Adeverinta se elibereaza pe propria raspundere a angajatorului, insa modelul acesteia este stabilit de autoritati prin Ordinul nr. 903/2007 si folosirea acestui format este obligatorie. (Puteti consulta un model al documentului in fisierul atasat acestui articol)
Adeverinta eliberata de angajator are o valabilitate de 3 luni.
Persoanele fizice autorizate, in schimb, trebuie sa isi demonstreze calitatea de asigurat printr-o adeverinta de asigurat, eliberata pe baza urmatoarelor documente, dupa cum informeaza Casa de Asigurari a Municipiului Bucuresti pe site-ul sau:
- act de identitate;
- dovada achitarii contributiei la asigurarile sociale de sanatate la zi.
Tot de adeverinta de asigurat au nevoie si celelalte categorii de persoane care sunt asigurate in sistemul national de sanatate pentru a-si dovedi aceasta calitate. Adeverinta de asigurat se elibereaza de Casa de Asigurari de Sanatate, pe baza anumitor documente, reglementate de Ordinul nr. 617/2007. Documentele solicitate difera in functie de categoria din care fac parte persoanele respective (sunt someri, pensionari, elevi, etc.). Concret, iata care sunt aceste documente.
Pensionarii au nevoie de:
- actul de identitate,
- cuponul mandatului postal de achitare a drepturilor sau a talonului de plata prin cont curent personal deschis la o unitate bancara, din luna anterioara.
Somerii trebuie sa pregateasca:
- actul de identitate;
- carnetul si/sau adeverinta de somaj.
Copiii in varsta de pana la 18 ani au nevoie de actul de identitate sau certificatul de nastere, dupa caz. Adeverinta de asigurat le va fi valabila pana cand implinesc 18 ani.
Adeverinta pentru elevii sau studentii cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani se elibereaza pe baza urmatoarelor documente:
- act de identitate;
- document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document din care sa rezulte ca au calitatea de elev sau student;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca.
Parintii aflati in concediu pentru cresterea copilului au nevoie de:
- actul de identitate
- decizia emisa de directiile judetene de munca, familie si egalitate de sanse, respectiv de Directia de Munca, Familie si Egalitate de Sanse a Municipiului Bucuresti;
Femeile insarcinate sau lauze care solicita eliberarea adeverintei de asigurat trebuie sa prezinte:
- actul de identitate;
- adeverinta medicala;
- certificatul de nastere a copilului - pentru lauze;
- un document eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile
- o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau documente justificative din care sa rezulte ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
Dosarul persoanelor cu handicap trebuie sa cuprinda:
- actul de identitate;
- certificatul de incadrare intr-un grad de handicap;
- un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile,
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza alte venituri in afara celor prevazute de legea prin care li s-a stabilit aceasta calitate.
Pentru un coasigurat aflat in intretinerea unui asigurat, documentele necesare la eliberarea adeverintei de asigurat sunt:
- actul de identitate;
- documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata;
- documente eliberate de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii;
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva.
Tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului au nevoie de:
- act de identitate;
- document care sa ateste ca au fost inclusi itr-un sistem de protectie a copilului;
- document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, un document eliberat de primaria din localitatea de domiciliu prin care sa ateste ca nu beneficiaza de ajutor social;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca.
Pentru eliberarea adeverintei de asigurat in cazul bolnavilor cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate sunt necesare:
- actul de identitate;
- o adeverinta medicala eliberata de medicul curant sau de medicul coordonator al programului de sanatate;
- un document eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile;
- o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse.
Persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, potrivit legii nr.416/2001, trebuie sa prezinte:
- actul de identitate;
- adeverinta eliberata de catre primaria localitatii de domiciliu, din care sa rezulte ca acestea se incadreaza in categoria persoanelor care au dreptul la ajutor social;
Beneficiarii de legi speciale (veterani de razboi , vaduve de razboi, persoane persecutate pe criterii politice, etnice sau rasiale, revolutionari) pot obtine adeverinta de asigurat daca prezinta:
- actul de identitate,
- documentele doveditoare ca se incadreaza In una dintre categoriile de beneficiari ai acestor legi;
- documentul eliberat de organele fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile, altele decat cele din pensii;
- declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza alte venituri decat cele prevazute de legile speciale sau pensii.
Comentarii articol (51)