Regulamentul de aplicare a Codului rutier stabileste ca art. 28 ca detinatorii de vehicule pot monta pe acestea sisteme sonore antifurt, care trebuie sa indeplineasca anumite reguli.
Spre exemplu, semnalul emis de sistemul antifurt nu trebuie sa fie mai lung de un minut.
De asemenea, ca intensitate, semnalul sonor al sistemului antifurt nu trebuie sa depaseasca pragul fonic prevazut in reglementarile legale in vigoare. Potrivit art. 17 din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 536/1997 care aproba Normele de igiena si recomandari privind mediul de viata al populatiei, pentru apartamente, nivelul acustic masurat in interiorul camerei cu ferestrele inchise, nu trebuie sa depaseasca 35 decibeli in timpul zilei si 25 de decibeli in timpul noptii (orele 22,00-6,00).
Totodata, Regulamentul de aplicare a Codului rutier mai stipuleaza ca sunt interzise sistemele antifurt sonore care se declanseaza la trecerea, in imediata apropiere, a altui vehicul.
Amenzi pentru cei care monteaza sisteme antifurt sonore neconforme
Cei care incalca reglementarile privind sistemele sonore antifurt sunt sanctionati pentru aceasta contraventie cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni, potrivit art. 102 din Codul rutier.
Mai exact, in clasa a IV-a de sanctiuni sunt cele cuprinse intre 9 si 20 de puncte-amenda (1 punct amenda reprezinta, valoric,10% din salariul minim brut pe economie).
UPDATE 2017: În acest an, 1 punct amendă este în valoare de 145 de lei.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (19)