AvocatNet.ro isi propune sa va prezinte, in fiecare weekend, cate o personalitate importanta a trecutului. Sunt atat de multi oameni care au marcat istoria Romaniei, dar despre care se vorbeste prea putin in scoli si in viata de zi cu zi. Sunt oameni carora le datoram o mare parte din ceea ce suntem acum, persoane care au avut o contributie semnificativa la dezvoltarea imaginii Romaniei, atat in plan national, cat peste meleaguri. Articolul publicat astazi ii este dedicat lui Nicolae Titulescu, unul dintre cei mai buni diplomati pe care acest popor i-a avut de-a lungul timpului.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova - d. 17 martie 1941, Cannes, Franta) a fost singurul roman care a ajuns presedinte al Ligii Natiunilor (predecesoare a ONU) si singurul presedinte care s-a bucurat de doua mandate. Personalitate marcanta in domeniul diplomatiei, a avut un rol esential in recunoasterea unitatii nationale a Romaniei in opinia publica internationala. Este creditat cu introducerea ideii de “spiritualizare a frontierelor”, care presupune o apropiere transnationala bazata pe valorile spirituale si culturale.
Gandirea si actiunile lui Titulescu au fost remarcabile prin luciditatea si realismul lor. El a militat pentru suveranitatea si egalitatea tuturor statelor in relatiile internationale, pentru securitatea colectiva si prevenirea agresiunii. In articolul “Suveranitatea statelor”, publicat in Dictionnaire diplomatique , vol. II, subliniind ca o colaborare internationala nu este posibila decat intre state egale in drepturi, Titulescu a combatut conceptia suprastatului.
Considerand depasita vechea diplomatie de cancelarie, el a fost protagonist al “diplomatiei in miscare”, pusa in serviciul asigurarii pacii, pe care, intr-o conferinta de mare rasunet intitulata “Dinamica pacii”, o definea ca fenomen al miscarii . “Dinamica pacii” insemna in conceptia lui Titulescu realizarea unui progres continuu in viata internationala, pe etape, de la national, prin regional, la universal. Originea si studiile
S-a nascut in Craiova, unde a urmat studiile primare si liceale. in 1900, dupa absolvirea liceului “Carol I”, datorita abilitatilor sale oratorice, descoperite de la o varsta frageda, a inceput studiile de drept la Paris. In 1905, dupa obtinerea doctoratului, s-a intors in Romania, devenind profesor de drept civil la Universitatea din Iasi. Doi ani mai tarziu, s-a transferat la Universitatea din Bucuresti.
Cariera diplomatica si politica
Cariera diplomatica si politica
Membru din 1907 al Partidului Liberal Conservator condus de Take Ionescu, ascensiunea politica a lui Titulescu avea sa fie una fulminanta. In 1912 este ales pentru prima data deputat. Din aceasta pozitie, militeaza pentru intregirea Romaniei prin intrare in razboi. in 1917 a fost numit Ministru al Finantelor, iar in anul urmator a contribuit la infiintarea Comitetului National Roman.
Din 1921 a functionat ca reprezentant permanent al Romaniei la Liga Natiunilor, urmand sa fie ales de doua ori presedinte al acesteia in perioada 1930-1932. Din aceasta functie, a luptat pentru pastrarea granitelor asa cum au fost stabilite prin tratatele de pace de la Paris si pentru buna cooperare a marilor puteri cu statele mici. S-a remarcat prin relatiile bune pe care le-a avut cu ministrul de externe sovietic, Maxim Litvinov si pentru sustinerea stangii politice.
Nicolae Titulescu a ocupat de trei ori pozitia de Ministru al Afacerilor Straine in perioada 1928-1936. A dus o politica vie impotriva nazismului si a regimurilor de dreapta in general, realizand pericolul pe care acestea il reprezentau pentru siguranta frontierelor Romaniei. In acest sens, a depus eforturi pentru incheierea Micii intelegeri (1933) si a intelegerii Balcanice (1934) cu scopul protejarii Romaniei de invadatori.
Exilul si moartea
In august 1936, cercurile de dreapta preluau puterea si in acest context Carol II l-a demis pe Titulescu din toate functiile si l-a expulzat din tara. Pentru inceput, diplomatul roman s-a refugiat in Elvetia, urmand sa se stabileasca in Franta, la Cannes, in 1937.
Desi se afla in afara granitelor tarii, Titulescu si-a continuat activitatea si a militat pentru evitarea razboiului, prin conferinte si articole. A conferentiat in Franta si in Marea Britanie (aici si-a tinut prelegerile in Camera Comunelor si la universitatile Oxford si Cambridge).
S-a stins din viata la Cannes pe data de 17 martie 1941.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (28)