Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a anuntat deschiderea ultimelor sesiuni in cadrul Masurii 141 "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" si a Masurii 112 "Instalarea tinerilor fermieri".
Solicitantii interesati de accesarea acestor masuri pot sa consulte detaliile procedurale si documentele necesare intocmirii unui proiect, pe website-ul agentiei, la adresa:
www.apdrp.ro.
Cati bani mai pot primi fermierii in sesiunile anului 2012
Prin Masura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta’’, fermierii primesc un sprijin nerambursabil in valoare de 1.500 de euro anual pe o perioada de 5 ani, iar prin Masura 112 ,,Instalarea tinerilor fermieri’’, in functie de marimea exploatatiei agricole, primesc un sprijin financiar nerambursabil cuprins intre 12.000 si 40.000 de euro.
Care sunt conditii principale pentru primirea sprijinului
In cadrul Masurii 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta’’, fermierul trebuie sa aiba varsta de pana la 62 de ani, neimpliniti la data depunerii cererii de finantare, si sa detina o exploatatie agricola cuprinsa ca marime intre 2 si 8 Unitati de Dimensiune Economica (UDE). In ceea ce-l priveste pe potentialul beneficiar al Masurii 112 ,,Instalarea tinerilor fermieri’’, acesta trebuie sa aiba sub 40 de ani si sa detina o exploatatie cu marimea cuprinsa intre 6 si 40 UDE.
In aditionalul acestor conditii de baza, solicitantii trebuie sa tina cont de toate cerintele specifice, mentionate in Ghidul Solicitantului aferent fiecareia din masurile mentionate mai sus. Inainte de depunerea unui proiect, prin oricare din aceste masuri, potentialii beneficiari trebuie sa inteleaga ca indeplinirea conditiilor de eligibilitate este obligatorie, in caz contrar proiectele fiind respinse.
Cum au absorbit fermierii romani banii europeni si care mai este bugetul disponibil
Conform ultimelor date statistice publicate pe www.apdrp.ro, in cadrul Masurii 141, sesiunea derulata intre 01-30 iunie 2011 a avut o alocare de 105.000.000 euro. Valoarea publica totala a proiectelor depuse a fost de 201.892.500 euro, fiind astfel aproape dubla fata de bugetul alocat sesiunii. Au fost selectate ca fiind eligibile un numar de 25.419 proiecte, 1.500 au fost declarate neeligibile si 24 au fost retrase. Contrar numarului mare declarat initial ca si eligibil, pe lista finala de finantare au fost selectate doar 2.609 proiecte, intr-o valoare doar de 19.567.500 euro, cu mult sub valoarea alocata sesiunii.
In cadrul Masurii 112, in sesiunea derulata intre 28 noiembrie 2011 - 12 ianuarie 2012, alocarea bugetara a fost de 50.000.000 euro. Valoarea publica totala a proiectelor depuse in sesiunea amintita a fost de 136.665.380 euro, depasindu-se astfel aproape de 3 ori bugetul alocat. La sfarsitul evaluarii au fost declarate eligibile un numar de 2.797 proiecte, 587 dintre proiecte fiind declarate neeligibile si 481 fiind retrase. Dintre proiectele eligibile vor primi finantare doar dintre acelea cu punctaj superior, pana la concurenta bugetului alocat.
Pentru sesiunile din 2012 alocarile financiare totale sunt:
• 112.739.890 Euro pentru Masura 141 si
• 120.886.096 Euro pentru Masura 112
Particularitati si dificultati in depunerea unui proiect
Masura 141:
In aditionalul altor documente solicitate, in sesiunea mai-iunie 2012 se precizeaza obligativitatea prezentarii unor documente care atesta comercializarea unei parti din productie, eliberate conform legislatiei nationale in vigoare (adeverinta eliberata de entitatea ce a achizitionat produse /grup de producatori, borderou de achizitie, formular de miscare, etc. ).
Consideram ca, deoarece specificul fermelor de semi-subzistenta se concentreaza in comercializarea produselor proprii in targuri si piete, cu precadere catre persoane fizice, dovada comercializarii produselor proprii catre o entitate juridica va putea fi greu de facut de catre fermierii potentiali beneficiari ai acestei masuri. Pe de alta parte consideram ca aceasta cerinta trebuie acceptata, fiind o masura de fiscalizare a unor venituri, care de cele mai multe ori nu sunt declarate.
Masura 112:
Pentru sesiunea din iunie 2012 s-au introdus prevederi care par sa aduca restrictii suplimentare cu privire la obligativitatea potentialului beneficiar de a prezenta un certificat de calificare sau absolvire a unui curs de formare, de minimum 150 de ore, in domeniul agricol, veterinar sau economic cu profil agricol. Acest certificat este necesar pentru tinerii fermieri care nu au absolvit licee sau scoli profesionale/scoli de arte si meserii in domeniul agricol, veterinar sau economic cu profil agricol.
Dintr-o analiza mai atenta a Ghidului solicitantului reiese totusi ca le este permis solicitantilor sa-si obtina nivelul de calificare, chiar si dupa depunerea proiectului, pana la data semnarii Contractului de Finantare.
Fermieri romani in devenire europeni
Cu toate ca exista inca destule dificultati in accesarea fondurilor europene, fermierii romani sunt tot mai informati si mai constienti de oportunitatea banilor europeni si de beneficiile dezvoltarii micilor ferme agricole prin intermediul acestor ajutoare financiare nerambursabile. Sa speram ca, in urmatorul ciclu financiar din perioada 2014-2020, acesti mici fermieri nu vor fi exclusi din schemele de finantare, pentru ca lectiile invatate in anii acestia sa fie cu adevarat fructificate.