Alistar Teodor Victor, ministru delegat pentru Strategii guvernamentale si relatia cu societatea civila in Guvernul propus de premerul desemnat, Victor Ponta, nu are dreptul de a exercita o functie sau o demnitate publica pana la data de 7 august 2012, potrivit unui comunicat publicat recent de Agentia Nationala de Integritate (ANI). In acelasi timp, Mircea Diaconu, ministrul propus la Cultura, este acuzat de conflict de interese, intrucat si-a promovat in functie sotia, desi aceasta nu avea experienta necesara.
Conform ANI, in iulie 2009 s-a constatat ca Alistar s-a aflat, in perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, in stare de incompatibilitate, intrucat a detinut in acelasi timp, calitatile de functionar public: purtator de cuvant in cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Director Executiv in cadrul Asociatiei Romane pentru Transparenta si avocat definitiv in cadrul Cabinetului individual de avocatura "Alistar Teodor Victor".
In aceste conditii, sanctiunea aplicata lui Alistar a fost interzicerea dreptului de a exercita functii publice, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data de ramanerii definitive a actului de contestare (2009), adica
pana la 7 august 2012.
Inclusiv Curtea Constitutionala (CC) a confirmat legalitatea acestei sanctiuni, decizia CC nr. 54 fiind publicata in
Monitorul Oficial, Partea I, nr. 90 , din 3 februarie 2011.
Alistar Victor nu este singurul ministru cu probleme propus de Victor Ponta, Mircea Diaconu, desemnat ministru al Culturii, fiind cercetat pentru
conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice.
Potrivit ANI, in urma procedurilor de evaluare demarate in noiembrie 2010, s-au constatat indicii referitoare la posibila savarsire de catre Mircea Diaconu a infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, ca urmare a participarii, in calitate de Presedinte al Comisiei de examinare, la concursul pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic, a acordarii calificativului maxim candidatului Maria Diana Diaconu si a avizarii Deciziei nr. 67/15.08.2007 prin care Maria Diana Diaconu este promovata in functia de Regizor artistic in cadrul Teatrului “C.I. Nottara”.
Mai exact, Mircea Diaconu, in calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, ar fi favorizat accesul sotiei sale, Maria Diana Diaconu, in functia de regizor artistic in cadrul teatrului amintit.
Promovarea in aceasta functie s-a realizat, desi Maria Diana Diaconu, absolventa de numai 2 luni a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic (de minim un 1 experienta in domeniul regiei)
Mai mult decat atat, in anul 2007, cand s-a organizat concursul, Mircea Diaconu a exercitat si calitatea de Presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim.
Potrivit ANI, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat cu privire la neregulile intalnite in cazul lui Mircea Diaconu. De asemenea, in ianuarie 2011, ANI a constatat
starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, intrucat, incepand cu decembrie 2008, exercita simultan demnitatea publica de Senator in cadrul Parlamentului Romaniei, precum si functia de conducere de Director-manager in cadrul Teatrului “C.I. Nottara”.
In septembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins, ca nefondata, plangerea formulata de Mircea Diaconu impotriva Raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de catre ANI.
Comentarii articol (2)