Guvernul a modificat Codul Fiscal prin ordonanta 30/2011, act normativ publicat in 2 septembrie.
Potrivit reglementarilor, persoanele fizice autorizate care desfasoara activitati independente trebuie sa depuna declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care a fost realizat venitul. Pana acum, formularul trebuia depus pana la 15 mai. Modificarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012.
Nu doar persoanele fizice autorizate sunt vizate de noile reguli, declaratia 200 fiind folosita si pentru declararea veniturilor obtinute din alte activitati. Mai exact, formularul trebuie completat si pentru declararea venitului net/castigului net anual din cedarea folosintei bunurilor si/sau activitati agricole determinate in sistem real pe fiecare categorie si sursa de realizare a venitului, transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare.
Important! Contribuabilii care detin un certificat digital isi pot depune de acum si online declaratia de venit (formular 200), dupa ce ANAF a modificat atat softul de raportare, cat si modalitatea de depunere pentru acest formular. Noua modalitate de depunere se aplica si pentru declaratia de venit aferenta anului 2011.
Si declaratia 201 privind veniturile realizate din strainatate va avea, incepand cu acest an, un nou termen de depunere, si anume 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului. Anterior, formularul trebuia depus pana la 15 mai.
Declaratia 201 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania si persoanele fizice care indeplinesc conditia prevazuta la art.40 alin.(2) din Codul fiscal, care realizeaza venituri din strainatate, impozabile in Romania, ca urmare a desfasurarii unor activitati in strainatate, cum ar fi: venituri din profesii libere, venituri din activitati comerciale, venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, venituri sub forma de dividende, venituri sub forma de dobanzi, venituri din premii, venituri din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, castiguri din transferul titlurilor de valoare, venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract si alte operatiuni similare, alte venituri din investitii, venituri din pensii, precum si alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal.
Atentie! Prin acest formular nu se declara veniturile din salariile obtinute in strainatate.
In acelasi timp, OG nr. 30/2011 a stabilit, incepand din 1 ianuarie 2012, un alt termen de depunere si pentru declaratia 205. Astfel, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului au avut obligatia sa completeze si sa depuna declaratia 205 privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul anterior. Vechile reglementari prevedeau ca termen de depunere pentru formularul 205 data de 30 iunie.
Modificarea ii vizeaza pe platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitelor, care obtin venituri din dividende, dobanzi, lichidare, premii si jocuri de noroc, pensii sau activitati agricole.