Asiguratorii sunt obligati sa incheie asigurari facultative de locuinte doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie, dupa ce Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a modificat legislatia in domeniu. Masurile vor intra in vigoare la 1 septembrie.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a modificat in aceasta saptamana legislatia secundara, emisa in aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Aceasta initiativa vine in continuarea masurilor adoptate recent de CSA care interzic folosirea abrevierii PAD in denumirea produselor de asigurare facultativa a locuintelor.
Potrivit acestor modificari, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro. Pentru riscurile si sumele asigurate obligatoriu, prevazute in Legea nr. 260/2008, societatile de asigurare, vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale - PAD.
Asigurarea obligatorie a locuintelor este emisa de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si poate fi vanduta doar prin intermediul celor 12 societati de asigurare, actionari ai PAID.
Totodata, Consiliul CSA a aprobat in aceasta saptamana si majorarea comisionul de 10%, platit de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) societatilor care intermediaza vanzarea politelor de asigurare obligatorie pentru locuinte, pana la maximum 20% din valoarea primei de asigurare.
“Consideram ca aceste modificari de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, respectiv cuprinderea in asigurare a fondului locativ din Romania. Consiliul CSA va initia toate demersurile necesare, astfel incat prevederile Legii nr. 260/2008 sa fie aplicate unitar de societatile de asigurare”, a declarat
presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Modificarile normelor in aplicarea Legii nr. 260/2008 vor intra in vigoare de la
data de 1 septembrie 2012.
Masuri pentru societatile care incheie asigurari facultative pentru locuinte
Asiguratorii nu mai au voie sa utilizeze in cadrul desfasurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte denumirea 'PAD' sau sintagme derivate din aceasta, termenul 'obligatorie' sau termeni similari, precum si a sintagmei 'asigurarea obligatorie a locuintelor' sau sintagme similare
Totodata, societatile de asigurare au obligatia de a informa in mod clar si exact potentialul asigurat, inca din faza precontractuala, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativa a locuintelor care difera de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor stabilite prin Legea nr.260/2008 si normele emise in aplicarea acestora (ex.: fransize, excluderi, principiul proportionalitatii, riscuri neacoperite).
Comentarii articol (30)