea nr. 227/2015.
După cum reiese dintr-un exemplu folosit de Banca Comercială Română, în cazul în care un salariat cu un venit impozabil de 2.000 de lei are o pensie facultativă, iar contribuția la aceasta este de 150 de lei pe lună, dacă plătește prin angajator și beneficază imediat de deductibilitatea fiscală a pensiei facultative, va avea un salariu net mai mare cu cinci lei decât dacă nu s-ar aplica deducerea și va economisi anual 180 de lei la impozitul plătit statului.
Această valoare este, potrivit Codului fiscal, deductibilă integral la determinarea rezultatului fiscal (nu se găsește printre excepțiile de la regula deductibilității cheltuielilor salariale), în cazul impozitului pe profit. Astfel, orice sumă ce depășește plafonul de 400 de euro este considerat beneficiu extrasalarial și taxat în consecință.
Potrivit legislației din domeniu, sistemul de pensii din țara noastră este bazat pe trei piloni de pensie: Pilonul I sau sistemul public de pensii, Pilonul II sau pensiile administrate privat și Pilonul III – pensiile facultative.
Pe lângă aceste beneficii extrasalariale, salariații din țara noastră se mai pot bucura și de deducerea abonamentelor private la sănătate, tot în limita amintită mai sus, respectiv de 400 de euro pe an. Totodată, angajatorii pot să suporte pentru angajații lor și costurile unor prime de asigurare sau abonamente medicale.
Regimul fiscal aplicabil acestor asigurări voluntare și servicii medicale este diferit în funcție de cine le suportă.
Un alt beneficiu extrasalarial pe care îl vor putea oferi angajatorii propriilor salariați, odată cu finalizarea definirii cadrului legal în care vor funcționa, este reprezentat de pensiile ocupaționale, care nu reprezintă altceva decât pensii suplimentare ce pot fi acordate de aceștia.