Ce trebuie sa stii despre eliberarea si declararea unui concediu medical?
Medicul de familie va elibera concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca pentru maxim 10 zile. Concediul medical se elibereaza lunar, in cazul in care imbolnavirea se intinde pe fractiuni de luni diferite.
Asiguratii au obligatia de a instiinta angajatorul in termen de 24 de ore de la obtinerea concediului medical cu urmatoarele elemente: datele de identificare, numele medicului, unitatea medicala etc. Totodata, asiguratii au obligatia sa completeze si sa depuna la medic o declaratie pe propria raspundere privind instiintarea angajatorului in 24 ore si adresa de resedinta pe perioada concediului medical.
Mai mult, angajatorii trebuie sa transmita casei de sanatate in termen de maxim 6 zile de la data la care au fost instiintati de starea de incapacitate, lista persoanelor angajate aflate in concediu medical, precum si datele de identificare respectiv numele medicului. Aceasta obligatie este pentru cod boala 01.
"Pentru firmele mici si mijlocii, concediile medicale au ajuns sa fie un calvar, iar fondul FNUASS o contributie irosita", este de parere Valentina Sgarbura, managing partner Advise Expert Accountng si vicepresedinte al Asociatiei Profesionale a Economistilor si Contabililor din Romania (APEC).
Concediile medicale - a fi sau a NU fi ( declarate) ?
Potrivit Valentinei Sgarbura, de cele mai multe ori, angajatorul nu este informat de catre salariat in termenul de 24 ore prevazut de lege.
Mai mult, se intampla ca angajatul sa nu ii puna la dispozitie angajatorului concediul medical fizic, in termen de 6 zile de la emitere, pentru a avea timp sa intocmeasca lista si sa il depuna la casa de sanatate
O alta problema consta in faptul ca medicul de familie intocmeste concediul medical pentru mai mult de 10 zile sau concediul medical nu are toate elementele obligatorii: medic, unitate, nr contract cu casa de sanatate, unitatea emitenta etc sau elementele nu sunt lizibile.
"In aceste cazuri, angajatorul este obligat sa refuze concediul medical si sa gaseasca alte solutii, respectiv sa plateasca integral salariul angajatului bolnav, sa il considere in concediu fara salariu sau in concediu de odihna, cazuri in care, din punct de vedere financiar, ambii au de suferit", apreciaza specialistul citat.
"Am intalnit situatii in care angajatul s-a intors la birou bronzat, dupa 2 zile de concediu medical"
Pe de alta parte, exista si cazuri de abuzuri, in care angajatul se declara in mod fraudulos in concediu medical, pentru a isi obtine pensionarea anticipata pe caz de boala sau pentru a evita prezenta la locul de munca.
"Cu toate ca legislatia prevede obligatia angajatului de a depune la medic o declaratie pe propria raspundere privind adresa de resedinta pe perioada concediului, in cele mai multe cazuri, aceasta lipsesc cu desavarsire, astfel ca angajatorul este impiedicat sa verifice impreuna cu politia locala daca salariatul se afla la resedinta declarata sau nu", atrage atentia Sgarbura.
Restituirea sumelor din concedii medicale ... la calendele grecesti
Cererile de restituire a sumelor din concedii si indemnizatii pot fi depuse la casele de sanatate in termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
Angajatorului ii revine obligatia de a retine si plati lunar (sau trimestrial in anumite cazuri) 0,85% penru contributiile la FNUASS din fondul de salarii, insa nu beneficiaza de rambursarea sumei, in conditiile legii.
"Sa discutam un exemplu concret, in care o firma mica, cu doi salariati, din care unul intra in concediu medical de sarcina si lauzie, dupa care in concediu de ingrijire copil, are de ales intre doua variante: compensarea lunara a sumei pe o perioada de 14 ani sau a doua varianta, in care depune un intreg dosar privind restituirea sumei, restituire care nu are termen si nu este nici purtatoare de dobanda", comenteaza Valentina Sgarbura.
"In cazul exemplului in discutie, societatea a depus dosarul in luna martie 2011, a revenit cu telefoane sau adrese scrise, dar nu a primit nici un raspuns, nici un leu sau nicio promisiune de plata", subliniaza managing partener-ul Advise Expert Accounting.
Ce contine dosarul de restituire?
-Cererea de restituire suma
-Certificatul medical - exemplarul roz
-Baza de calcul
-Copie dupa ultima plata efectuata catre BAS
-Certificat de atestare fiscala
-D112 anexa 1 (dupa ce ati depus- o la finante) si partea referitoare la concediile medicale )
Atentie! Sumele reprezentand indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor care depasesc suma contributiilor datorate de acestia in luna respectiva, se recupereaza din bugetul FNUASS - NU si din contribuþiile lunilor urmatoare.
Stand stramb si judecand drept, cine poate raspunde la urmatoarele intrebari?
1. Bazele de date nu sunt comune? De este necesara depunerea anexei 1 de la declaratia unica 112, mai ales ca declaratia unica este depusa online, si ca cele doua institutii, ANAF si CNAS au baze de date comune?
2. De ce este necesara copia dupa ultima plata efectuata catre BAS, atata vreme cat este solicitat certificatul fiscal?
3. In cazul in care angajatorul are intarzieri la bugetul asigurarilor sociale, acesta nu are nici o sansa sa isi recupereze sumele aferente?
Comentarii articol (56)