Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78 din 21 septembrie 2011 privind stabilirea unor masuri organizatorice in domeniul afacerilor europene, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 682 din 26 septembrie 2011, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Ministerul Afacerilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe coordoneaza conform sferei lor de responsabilitate procesul de formulare a pozitiilor nationale care sunt promovate in cadrul structurilor Uniunii Europene. Ministerul Afacerilor Europene urmareste respectarea angajamentelor Romaniei decurgand din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, inclusiv a celor care rezulta din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.”
2. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. -(1) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Afacerilor Europene preia activitatea Departamentului pentru Afaceri Europene, care se desfiinteaza, precum si activitatea Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, departament in cadrul aparatului de lucru al Guvernului si subordonat direct primului-ministru, denumita in continuare ACIS, care se reorganizeaza ca directie generala in cadrul Ministerului Afacerilor Europene. Departamentul pentru Afaceri Europene se reorganizeaza ca departament in cadrul Ministerului Afacerilor Europene.”
3. La articolul 3, partea introductiva a punctului I se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„I. in domeniul coordonarii si gestionarii fondurilor europene:”.
4. La articolul 4, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) Autoritatile si institutiile publice din cadrul administratiei publice centrale si locale au obligatia sa transmita Ministerului Afacerilor Europene informatiile solicitate conform alin. (1), in termenele legale, dar nu mai tarziu de 30 de zile.”
5. La articolul 4, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Ministerul Afacerilor Europene stabileste raporturi de colaborare cu institutiile, organele, oficiile si agentiile Uniunii Europene, direct sau in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe - Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana
(3) Ministerul Afacerilor Europene este autorizat sa emita ordine si instructiuni pentru institutiile a caror activitate are impact asupra procesului de gestionare a instrumentelor structurale, in vederea implementarii corecte si eficiente a acestora.”
6. La articolul 7, alineatele (1) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„ Art. 7. -(1) In cadrul Ministerului Afacerilor Europene functioneaza agentul guvernamental, insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata Curtii de Justitie si a Tribunalului Uniunii Europene, precum si a celorlalte institutii..................................................................................
(3) Numirea si eliberarea din functie a agentului guvernamental se comunica grefei Curtii de Justitie si a Tribunalului Uniunii Europene, precum si celorlalte institutii europene.”
7. La articolul 8, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
„(3) In activitatea sa, agentul guvernamental urmareste totodata solutionarea aspectelor problematice, evitand declansarea litigiilor in care statul roman are calitatea de parat in fata instantelor europene.”
8. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„ Art. 9. - (1) In situatii exceptionale, atunci cand agentul guvernamental, din motive intemeiate, nu poate indeplini functia de reprezentare prevazuta la art. 3 pct. II lit. e), acesta o poate delega personalului cu atributii in acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Europene
(2) Daca pentru o perioada de cel putin 3 luni consecutive agentul guvernamental nu poate indeplini functia de reprezentare prevazuta la art. 3 pct. II lit. e), atunci primul-ministru, la propunerea ministrului afacerilor europene, decide numirea unui inlocuitor.”
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.
Presedintele Camerei Deputatilor
Roberta Alma Anastase
Presedintele Senatului
Vasile Blaga
Bucuresti, 18 iulie 2012.
Nr. 135.
Comentarii articol (0)