Directia Generala a Finantelor Publice Brasov a publicat pe pagina sa de internet o sinteza a tututor obligatiilor pe care o asociatie de proprietari le are in ceea ce priveste retinerea la sursa a impozitului pe venit si a contributiilor sociale.
Astfel, pentru veniturile obtinute de presedinte, cenzori sau alti membri alesi, asociatia de proprietari trebuie sa aplice regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza, retinand si virand la bugetul statului cota de 16% din baza de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii.
Atentie! Indemnizatiile, primele, remuneratiile si alte asemenea sume primite de presedinte, cenzori, alti membrii alesi sunt venituri asimilate salariilor.
In cazul acestor venituri, asociatia de proprietari depune declaratia de mentiuni 010 pentru includerea in vectorul fiscal a impozitului pe salarii daca acest impozit nu este deja in vectorul fiscal.
De asemenea, asociatia mai trebuie sa depuna lunar sau trimestral declaratia 112, cu completarea pozitiei "impozit pe venituri din salarii" si plateste impozitul pana la datade 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii/trimestrului in care s-au platit veniturile.
Iincepand cu veniturile aferente anului 2012, asociatiile de proprietari depune anual declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit - formular 205 (in locul fiselor fiscale) pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat.
In ceea ce priveste contributiile sociale, pentru remuneratia obtinuta in baza contractului de mandat si pentru alte sumele platite cenzorilor asociatia retine si declara:
- contributia de asigurari sociale de sanatate (5,5% angajat si 5,2% angajator);
- contributia de asigurari sociale (10,5% angajat si 20,8% angajator);
Potrivit informatiilor oferite de Finante Brasov, in cazul acestor venituri, nu se datoreaza contributia pentru somaj, contributia pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru concedii si indemnizatii, si cea la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Pentru indemnizatiile, primele si alte sume primite de membrii alesi ai asociatiei in afara contractului de mandat (cu exceptia cenzorilor, mai sus prevazuti), asociatia retine si declara:
- contributia de asigurari sociale de sanatate (5,5% angajat si 5,2% angajator);
- contributia de asigurari sociale (10,5% angajat si 20,8% angajator);
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate (0,85% angajator);
In rest, celelalte contributii (contributia pentru somaj contributia pentru asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale si cea la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale) nu se datoreaza.
Pentru raportarea contributiilor retinute, asociatia de proprietari depune lunar sau trimestrial declaratia 112, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare lunii/trimestrului in care s-au platit veniturile, completand datele acestor persoane in sectiunea A din Anexa 1.2.
Cititi integral materialul realizat de Finante Brasov (fisierul atasat acestui articol) pentru a afla obligatiile asociatiilor de proprietari si pentru celelalte categorii de venituri:
- Venituri obtinute de administrator,
- Venituri obtinute de alte persoane din activitati desfasurate in mod dependent sau independent in baza contractelor/conventiilor civile (contabil, persoane care asigura curatenia, intretinerea, reparatiile imobilelor)
- Venituri din contracte incheiate cu PFA (contabil autorizat, electricieni, zugravi, etc.)