ACCES PREMIUM
De ce premium?
Concediul de lauzie acordat tatalui copilului
Concediul de lauzie este o specie a concediului de maternitate, care se acorda, potrivit O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratelor, adica mamelor. Este logic - numai acestea pot naste. Totusi, acest tip de concediu este si un drept al tatilor, in anumite conditii.
Articolul continuă mai jos
Potrivit art. 23 alin. 1 din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului de maternitate – sarcina si lauzie - este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda acesta (art. 7). De acelasi drept beneficiaza si femeile care nu mai au calitatea de asigurat, daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii acesteia (art. 23 alin. 2).
Dupa cum se vede, se face referire doar la mamele asigurate, nu si la tatii asigurati.
Ceea ce a scapat, insa, reglementarii O.U.G. nr. 158/2005 a fost corectat prin Normele de aplicare a acesteia care stipuleaza in art. 46: „In situatia in care survine decesul mamei, la nastere sau imediat dupa aceasta,
tatal beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama, in conditiile Legii concediului paternal nr. 210/1999, certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetrica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de medicul de familie, dupa caz”. Se are in vedere, desigur doar art. 5 alin. 2 din aceasta lege care prevede ca
tatal va beneficia de indemnizatia egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei sau de o indemnizatie calculata dupa salariul de baza si vechimea in munca ale acestuia, acordata de unitatea la care tatal isi desfasoara activitatea, la alegere.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie
se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat
durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice. Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina (art. 24 alin. 1-3 din O.U.G. nr. 158/2005).
Din analiza acestor prevederi rezulta ca in cazul decesului mamei
, tatal poate beneficia de un concediu de lauzie chiar mai mare de 42 de zile calendaristice, daca au ramas zile din concediul de sarcina neefectuate.
In situatia copilului nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia (art. 24 alin. 4 din O.U.G. nr. 158/2005).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.