Incepand de la jumatatea anului, medicii vor prescrie pacientilor medicamente prin retete electronice. Practic, medicii vor completa reteta intr-un sistem informatic, o vor tipari, iar aceasta va avea un cod de bare, care va fi scanat la farmacie. Tot din acest va incepe si distribuirea cardurilor de sanatate.
Potrivit unor declaratii ale lui Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), citate de presa online, prescriptia electronica va fi introdusa de la
1 iunie, insa o perioada vor functiona concomitent atat actualul sistem de prescriere a medicamentelor, cat si cel electronic.
Avantajul prescriptiei electronice este acela ca vor fi asigurate s
iguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere. Practic, sistemul informatic va permite medicilor sa aleaga, in functie de diagnostic, dintr-o baza de date complexa cu medicamente, tratamentul pe care il considera corespunzator afectiunii respective. Sistemul electronic poate sesiza eventualele erori in prescriere comise de medic si
il va atentiona ca un anumit medicament este contraindicat afectiunii pe care doreste sa o trateze.
De asemenea, un alt beneficiu al acestui tip de prescriere vizeaza predictibilitatea consumului de medicamente si un management performant.
Totodata, potrivit lui Duta, prescriptia electronica va preveni frauda in sistem, care in prezent este estimata la 200-300 de milioane de euro.
Presedintele CNAS a precizat ca aceasta situatie nu este unica in Romania si ca tari mai dezvoltate, precum SUA sau Franta, se confrunta cu fenomenul fraudei in sistem, de aceea au programe de combatere a acesteia.
Tot din acest an,
va incepe si distribuirea cardurilor de sanatate, care ar fi trebuit implementat inca din 2007. Cardul de sanatate va stoca informatii precum identitatea persoanei, codul de asigurat, emitentul, informatii cu privire la diagnosticele medicale de risc vital si bolile cronice, grupa sanguina a asiguratului, precum si acceptul exprimat cu privire la prelevarea de organe, tesuturi si celule dupa deces. Fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani va detine un astfel de card, pe care va trebui sa-l prezinte la accesarea serviciilor medicale, in caz contrar, serviciile vor fi accesate contra cost.
Lucian Duta a explicat ca atat cardul de sanatate, cat si reteta electronica fac parte dintr-o platforma integrata complexa de informatizare a sistemului medical, care va culmina in 2013 odata cu introducerea dosarului electronic pentru pacienti.
Mai multe declaratii ale lui Lucian Duta puteti citi pe pagina de internet a CNAS.
Comentarii articol (28)