ACCES GRATUIT
In Romania, exista peste 95.000 de case fara curent electric. Cum va rezolva Guvernul situatia?
Pana in 2016, Guvernul si-a propus ca, prin Programul National de Electrificare, sa alimenteze cu energie electrica o serie de localitati izolate din Romania care, in momentul de fata, sunt total neelectrificate, se arata intr-un proiect de hotarare lansat in dezbatere publica. In acest fel, se va ridica nivelul de trai al populatiei, iar regiunile tarii se vor dezvolta echilibrat, asa cum cer normele UE.
Articolul continuă mai jos
Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) a lansat in dezbatere publica
Hotararea de Guvern pentru aprobarea "Programului National de Electrificare 2012 – 2016" privind alimentarea cu energie electrica a localitatilor neelectrificate si extinderea retelelor existente, program ce isi propune sa asigure cu energie electrica cat mai multe gospodarii.
In Romania exista, in momentul de fata,
localitati izolate, amplasate la distante mari de centrele comunale si dispersate pe tot teritoriul tarii, ramase in urma din punct de vedere economic si chiar al civilizatiei, intrucat aceste localitati nu au curent electric (circa 30% dintre acestea sunt catune cu 5-10 gospodarii), se arata in proiectul de hotarare.
"Avand in vedere ca Romania este tara membra UE, se impune asigurarea dezvoltarii economice si sociale a regiunilor izolate, astfel ca racordarea la reteaua electrica de distributie a acestor localitati este o cerinta minimala pentru asigurarea unor conditii de viata normale", se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit proiectului de hotarare, un studiu, avand ca tema situatia localitatilor ramase de electrificat la nivelul intregii tari, arata ca exista
peste 95.000 de gospodarii fara curent electric. De asemenea, sunt aproape 100 de localitati rurale care nu dispun de energie electrica, in timp ce alte 2.000 sunt doar partial electrificate.
Astfel, Guvernul sustine, in nota de fundamentare, ca actul normativ este necesar, in primul rand, pentru a asigura
un minim de confort locuitorilor localitatilor izolate. Totodata, trebuie continuate investitiile deja incepute in Programul de electrificare 2007-2009, care se pot deterioara in cazul in care nu sunt finalizate in cel mai scurt timp.
Conform proiectului de hotarare, fondurile necesare finalizarii procesului de electrificare la nivelul intregii tari se ridica la
aproape 1 mld. lei, iar finantarea se va face in proportie de 90% de la bugetul de stat, 10% fiind alocati din cadrul bugetelor locale ale autoritatilor publice beneficiare. Perioada de implementare a Programului este cuprinsa intre anii 2012-2016.
Puteti consulta proiectul de hotarare aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (1)