Platim, dar sa stim si noi cat
Desi nu precizeaza cu exactitate cat vom plati la medic prin sistemul de coplata, Ministerul Sanatatii ne da un indiciu despre cum va functiona noul mecanism: ”nivelul coplatii pentru serviciile medicale cat si suma perceputa drept coplata in cursul unui an se va stabili prin hotarare a Guvernului”, se arata in proiectul de lege lansat in dezbatere publica.
In prezent, prin Legea nr. 220/2011 pentru se stabileste ca suma perceputa drept coplata in cursul unui an sa nu poata depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.
Schimbarea schimbarii
Ministerul Sanatatii nu mai este de acord cu plafonul stabilit prin Legea 220/2011, motivand ca ca venitul net anual realizat a sumei stabilite drept coplata poate fi determinat numai la finele anului, fara a se putea cunoaste cu exactitate care este nivelul coplatii in cursul anului respectiv.
Mai mult, faptul ca la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplata s-ar adauga si alte persoane care nu realizeaza venituri, dar platesc contributia de asigurari de sanatate cat si faptul ca aceasta ar putea determina discriminari in randul pacientilor, spun cei de la Ministerul Sanatatii.
Conform proiectului propus, cuantumul sumelor care vor reprezenta coplata asiguratului pentru unele servicii din pachetul de servicii de baza, precum si conditiile in care sunt platite acestea vor fi stabilite prin contractul – cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
De asemenea, suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se va stabili, ulterior, prin hotarare a Guvernului.
Coplata este un moderator in accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de baza si reprezinta contributia personala la plata serviciilor medicale.
Practic, coplata reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate. Dovada coplatii serviciilor medicale va fi facuta prin intermediul tichetului moderator pentru sanatate, urmand ca modelul si modul de utilizare a acestuia sa se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate
Vorbim despre coplata, dar nimeni nu stie cand intra in vigoare
Chiar daca Legea nr. 220/2011 a intrat in vigoare inca de la inceputul lunii decembrie 2011, procedura introducerii coplatii nu a fost finalizata.
Mai mult, pana la inceputul lunii februarie, Guvernul trebuia sa adopte actele normative corespunzatoare pentru modificarea contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si, respectiv a normelor de aplicare a acestuia, fapt care nu s-a concretizat nici pana in prezent.