Daca inainte de modificarea Codului muncii, se aprecia1 ca alegerea „functiei de baza” nu era un act discretionar al salariatului, ci se punea problema consimtamantului angajatorului vizat, intrucat acesta putea stabili, cu prioritate, atributiile suplimentare (de exemplu, in caz de necesitate) ce puteau afecta desfasurarea activitatii in cadrul celorlalti angajatori, in prezent ar trebui sa nu mai existe o astfel de problema.
S-ar spune, insa, ca ar exista neconcordanta intre prevederile Codului muncii si ale Codului fiscal.
Astfel, in Codul fiscal se stipuleaza, la art. 7 alin. 1 pct. 3, ca „in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, angajatul este obligat sa declare fiecaruia locul unde exercita functia pe care o considera de baza”.
De asemenea, se stipuleaza, in art. 56 alin. 1, dreptul la deducerea din venitul net lunar salarial a unei sume sub forma de „deducere personala”, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia „de baza”.
Avand in vedere acest aspect, s-a apreciat2, ca si in prezent „angajatorul trebuie sa solicite la angajare declaratia privind functia de baza”.
Nu credem ca o asemenea solutie corespunde scopului dorit de legiuitorul care a eliminat din Codul muncii conceptul functiei „de baza”. S-ar stabili o obligatie peste cele stabilite de (noul) Cod al muncii si contrar, astfel, acestuia. Pana la urma acesta guverneaza raporturile de munca si nu Codul fiscal3. Ar trebui interpretat ca salariatul face o declaratie cu privire la faptul ca beneficiaza de „deducerea personala” in alta parte, fara a fi obligat sa precizeze si unde.
___
1Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a IV-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2010, p. 511-512.
2A se vedea Grigore Cartianu, Marina Bechir, Alina Savin, Mihaela Vrabie, Serban Pop, Liviu Nita, Codul muncii pe intelesul tuturor – 2011, Adevarul Holding, Bucuresti, 2011, p. 45.
3A se vedea in acest sens si: Ana Cioriciu Stefanescu, Noul Cod al muncii si cumulul de functii, pe www.avocatnet.ro; Raducan Oprea, Somajul tehnic – unele precizari si consideratii, in „Revista romana de dreptul muncii” nr. 2/2012, p. 32.
In sens contrar, a se vedea Ion Traian Stefanescu, Tratat teoretic si practic de drept al muncii, Editia a II-a, revazuta si adaugita, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2012, p. 528.
Comentarii articol (9)