Rolul Statului fata de respectarea concurentei loiale este relevat ca principiu fundamental de drept de Constitutia Romaniei, in art. 135, care prevede:
alin. 1 - Economia Romaniei este economie de piata, bazata pe libera initiativa si concurenta;De asemenea, un rol foarte important in legiferarea concurentei a fost asumat de catre Uniunea Europeana, care a creat un cadru normativ amplu. Astfel, la nivelul Uniunii Europene exista o pleiada de documente care reglementeaza activitatea economica sub aspectul concurentei. Aceste documente, la care Romania a aderat si pe care le-a ratificat, constituie drept intern prioritar in aplicare si pot fi folosite ca atare.
alin. 2 - Statul trebuie sa asigure: a) libertatea comertului, protectia concurentei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie.
O parte a documentelor internationale in materie este disponibila aici sau aici.
In Romania, izvorul normativ principal este dat de Legea 21/1996 republicata si modificata, accesibila pe pagina de internet a Consiliului Concurentei, la acest link.
Participantii in procesul concurentei neloiale
In materia concurentei, se evidentiaza ca participanti doua categorii:
1. Statul, care are un dublu rol, atat de a reglementa aspectele privitoare la concurenta cat si de a se abtine de la a exercita concurenta neloiala.
In acest sens, dispozitiile Legii 21 se refera si la autoritatile si institutiile administratiei publice centrale sau locale, in masura in care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementarile adoptate, intervin in operatiuni de piata, influentand direct sau indirect concurenta, cu exceptia situatiilor cand asemenea masuri sunt luate in aplicarea altor legi sau pentru apararea unui interes public major.
2. Celelalte persoane, reprezentate de intreprinderile si asociatiile, persoane fizice sau juridice.
Controlul concurentei neloiale
In primul rand, in functie de gravitatea faptelor de concurenta neloiala, acestea pot fi: infractiuni, precum si alte nereguli.
Sanctionarea faptelor de concurenta neloiala se face, in principal, conform Legii 11 din 29 ianuarie 1991 privind combaterea concurentei neloiale, modificata de Legea 21/1996.
Evident, in cazul apararii unor interese, exista posibilitatea deschiderii unor procese, pentru recuperarea prejudiciilor, anularea anumitor acte. Se poate obtine, pe calea contenciosului-administrativ, inclusiv anularea unui act al autoritatilor statului, sau chiar schimbarea unor legi pe calea exceptiei de neconstitutionalitate.
Organul national cu atributii de control in procesul concurentei il reprezinta Consiliul Concurentei
Consiliul Concurentei este un organism autonom, care administreaza si pune in aplicare Legea concurentei (nr. 21/1996), dar si prevederile comunitare in materie.
In activitatea sa, Consiliul Concurentei urmareste realizarea a doua functii principale: de preventie prin monitorizarea pietelor si supravegherea comerciantilor, precum si de coercitie, urmarind dezvoltarea unui mediu concurential normal.
Printre alte atributii, Consiliul Concurentei:
- sesizeaza instantele judecatoresti asupra cazurilor in care acestea sunt competente;
- sesizeaza Guvernului cazurile de imixtiune a organelor administratiei publice centrale si locale in aplicarea prezentei legi.
Consiliul Concurentei poate fi sesizat in legatura cu Practicile Anticoncurentiale aratate in art. 5, 6 si 9 al Legii 21 si a Art. 101, 102 ale Tratatului pricind functionarea Uniunii Europene. Adresa Consiliului Concurente este urmatoarea: Piata Presei Libere, nr. 1, corp D1, Sector 1, Cod Postal 013701, Bucuresti, Oficiul Postal 33.
La nivelul Uniunii Europene, in ceea ce priveste domeniul concurentei, un rol important il are Comisia Europeana
Potrivit principiului subsidiaritatii, mai inainte de sesizarea unor forurilor internationale, este dezirabil sa se incerce rezolvarea problemei la nivel intern, prin intermediul organismelor statale, in situatia de fata existand posibilitatea sesizarii Consiliul Concurentei.
Comisia Europeana, daca este cazul, se poate sesiza pe doua cai:
1. redactarea unei simple informari despre situatia existenta, prin trimiterea unei scrisori la adresa:
European Commission
Directorate-General for Competition
Antitrust Registry
B-1049 Brussels
Belgia
sau a unui e-mail la adresa:comp-market-information@ec.europa.eu.
2. sesizarea oficiala a Comisiei Europene, in cazul in care sunteti direct afectat de practica despre care banuiti ca limiteaza concurenta si puteti furniza Comisiei Europene informatii concrete in acest sens. Mai multe informatii pot fi accesate aici.