Romania a fost autorizata de Uniunea Europena in 30 martie sa majoreze plafonul de scutire de TVA la 65.000 de euro, calculat la cursul de schimb de la data aderarii la UE. De atunci, au trecut 40 de zile, iar Codul fiscal nu s-a modificat pentru a pune in practica noua reglementare. Fara aceasta modificare legislativa, se aplica in continuare vechiul plafon de 35.000 de euro. AvocatNet.ro solicita public Guvernului Ponta sa faca o prioritate din transpunerea in legislatia fiscala a noului prag de scutire de TVA.
Articolul continuă mai jos
Cresterea plafonului special de scutire de TVA a fost solicitata de Romania in august 2011. Consiliul UE a aprobat solicitarea tarii noastre in 26 martie, decizia fiind publicata in 30 martie in Jurnalul Oficial al UE, data la care a si intrat in vigoare.
Totusi, pentru a se putea aplica noul plafon de scutire de TVA, Codul fiscal trebuie modificat in acest sens. Altfel, pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a unui act normativ prin care sa fie modificat plafonul cifrei de afaceri pana la care se aplica regimul special de scutire de la plata TVA pentru intreprinderile mici, se vor aplica in continuare prevederile nationale in vigoare in prezent, potrivit carora plafonul in discutie este de 35.000 euro la cursul de schimb de la data aderarii, respectiv de 119.000 RON.
Un nou Guvern, nicio schimbare
Ministerul de Finante din Cabinetul Ungureanu anunta intr-un comunicat din 10 aprilie ca urmeaza sa reglementeze in dreptul intern prevederile referitoare la majorarea plafonului cifrei de afaceri pana la care se poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici si sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, un act normativ in acest sens.
Iata-ne o luna mai tarziu si, in aceasta privinta, nu s-a facut nicio modificare.
Guvernul Ponta, investit luni de Parlament, a facut public un program de guvernare care nu contine nicio mentiune referitoare la implementarea in legislatia nationala in domeniul TVA a prevederilor referitoare la majorarea plafonului cifrei de afaceri pana la care se poate aplica regimul special de scutire pentru firmele mici.
Mai mult decat atat, Cabinetul Ponta a modificat deja Codul fiscal, insa numai pentru a a opri perceperea cotei de asigurari de sanatate pentru intreaga suma, in cazul persoanelor care incaseaza pensii lunare mai mari de 740 de lei.
In aceste conditii, AvocatNet.ro sustine public ca modificarea legislatiei fiscale pentru majorarea plafonului de scutire de TVA la 65.000 de euro trebuie sa fie o prioritate pentru noul Guvern. De aceea solicitam Cabinetului Ponta sa modifice cat mai curand Codul fiscal astfel incat sa se poata puna in practica noul prag de scutire de TVA.
Daca majorarea tva s-a hotarat peste noapte si s-a si aplicat la fel,de ce majorarea plafonului nu se face la fel?De ce mereu cand e in avantajul statului sa poate urgent dar cand e in avantajul cetateanului se tergiverseaza mereu?Statul roman e statul care-si omoara incet si sigur proprii contribuabili....
Atat solicitarea din articol cat si lamentarile "pertinente" ale diversilor cititori sunt la fel de utile precum placebo pentru un bolnav.
Cine nu doreste sa devina platitor de TVA stie ce trebuie sa faca ca sa nu ajunga in aceasta situatie. Din ceea ce am vazut pana in prezent nu am intalnit absolut nicio firma care sa depaseasca fara sa vrea plafonul de 119.000 lei. Iar toti cei de-aici vor ca plafonul sa urce la 221.000. Adica 2,2 miliarde lei vechi. Eu imi doresc sa fie atatea firme care sa atinga "natural" acest plafon. Tot din experienta zic ca majoritatea firmelor doresc sa fie platitoare de TVA, nu neplatitoare.
Cat priveste "invartosarea" avocatnet - cred ca ar fi mai util sa-si consume resursele pe ceva mai util.
De ce ar fi o firma atit de masochista incint sa doreasca a fi platitoare de TVA veniturile nu o obliga? Poate doar daca are timp de pierdut cu hitogaraie inutila sau daca vrea sa faca manevre cu returnari de TVA mai mult sau mai putin legale.
de ce sa fim platitori de TVA ? cum puteti IMPUNE o sclavie fiscala care nu respecta cetateanul, saracia s a nascut in urma MILIOANELOR de euro furate prin TVA, colectam de la cetatean ca sa imbogatim BAIETII smecheri? TVA este un Factor nociv SOCIAL, asuprim prin impozite si ne prefacem ca totul este OK!
Daca dvs. va "invartosati" atat pe un subiect sensibil inseamna ca experienta v-a tradat. Spre stupefactia dvs. aflati ca exista multe firme care nu doresc sa devina platitoare de TVA si in definitiv orice decizie a UE are prevalenta asupra legislatiei nationale.
Orice tergiversare a aplicarii noului plafon e escrocherie de stat la buzunarul contribuabilului. Directiva UE este clara si trebuie aplicata fara nicio intarziere.
este necesar marirea plafonului deoarece TVA reprezinta cea mai mare SCLAVIE FISCALA aplicata CETATEANULUI platim cu 24 % mai mult JJJJAAAAAAAFFF in DEMOCRATIE- faliment, sclavie FISCALA !
se pare ca aseara toti ati fost ocupati cu finala EL; prezent in emisiunea Sinteza zilei a spus ca plafonul va fi modificat in perioada urmatoare si va fi crescut la 65000 de euro, urmand ca peste 2-3 ani sa fie crescut din nou undeva in jurul a 100.000 euro!
Ce sprijin sa gasim la guvernul lui natafleata asta care nu stie nimic si nici altii nu-i spun ce trebuie,dar la decizii aberante il invata Bombonel si Iliescu,ca drept dovada a iesit pe posturile de televiziune si a declarat ca a doua transa de reintregire a salariilor bugetarilor se va face in noiembrie apoi a spus in decembrie si iata ca in realitate ,poate. se va intampla anul viitor ,daca exista crestere economica#-o.Toate vin de la mentorii luicare l-au propulsat sa aiba un Gaga in fata pe care sa-l manevreze cum doresc ei ,adica in spiritul doctrinei comuniste.=D>
De ce nu vreti sa vedeti partea plina a paharului? S-a apucat sa faca schimbari. Aveti idee din cate locuri este asaltat? Dati-le timp sa se dezmeticeasca. Toata lumea trage de ei sa li se dea banii. Nu se pot lua decizii de modificari in Codul Fiscal pe loc fara cea mai mica socoteala de impact. Si FMI trebuie intrebat pt orice modificare. Romania si-a pierdut independenta de cand cu imprumuturile... dar nu dati vina pe actualul guvern pentru ce au facut cei dinainte. Ia uitati ce cota mare de incredere are Mugur Isarescu in sondaje... nimeni nu il clinteste din fotoliu... nu va place cum se misca modificarile la Codul Fiscal? De ce nu ii bateti obrazul si Dlui Isarescu?
Comentarii articol (23)
Prevad raspunsul nu putem mari ca: guvernul Boc si Ungureanu nu au lasat bani in visteria statului.
Parca toate guvernele au o singura zicala guvernul X e de vina ca nu sunt bani.....X-(X-(X-(X-(X-(X-(
Cine nu doreste sa devina platitor de TVA stie ce trebuie sa faca ca sa nu ajunga in aceasta situatie. Din ceea ce am vazut pana in prezent nu am intalnit absolut nicio firma care sa depaseasca fara sa vrea plafonul de 119.000 lei. Iar toti cei de-aici vor ca plafonul sa urce la 221.000. Adica 2,2 miliarde lei vechi. Eu imi doresc sa fie atatea firme care sa atinga "natural" acest plafon. Tot din experienta zic ca majoritatea firmelor doresc sa fie platitoare de TVA, nu neplatitoare.
Cat priveste "invartosarea" avocatnet - cred ca ar fi mai util sa-si consume resursele pe ceva mai util.