Potrivit Administratiei Prezidentiale, "Traian Basescu a predat functia de presedinte al Romaniei marti, 10 iulie 2012, presedintelui interimar, Crin Antonescu".
Predarea mandatului vine dupa ce CCR a constatat, luni, ca procedura de suspendare a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei a fost respectata.
"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat: 1. Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata; 2. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei; 3. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu", se arata intr-un comunicat al Curtii Constitutionale, publicat pe pagina sa de internet.
CCR mai precizeaza in document ca argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.
Ce poate face un presedinte interimar?
Constitutia stabileste ca presedintele interimar va prelua toate atributiile unui sef de stat, cu 3 exceptii: nu va putea adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea dizolva Parlamentul si nu poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
Restul prerogativelor, atat in domeniul politicii externe, cat si in domeniul apararii, vor fi asigurate de presedintele interimar. Mai precis, conform Constitutiei, acesta va putea incheia tratate internationale in numele Romaniei, va acredita reprezentantii diplomatici ai Romaniei si va putea aproba desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
De asemenea, seful statului, desi interimar, va fi comandantul fortelor armate si va indeplini functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparate a Tarii, pozitie din care poate declara mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate.
Tot printre atributiile presedintelui interimar se vor numara numirea in functii publice, acordarea in gradele de maresal, de general si de amiral, conferirea decoratiilor si a titlurilor de onoare. In acelasi timp, presedintele interimar va putea acorda gratierea individuala.
Traian Basescu a fost suspendat, vineri, din functia de presedinte al Romaniei, de Parlament, cu 256 voturi "pentru" si 114 "impotriva".
In aceasta situatie, Parlamentul a propus ca data referendumului national pentru demiterea sefului statului sa fie 29 iulie 2012, propunere aprobata de plen, cu 242 voturi "pentru", indeplinind in acest fel conditia impusa de Constitutie, potrivit careia referendumul se organizeaza la maxim 30 de zile de la suspendare.
Pana la data referendumului, 29 iulie, interimatul va fi asigurat de presedintele Senatului, Crin Antonescu.
Conform legii fundamentale, daca Traian Basescu va fi demis in urma rezultatelor referendumului, Guvernul va organiza, in termen de 3 luni, alegeri pentru un nou presedinte, perioada in care interimatul functiei va fi asigurat tot de Crin Antonescu.
Daca nu va fi demis, acesta isi va exercita mandatul ramas pana la termenul prevazut de Constitutie (5 ani).
Comentarii articol (40)